Corespondență Australian Open 2023 | Povestea Mariei Ciubotaru, surpriza „românească”: „Nimeni nu mă aplauda la un punct spectaculos” | FOTO & VIDEO EXCLUSIV

Redactor:
Ilie Pavel
  • Publicat:
  • Actualizat:

În ziua majoratului, Maria Ciubotaru, fetița unor foști handbaliști din Focșani, va juca pentru calificarea în optimile Australian Open al junioarelor.

Povestea Mariei Ciubotaru, surpriza „românească” de la Australian Open 2023

„M-am pregătit cu Adrian Voinea la Focșani. M-a mai ajutat cu antrenamente, cu sfaturi” dezvăluie Maria Ciubotaru, puștoaica ce a luat calea Bucureștiului la 14 ani la fel ca „Voinicu”, românul care citea cărți în metroul parizian cu care mergea la Roland Garros, ca să-l bată pe legendarul Boris Becker.

Dacă părinții lui Voinea au vândut tot ce aveau în Focșani și s-au mutat în București pentru ca Adrian să joace tenis și să devină primul român dupa Ilie Năstase sfert finalist la French Open, Maria a plecat singură în Capitala ca să-și urmeze visul:

„La 14 ani m-am mutat un an de la Focșani la București ca să lucrez cu Tomai Firicel, fostul antrenor al lui Hănescu și Halep” – Maria Ciubotaru pentru ProSport.

„Este o fată liniștită, așezată, cu picioarele pe pământ. Are grijă să facă și școală în limba engleză, prin corespondență. Am lucrat cu ea 3 ani. Ca tenis este iute, mânace: îndemânatică, pune scurte, schimbă direcția, simte jocul”, sintetizează și Firicel Tomai, antrenorul fără de care Halep și Hănescu nu ar fi răzbit în tenis.

„Am revenit la ai mei după perioada cu domnul Firicel, dar din 2021 m-am mutat din nou la București unde mă antrenez la „By the Lake”, în Herăstrău. Îmi merge foarte bine!” povestește Maria, fetița crescută pe zgură dar care adoră să joace pe terenurile tari, cimentate și vopsite, așa cum sunt și cele de la Melbourne.

„Îmi place să joc pe hard (n.r. ciment vopsit, suprafața de joc aleasă la Australian Open și US Open). Cimentul favorizează rapiditatea mea, mișcarea pe picioare. Chiar dacă vine mingea mai repede mă mișc iute și pot să replic. Ăsta este avantajul dat de suprafața aceasta de joc, de aici, de la Melbourne” explică fiica fostului președinte al CSM-ului din Focșani.

„Maria joacă repede, intră în minge. Asta pentru că, în cei 5-6 ani cât am lucrat cu ea, 5 luni pe an, ne antrenam în săli cu parchet sau suprafață iute din Focșani” decriptează Răzvan Bucuroiu secretul apetenței lui Ciubotaru pentru terenurile pe care se dispută 74 la sută din turneele circuitelor mondiale ale tenisului.

„Pandemia ne-a prins chiar antrenându-ne pe terenul (n.r. recondiționat) de ciment de la CSM Focșani”, completează Bucuroiu, baiatul antrenorului care l-a făcut tenisman pe Adrian Voinea atât cât „Voinicu’” să ajungă pe locul 37 ATP.

„Sincer, nu prea am modele în tenis. Mie îmi place să fiu agresivă, să încerc să ghidez, eu, jocul. Mă mișc foarte bine. Intenționez să îmi creez avantaje, mai ales, când sunt în atac, fac pasul în teren sau țin de linia de fund. Așa îmi construiesc punctul cel mai facil. Evit să fiu împinsă la mai mult de un metru-doi de fundul terenului pentru că, fiind scundă, nu sunt deloc avantajată și risc să fiu încorsetată în defensivă. Adversarele știu că dacă mă împing în spate își deschid terenul și obțin unghiuri” șochează Maria care sigur nu a avut postere pe pereții camerei cu Graf, Henin sau Sharapova.

„Suprafața de joc mi s-a părut puțin rapidă la început”, nu ascunde Ciubotaru senzația troită când a lovit primele mingi contra australiencei Alana Subasic.

„A necesitat să mă obișnuiesc cu mingiile noi, se schimbau destul de frecvent pentru că își pierdeau presiunea. Eu nu sunt obișnuită să mi se schimbe așa de repede mingiile de joc ! Am fost obligată să ajustez, antrenorul (n.r. Cosmin Georgescu) de pe margine, încerca să îmi atragă atenția că un plus de era util” analizează Maria, pentru , debutul ei în “Marele Șlem”.
“Nu o știam pe adversară (n.r. Alana Subasic). Ceva sumar de la antrenorul meu. Aveam ceva informații despre australiancă de la o fată din România care jucase cu ea. În mare, știam din povestirile cu ei” este francă Ciubotaru care a anticipat cum și în ce fel va evolua o australianca: “Mă așteptam să fie agresivă, să aibă încredere mai ales că juca la ea acasă. Eu am plănuit să fiu calmă și extrem de concentrată mai ales că nu am mai jucat pe o asemenea arenă, cu tribună populată cu spectatori iar aceștia să fie împotriva mea”, dezvăluie Maria trăirile contrastante de pe terenul 13.

„Când făceam și eu un punct frumos nimeni nu mă aplauda. Când greșeam, toată lumea urale pentru Subasic” debordează de sinceritate Ciubotaru care avea o galerie de câțiva români printre care și familia Fota, olteni autentici care își pun casele la dispoziția tenismanilor români spre găzduire de 5 stele în care includ și teren de tenis (cu suprafață ca la Australian Open) și nocturnă.
“Subasic era destul de agresivă, atât pe dreapta dar și cu reverul. Jocul ei este construit să exercite presiune, mai ales că lovește foarte plat. Mingea nu sărea deloc iar australianca stătea foarte bine pe picioare, pășea mereu în teren. Trebuia să fiu foarte atentă, să anticipez, să mă mișc, să folosesc atuurile mele” evidențiază, strategic, Maria percepția stilului care face legea în tenisul feminin.

„Dacă dădea tare, trebuia să fiu jos pe picioare, să contrez cu o minge în plus înapoi. Dacă făcea câte un winner (n.r. lovitură câștigătoare) căutam să nu mă panichez” fiica foștilor handbalisti Ciubotaru. “A fost necesar să stau cu ea în joc, să țin de raliuri pentru că nici nu greșea așa ușor. Trebuia să am ritm în schimburile lungi” socotește Maria care a profitat de cele 39 erori neforțate ale australiencei invitată să evolueze la Open-ul austral al junioarelor (Subasic a primit un wild-card pe tablou).

„Părinții sunt acasă, știau că se dă meciul pe o aplicație TV, le-am zis la ce oră joc. Le-am spus . M-au asaltat cu mesaje, mama m-a sunat. Nebunie, s-a dus peste familie, le-a zis cum și ce am făcut. Mare nebunie acasă acum !” își trăiește cu măsură Maria bucuria primul meci câștigat într-un “Grand Slam”. „Maria este o luptătoare. Ambițioasă și cu apetență pentru un tenis complet, ofensiv” nuanțează Bucuroiu.
„Familia mea a fost permanent conectată la tot ce se întâmplă în sport. M-am dus la tenis pe la vreo 6 ani, doar așa pentru mișcare. Am simțit o oarecare înclinație spre tenis. Așa a pornit totul !” nu a uitat Ciubotaru de ce și când a pus mâna pe rachetă.

„Mă antrenez ân București dar sunt încă egitimată la CSM Focșani 2007 (tatăl ei, Viorel Ciubotaru, este antrenorul echipei de handbal după ce a fost președintele clubului). Mă mai ajuta, așa puțin, cu bani dar acum sunt o serie de probleme ivite la club” știe Maria că în cafeneaua părinților este contul și soldul viitorului ei în tenis.
„La primul turneu australian, de la Tarragon, au venit de la Zoo cu tot felul de animale, insecte și lighioane în cutii speciale. Șerpi, păienjeni. Toată lumea era panicată, speriată. Au fost surprinși că mie nu mi-a fost frică. Am pus păianjen pe mână, șarpele pe gât” are convingerea Maria Ciubotaru că în tenis ai nevoie disperată de curaj.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul…
Acceptă sau pleacă! Genoa lui Dan Șucu nu stă la discuții cu Mario Balotelli
Acceptă sau pleacă! Genoa lui Dan Șucu nu stă la discuții cu Mario Balotelli
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
Surpriza finalului de an! Curtat de mai multe cluburi importante din Superliga, fotbalistul a ales şi va semna cu noua echipă
Surpriza finalului de an! Curtat de mai multe cluburi importante din Superliga, fotbalistul a ales şi va semna cu noua…
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
OUG
OUG "trenuleţ": singurele pensii care ar mai putea creşte în 2025. Guvernul anunţă şi primele restructurări
Cât trebuie să mergi zilnic ca să adaugi ORE în plus la viața ta?
Cât trebuie să mergi zilnic ca să adaugi ORE în plus la viața ta?
Cristi Borcea şi-a schimbat radical viaţa. Dezvăluirile milionarului care are 9 copii cu 4 femei: Am un ritual zilnic!
Cristi Borcea şi-a schimbat radical viaţa. Dezvăluirile milionarului care are 9 copii cu 4 femei: Am un ritual zilnic!
Filmul tragediei de pe E85. Constantin, Teodora și Sofia n-au mai avut nicio șansă, după ce mașina lor a ars ca o torță
Filmul tragediei de pe E85. Constantin, Teodora și Sofia n-au mai avut nicio șansă, după ce mașina lor a ars…
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×