Odată ce s-a închis lista cu jucătoarele de la Sydney (11-17 ianuarie 2016), organizatorii turneului australian au decis să întocmească o amplă prezentare a sportivelor înscrise pe tabloul principal. Bineînțeles că nu puteau începe cu altcineva decât cu favorita principală Simona Halep (24 de ani), căreia i-au fost analizate calitățile, dar și punctele slabe.
„Halep e binecuvântată cu o tehnică sublimă”
Materialul realizat pe baza opiniilor exprimate de specialiștii din Australia a fost publicat pe site-ul oficial al turneului de categorie Premier. Articolul respectiv este împărțit în patru capitole, „Puncte forte”, „Puncte slabe”, „Oportunități” și „Semne de întrebare”, iar primul dintre ele este de-a dreptul încântător : „Puține dintre jucătoarele din WTA atrag simpatia fanilor și a experților așa cum o face Halep. Binecuvântată cu o tehnică sublimă, joc de picioare, viteză și fizic, ea deține toate ingredientele pentru a avea succes la cel mai înalt nivel. Și în ciuda faptului că este una dintre cele mai scunde sportive din lume, Simona nu se mulțumește să întoarcă mingea în terenul advers – ea caută întotdeauna să joace un tenis agresiv, asemănător cu al idolului ei, Justine Henin”, a fost introducerea autorului Matt Trollope.
„Probabil că Simona Halep este viitorul număr 1 din tenisul feminin. La doar 24 de ani, are un joc complet. Se mișcă foarte bine, iar fizicul puternic reprezintă un punct forte. Reverul Simonei este de clasă mondială, dar în ultimul timp a devenit agresivă și cu dreapta„, a spus Nicole Pratt (42 de ani), fostă jucătoare profesionistă. Australianca retrasă din activitate, fost număr 35 WTA, a fost completată de Alicia Molik (34 de ani, locul 8 WTA în anul 2005): „Jocul ei de picioare explodează ca o dinamită. Este perfect temporizat și rar vezi ca Halep să ajungă prea târziu sau prea devreme la o minge. Echilibrul ei o diferențiază de restul jucătoarelor„.
Înălțimea și serviciul, slăbiciunile Simonei
După ce i-au caracterizat armele Simonei, cele două foste tenismene, dar și autorul Matt Trollope, au trecut la analiza carențelor constănțencei. Aceștia punctează că principalul dezavantaj al româncei ar fi înălțimea de doar 1,68 m, una inferioară rivalelor Maria Șarapova (1,88 m), Petra Kvitova (1,83 m) sau Serena Williams (1,75 m): „Fără îndoială că înălțimea ei poate fi un dezavantaj. Spre deosebire de Serena, Șarapova sau Kvitova, care pot închide punctul cu o singură lovitură, Halep trebuie să muncească mai mult pentru e câștiga raliurile”. Pratt consideră că serviciul Simonei poate fi vulnerabil: „Eu cred că serviciul este singura ei slăbiciune împotriva adversarelor puternice. Nu vorbim de o execuție greșită din punct de vedere tehnic, doar că Halep își pierde uneori din consistență între serviciu și a doua lovitură„.
Ultimele două capitole din prezentarea Simonei Halep sunt mai scurte și vizează așteptările, dar și greșelile pe care sportiva le-a comis în trecut. Australienii spun că pentru Halep este mai importantă câștigarea unui titlu de Grand Slam decât ocuparea fotoliului de lider mondial, iar acest scenariu se poate produce chiar la Australian Open (18-31 ianuarie). Pratt și Molik au ajuns la concluzia că Halep este o perfecționistă, lucru care de multe ori o ajută, dar care se poate întoarce împotriva ei, așa cum s-a întâmplat în meciurile cu Ekaterina Makarova (sferturi la Australian Open 2015), Flavia Pennetta (semifinale la US Open 2015) sau cu Agnieszka Radwanska (grupe la Turneul Campioanelor 2015). Angajarea lui Darren Cahill o poate ajuta însă pe Simona în acest sens, se mai arată în articolul de pe site-ul www.apiainternational.com.au.
Simona Halep (2 WTA) a ajuns deja în Australia, la Brisbane, acolo unde va juca în perioada 4-10 ianuarie la primul turneu din 2016. În calendarul constănțencei sunt programate apoi competițiile de la Sydney (11-17 ianuarie) și Australian Open (18-31 februarie).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER