Ion Țiriac (foto) pune serios umărul la progresul tenisului mondial și odată ridicată cortina atât la BRD Open (București), cât și la Mutua Madrid (4-13 mai), spectatori și telespectatori de pe toate meridianele vor descoperi un spectacol înalt din punct de vedere tehnic și estetic realizat de un român. Albastra scenă spaniolă nu e însă pe placul titanilor Rafael Nadal și Roger Federer, care uită că în SUA se joacă demult și pe alte nuanțe. Ibericul a vorbit recent despre un afront adus tradiției tenisului, iar FedEx i-a ținut isonul.
Domnule Țiriac, BRD Open într-o altă perioadă a anului și fără jucătorii spanioli care sunt la Barcelona. La ce să se aștepte fanii tenisului? Se pare că de această dată este mai bună participarea decât în septembrie pentru că sunt foarte mulți jucători importanți, cinci dintre ei au fost între primii zece ai lumii. Chiar dacă nu sunt spaniolii, pot să afirm că e cel mai bun turneu pe care l-a avut România vreodată. Simon s-a impus aici de două ori și a jucat semifinală la Monte Carlo în week-end, iar exemplele pot continua. Pentru că Madridul va avea loc peste două săptămâni, mulți dintre jucătorii de top vor veni să joace aici. Sper să nu ningă la București…
Ați amintit de turneul de la Madrid. Cum comentați reacțiile lui Nadal și Federer, jucători care susțin că introducerea suprafeței albastre e o lipsă de respect față de tradiția tenisului? După parerea mea, ei au o atitudine, să spun așa, recalcitrantă! Eventual, respect părerea lor, dar nu pot s-o accept pentru că dacă ar fi avut măcar moralitatea să pășească în ultimii doi ani zece metri de pe terenul roșu pentru a-l vedea pe cel albastru, atunci și-ar fi dat seama despre ce vorbim. Nu mă aștept ca în timpul turneului să-și schimbe părerea, pentru că este aproape imposibil să facă treaba asta. Însă apa trece, pietrele rămân.Voi vorbi cu ei, de ce nu…
De ce s-a produs schimbarea? Eu am fost promoter, sunt proprietar de turnee și fac ce cred că e în profitul tenisului și al sportului. Noi am schimbat foarte, foarte puțin în tenis în ultimii 30 de ani, singurul lucru care s-a modificat a fost tie-breakul despre care, la început, toată lumea afirma că este o obscenitate și că nu se poate schimba tradiția. Acum, lumea a și uitat cum era înainte, iar ce am realizat noi nu este o treabă cosmetică, sunt ani de zile de când studiem această problema.
Crește vizibilitatea cu 28% pe tv
Ce avantaje generează acest albastru? Albastru îți permite să vezi mingea cu cel puțin 15% mai bine, iar pentru televiziune până la 28% mai bine. Mingea sare exact la fel, este exact aceeași zgură numai ca în loc s-o vopsească roșie au vopsit-o albastră. Este un proces foarte îndelungat și foarte dificil și costisitor, deci n-am fost noi tâmpiți ca să ne coste mult mai mult și să facem terenuri albastre. Având în vedere că cei doi lideri (n.r. – Roger Federer și Rafael Nadal) și-au spus o părere, pe mine mă lasă rece. Jucători precum Verdasco, Lopez, Safin sau Safina s-au declarat mulțumiți de această idee. Noi am avut aprobarea ATP-ului și a WTA-ului să jucăm pe albastru. Știu exact cine sunt, sunt cu picioarele pe pământ, întotdeauna am făcut ce este în profitul sportului. După cum ați văzut, nu numai în tenis, dar și în atletism au început să facă pistele albastre.
Reclamele electronice, copiii de mingi înlocuiți cu fotomodele, zgură albastră… lucrați și la alte noutăți? Vă spun încă un secret: lucrez cu firma Dunlop la o minge, la culoarea mingii, pentru că eu cred în acest proiect. Culoarea mingii se poate îmbunătăți să se vadă și mai bine! Prima serie a ieșit, e o culoare mai electric, una mai tare decât acest galben.
Ce culoare… Nu vă pot spune asta…
O tonă de zgură albastră, cât 20 de roșu
Vă gândiți ca în viitor să se joace și la București pe zgură albastră? Produsul este extrem de scump: o tonă de albastru costă cât 20 de tone de roșu!
Hagi, din nou unul dintre protagoniștii meciurilor demonstrative de la Arenele BNR… De când îl cunosc, Hagi a jucat tenis. Un mare jucător de fotbal te impresionează enorm când îi descoperi calitățile și în alt sport. Eu am jucat mult cu Platini pe vremea când aveam clubul din Franța și în acea perioadă încă mă mișcam la cei 30 și ceva de ani pe care îi aveam. N-am reușit să-i pun lui Platini o minge scurtă niciodată fără ca el să fie acolo! Eu l-am văzut și pe Hagi ridicându-se pe două picioare în sus aproape ca Michael Jordan! Dacă ai avea în România 20 de academii precum cea a lui Gică, atunci sigur ne-am califica în viitor la orice campionat european sau mondial.
Cine va câștiga campionatul de fotbal în România? Habar nu am! Eu dacă aș fi Papa pe acest Pământ, aș interzice la fotbal ca o echipă să dețină mai mult de doi jucători străini. Eu aș vrea să câștige Dinamo, am fost polițist 20 de ani, am mâncat o pâine de la Dinamo și e absolut normal să vreau și să-mi doresc ca ei să câștige campionatul, însă prevăd că va fi foarte greu.
„Bonetti? Dacă l-ați luat, dați-i timp”
Îl percepeți pe Bonetti drept… Cine e Bonetti?
Noul antrenor al echipei, a mai… Eu n-am înțeles niciodată și nici nu o să înțeleg ce înseamnă un antrenor nou, vechi sau mediu, pentru că unui antrenor dacă nu-i dai posibilitatea doi-trei ani să-și creeze o echipă, atunci nu-l mai lua! Înseamnă că ai luat ceva greșit!
Anticipați o finală Real – Barca în Liga Campionilor? Pe cine pariați? Chiar dacă ambele echipe trebuie să remonteze o diferență de un gol, cel mai logic ar fi o finală Barcelona – Real. Și tot una spaniolă cred că va avea loc și în Europa League, la București. De pariat n-o fac decât cu feciorii mei, în camera în care privim meciurile. De cele mai multe ori pierd în fața celui mic, Karim (n.r. – 15 ani, trăiește în Monte Carlo).
O ultimă întrebare. Cine să se ferească de McEnroe marți la demonstrativ? McEnroe este un altul față de cel care juca împotriva lui Năstase. Este un tip în vârstă, matur, este omul de care lumea își amintește drept tenismanul cu racheta în mâna stângă, cel care a revoluționat împreună cu Ilie și cu alți mari jucători tenisul mondial.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER