Ave, Zverev! „Campionul Campionilor” e cel mai tânăr membru din Top 5. După succesul cu Federer, „Sascha” l-a îngenuncheat și pe Djokovic, în finala de la Londra
Alexander Zverev a câștigat, duminică seară, Turneul Campionilor, învingându-l în finală, scor 6-4, 6-3, pe liderul mondial, Novak Djokovic. Neamțul a făcut un meci mare, reușind să se impună net în fața celui mai în formă tenismen din a doua jumătate a sezonului. Zverev a contabilizat patru break-uri în fața singurului jucător care nu își pierduse serviciul la această ediție a ATP Finals și transmite un mesaj clar sportului alb: viitorul este asigurat.
- La 21 de ani, germanul a câștigat cel mai important titlu al carierei, învingându-i pe primii doi favoriți în semifinală și finală. Totodată, Zverev se poată lăuda și cu faptul că i-a învins pe jucătorii cu cele mai multe trofee la ATP Finals din circuitul actual – Federer (6 victorii) și Djokovic (5 trofee).
- Zverev a făcut show și la ceremonia de premiere. Citiți AICI tot ce a declarat cel mai tânăr jucător din Top 5, care, de luni, va urca o poziție, până pe locul 4, la 35 de puncte în urma lui Roger Federer.
Zverev a avut nevoie de o oră și 20 de minute pentru a pune punct, oficial, sezonului 2018 în circuitul ATP și a-și lua revanșa în fața celui care îl învinsese cu 6-4, 6-1 în faza grupelor.
Finala, intrigă la indigo cu meciul din grupă, până la punctul culminant al primului set. Zverev a schimbat deznodământul
Djokovic a impresionat încă din primul game al partidei cu serviciul doi, așa cum a făcut-o, de altfel, întreaga săptămână. Dacă de pe linia de fund, dreapta sârbului a fost mai eficientă, Zverev a punctat la capitolul impresie artistică grație reverului. Game-urile inaugurale s-au împărțit, echitabil, fără emoții pentru sportivul aflat la lansare, cu câte un singur punct cedat. Liderul mondial s-a descurcat apoi și mai bine, trecând în avantaj, 2-1, cu game la zero. Sala a luat imediat foc când sârbul a reușit un lob improbabil, dintr-o defensivă extremă. Zverev a refuzat să lovească printre picioare, dar a răspuns în punctele următoare cu atacuri prompte, până în apropierea plasei, pentru egalitate la 2.
Zverev nu a reușit să profite de un prim moment de ușor recul în jocul campionului de la Wimbledon și US Open. În game-ul cinci, Djokovic a negociat ezitant punctele la fileu, a greșit, a avut nevoie de fiecare dată de o lovitură în plus, însă „Sascha” nu a trecut de 30, ratând în fileu din poziții de perspectivă.
Având cifre în statistica serviciului chiar mai bune decât Djokovic, Zverev a reușit să țină pasul cu jucătorul intrat în finală fără break în cele 36 de game-uri jucate pe lansare. Progresia „cap la cap” s-a păstrat, iar mingile s-au schimbat înainte ca spectatorii, printre care și David Beckham alături de fiul său Romeo, să vadă vreo minge de break disputată.
La fel ca și în meciul din grupă, prima oportunitate de break a venit în game-ul cu numărul nouă, pe serva liderului mondial. De această dată însă, Djokovic a greșit în primul moment-critic al meciului, iar Zverev a trecut, în premieră, la conducerea finalei, 5-4. Trei ași consecutivi l-au dus într-o poziție confortabilă pe „Sascha”, la mingi consecutive de set. Germanul a greșit voleul pe prima, însă a avut nervii tari pe următoarea, întâmpinată de Djokovic cu un retur pe linie.
13 lovituri câștigătoare a reușit Zverev în primul set, de peste trei ori mai multe ca Djokovic (4). Cele 7 greșeli neforțate au fost și ele costisitoare pentru sârb. Zverev a avut doar 5 UEs.
După 36 de hold-uri consecutive, Djokovic și-a pierdut serviciul de 3 ori la rând!
Sub privirile lui Nikolai Davydenko, de două ori învingător în carieră în fața lui Dokovic, Zverev a jucat excelent primul game al setului doi, pe retur. Reverul său a strălucit într-un raliu interminabil pe care germanul l-a câștigat și grație curajului de a schimba direcția și care i-a adus break-ul. În primă fază însă, neamțul nu a reușit să confirme și să se distanțeze. Două duble greșeli au cântărit cât un bolovan de plumb, iar un backhand în lung de linie, ajuns în centrul culoarului de dublu, i-a adus rebreak-ul lui Djokovic, pentru 1-1.
Liderul mondial a dat însă alte semne de slăbiciune în următorul game pe serviciu: un raliu de 28 de lovituri l-a făcut pe sârb să îngenuncheze, în încercarea de a-și regăsi suflul, elevul lui Marian Vajda apelând apoi în disperare la scurtă – ca soluție salvatoare. Execuția nu s-a ridicat însă la nivelul așteptărilor, Zverev s-a trezit cu alte două mingi de break și a convertit in nou, păstrându-și procentajul perfect: break în fiecare game în care a avut minge de break.
Nevoit să alerge din nou după break, Djokovic a încercat ceva diferit: să îl încurce prin slice-uri succesive pe adversarul său, cu zece ani mai tânăr. Solid pe rever, Zverev a rezistat, întrerupând seria break-urilor, pentru a se duce la 3-1 pe tabelă.
Cu trei titluri Masters 1000 în palmares, germanul a ajuns la un game distanță de cel mai important succes al carierei, grație unui forehand câștigător. La 3-5, Djokovic a aprins imaginația fanilor săi cu un prim punct superb, însă ezitările au revenit rapid în jocul său, iar după o dublă greșeală, Zverev a beneficiat de două mingi de meci. Nole a salvat-o pe prima, mizând pe tactica serviciu-voleu. Un passing-shot de generic i-a adus tânărului Zverev un al patrulea break, trofeul campionilor și descătușarea. Neamțul s-a lungit pe suprafața de joc, în semn de victorie.
Alexander Zverev este al treilea german care câștigă Turneul Campionilor, după Boris Becker (de trei ori) și Michael Stich, dar și cel mai tânăr campion din 2008, atunci când Novak Djokovic se încorona în premieră Campion al Campionilor. Zverev i-a refuzat lui Djokovic două recorduri: sârbul ar fi devenit cel mai bătrân câștigător de ATP Finals și co-deținător al recordului pentru cele mai multe titluri.
- Roger Federer rămâne singurul jucător care a câștigat șase titluri la Turneul Campionilor (victorii în 2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011).