Avocatul Howard Jacobs vrea să o salveze pe Simona Halep distrugând relevanța probei 48 în procesul de dopaj! A scăpat o atletă celebră cu această metodă, iar judecătorii Jeffrey Benz, Ulrich Haas și Annabelle Bennett sunt atenți la acest detaliu

Avocatul Howard Jacobs vrea să o salveze pe Simona Halep distrugând relevanța probei 48 în procesul de dopaj. A scăpat o atletă celebră cu această metodă
Vezi galeria foto - 10 poze

Avocații Simonei Halep încearcă toate variantele pentru a obține reducerea pedepsei clientei lor. Românca e suspendată patru ani și cariera sa e în „mâinile” celor de la TAS.

Tribunalul independent Sport Resolutions a decis perioada de suspendare de patru ani în cazul Halep, sportivă descoperită pozitiv cu substanța roxadustat, la US Open 2022, iar acum echipa de avocați, condusă de Howard Jacobs, luptă pentru a demonstra nevinovăția fostului lider WTA.

Avocatul Howard Jacobs vrea să o salveze pe Simona Halep distrugând relevanța probei 48 în procesul de dopaj

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru două încălcări ale Programului Antidoping din Tenis (TADP). Prima e legată de prezenţa substanţei roxadustat în urină, probă colectată la un test antidoping făcut la US Open 2022, iar a doua se referă la neregularităţi în paşaportul său biologic.

Apărătorii Simonei vor să scoată „proba 48” din proces, adică proba care a declanșat și a doua acuzație, cea legată de problemele din pașaportul biologic al lui Halep. Concret, avocații vor ca „proba 48”, luată la data de 22 septembrie 2022 să nu fie validată, arată IAMSport.

„Se leagă de proba de sânge luată pe 22 septembrie 2022, proba 48. În lanțul de custodie caută ei probleme. Pentru că probele de sânge au reglementări stricte de transport. În funcție de tipul de analize care se vor face, ea se transportă într-un anumit interval de timp. De la 36-48 de ore până la 100 de ore. Dar aceste ore sunt raportare la un scor de stabilitate al sângelui. Care, la rândul lui, depinde de temperatura care este în lada frigorifică în care este transportată proba. Când se pleacă cu probele recoltate trebuie să se știe cât se face până la laborator și care este temperatura optimă din lada frigorifică. Dacă temperatura crește, atunci proba trebuie să ajungă cât mai repede la laborator” ar arăta surse TAS, potrivit siteului menționat mai sus.

„Dacă proba e degradată, nu are rost să o mai iei în calcul”

Aceleași surse explică: „Ofițerul de control doping, cel care recoltează probele, știe cât face de la locul recoltării până la laborator. Iar lada frigorifică are un termometru, cu un USB, care măsoară constant temperatura.Așa se păstrează stocate toate datele.

Așa că, atunci când se depozitează probele în laborator, specialiștii de acolo au toate informațiile despre acestea. Se descarcă și graficul de temperatură din lada frigorifică. Dacă au fost fluctuații, laboratorul le va ști.

Un laborator acreditat WADA, dacă primește o probă distrusă, alterată, neconformă, de ce credeți că s-ar apuca s-o mai analizeze? Ar solicita autorității de testatare, adică ITIA (n.red. – Agenția pentru Integritate în Tenis), să ia decizia dacă să se anuleze sau nu proba. Și probele au fost analizate. Dacă proba e degradată, nu are rost să o mai iei în calcul”.

Howard Jacobs este cel care a scăpat-o pe Veronica Campbell-Brown de suspendare. Atleta a fost descoperită că folosea diuretic HCT, dar la TAS apărătorul ei a reușit să câștige apelul.

 

Publicat: 19 02. 2024, 08:44