„Bad boy” Kyrgios punctează bine de tot pe teren, când nu își dă în petec. Primul trofeu pentru adolescentul rebel care spune „nu iubesc tenisul”, amenință cu retragerea și a băgat în ședință mai-marii sportului alb
Australianul Nick Kyrgios (41 ATP) ține din nou capul de afiș în tenis. De această dată, prin performanța de pe teren, nu prin gesturi de rebeliune care să șocheze până la dezgust lumea sportului alb, călită de ieșirile unor caractere puternice precum Năstase, McEnroe sau Fognini, dar totuși complet nepregătită pentru izbucnirile extreme ale lui Kyrgios. Duminică, jucătorul care va împlini 21 de ani pe 27 aprilie, a câștigat primul titlu ATP al carierei, la Marsilia, după ce l-a învins cu 6-2, 7-6(3) pe campionul din 2014 de la US Open, Marin Cilic.
Kyrgios s-a impus fără a ceda set, într-un turneu de 250 de puncte care i-a pus în față un parcurs mai dificil decât cel înregistrat de finaliștii de la Rio, la un concurs de categorie superioară, care oferă învingătorului de două ori mai multe puncte.
Parcursul lui Kyrgios la Marsilia:
- 6-4, 6-4 în primul tur, cu Vasek Pospisil (42 ATP), câștigător de turneu de Mare Șlem la dublu și semifinalist în 2013, la turneul Masters 1000 din Canada.
- 6-4, 6-4, în optimi, cu Teimuraz Gabashvili (44 ATP)
- 6-0, 6-4, în sferturi, cu Richard Gasquet (10 ATP), semifinalist în turneu de Mare Șlem
- 6-4, 6-2, în semifinale, cu Tomas Berdych (8 ATP), finalist în turneu de Mare Șlem
- 6-2, 7-6(3), în finală, cu Marin Cilic (12 ATP), campion în turneu de Mare Șlem
Kyrgios a devenit astfel, după Juan Martin Del Potro în 2009, primul jucător de sub 21 de ani care învinge în partide consecutive doi jucători de Top 10 – o demonstrație importantă de consistență în joc și abilitate de concentrare. În toamna lui 2009, la US Open, argentinianul de 1,98 metri producea surpriza în semifinale, în fața lui Rafael Nadal, apoi îl învingea în finală pe Roger Federer. O coincidență a făcut ca Nick Kyrgios să preia ștafeta de la Del Potro chiar în săptămâna în care „Turnul din Tandil” a dat re-start carierei sale, după o serie interminabilă de accidentări și reaccidentări, care l-au forțat la patru operații la încheieturile mâinilor (una la dreapta, trei la stânga).
Excentricul Kyrgios, unul dintre jucătorii care a adus la putere în tenis tatuajele și tunsorile inedite, s-a impus la Marsilia deși acesta a fost doar al doilea turneu jucat în 2016 (după Australian Open).
Kyrgios a șocat de două ori în 2014, după ce a reușit victoria carierei, eliminându-l pe Rafael Nadal, la Wimbledon, cu o declarație războinică la adresa sportului care tocmai îl făcuse celebru pe toate meridianele. „Nu iubesc sportul. Chiar nu îmi place tenisul atât de mult. La 14 ani, a fost o nebunie. Iubeam baschetul, dar am ales să joc tenis. Părinții mei m-au împins de la spate și până în ziua de astăzi pot spune că chiar NU îmi place acest sport„, declara Kyrgios, pentru The Independent. Mărturisirea sa pare copiată din jurnalul intim al lui Andre Agassi, așa cum fanii tenisului îl descoperă în biografia Open. Jucătorul cu origini malaieziene pe linie maternă, înnebunit după hip-hop și rap, a revenit cu declarații similare – „vreau câteva săptămâni departe de tenis. Am nevoie de pauză„. Kyrgios a ținut să anunțe fanii tenisului că se sufocă în circuit și se plictisește.
Oficialii australieni, apoi oficialii tenisului mondial au ezitat să îi aplice pedepse exemplare – după declarații războinice la adresa simbolului național, Lleyton Hewitt, sau după atacuri la starurile circuitului. Arbitrii l-au iertat în mai multe rânduri de descalificări cerute de abuzurile repetate asupra mingilor, așa cum sunt încadrate loviturile violente, după încheierea unui punct, sau de spargeri repetate ale rachetelor. Oficialii l-au ocrotit și cu o pedeapsă simbolică, „cu suspendare”, după ce australianul a declanșat un scandal cu iz de triunghi amoros desprins din telenovele, în momentul în care, în fața unei tribune pline, i-a strigat în lui Stanislas Wawrinka, la un schimb de terenuri, că iubita l-a înșelat.
La Marsilia, Kyrgios nu a mai fost „bad boy” pentru atmosfera din circuit, ci a fost doar „bad” pentru adversarii aflați de partea cealaltă a fileului. Rău de bun. Sau prea bun.
Brad Gilbert a apreciat, la scurt timp după câștigarea finalei de la Marsilia, că în acest moment, Kyrgios este cel mai autoritar jucător din afara top 4 atunci când vine vorba de a conserva un avantaj luat pe tabelă. Australianul a reușit performanța de a nu-și pierde serviciul în fața a trei jucători de Top 15.
După taifunul stârnit în 2014, la Wimbledon, Kyrgios marchează din nou prin jocul său, la debut de 2016. Lasă o impresie puternică, mai clară pe retină decât nuanța rozalie din păr, sau tatuajul foarte distinctiv de pe braț. Nick Kyrgios a confirmat în Franța că, dacă vrea, poate. Iar finalul l-a făcut memorabil: și-a încheiat discursul învingătorului cu un anunț în limba franceză – „iubesc brânza!”.