Barajul România – Serbia din Fed Cup, prima confruntare jucată în țară din cele 124 de partide disputate în această competiție
- România întâlnește pe 19 și 20 aprilie barajul de accedere în grupa Mondială II pe terenul central de la Arenele BNR, cu o capacitate de 5.000 de locuri
- Sâmbătă – 19 aprilie sunt programate două partide de simplu, iar duminică, 20 aprilie, se vor disputa alte două meciuri de simplu si în final, partida de dublu.
- Federația Română de Tenis a pus deja în vânzare biletele pentru această partidă, exclusiv pe internet
- Simona Halep a confirmat participarea
România a disputat 124 de meciuri în competiția pe națiuni a tenisului feminin, de-a lungul a 34 de ani, însă partida împotriva Serbiei, din play-off-ul Grupei Mondiale II, va fi prima din Fed Cup în care jucătoarele vor evolua acasă, beneficiind de sprijinul publicului. Este șansa româncelor să își ia revanșa, după ce sârboaicele au câștigat ambele partide disputate până acum de către cele două țări.
Format diferit față de competiția similară masculină – Cupa Davis
Dacă în Cupa Davis, competiția similară din circuitului masculin, toate partidele se desfășoară în regim eliminatoriu, acasă sau în deplasare, în Fed Cup acest format a fost introdus abia în 1995. Competiția pe națiuni a apărut în circuitul feminin în 1963, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea Federației Internaționale de Tenis. S-a numit Cupa Federației, reunea 16 echipe și se desfășura pe durata unei săptămâni, în fiecare an o altă țară fiind desemnată gazdă. România a intrat în Cupa Federației în 1973, direct în Grupa Mondială, ajungând, la debut, până în semifinalele competiției desfășurate în Republica Democrată Germană. A jucat în total 38 de partide în Grupa Mondială a Cupei Federației până în 1992, când, datorită numărului mare de echipe interesate de competiție, a apărut prima modificare importantă a formatului: au fost introduse grupe de calificări regionale, iar România a fost repartizată să joace în Grupa I a zonei euro-africane.
În 1995, Cupa Federației a devenit Fed Cup, împrumutând totodată formatul de joc consacrat în Cupa Davis. Astfel, partidele din cele două grupe principale – Grupa Mondială și Grupa Mondială II – se joacă în sistem eliminatoriu, acasă sau deplasare. La nivelurile inferioare însă, competiția se desfășoară în continuare după vechiul model, într-o întrecere multi-națională găzduită de o singură țară. De la introducerea noului sistem, România nu a reușit să se apropie de grupele superioare, jucând toate meciurile în grupele I și II ale Zonei Euro-Africane, astfel încât nu a avut ocazia de a organiza nici o partidă în cadrul acestei competiții.
România a jucat în țările vecine. În Ungaria, și-a asigurat participarea în play-off-ul pentru Grupa Mondială II
România a disputat cele mai multe partide de Fed Cup în Spania – 27 din totalul de 124 – și în Israel – 12 partide. Cel mai aproape de publicul român, echipa de Fed Cup a fost în partidele disputate în Bulgaria – 8 partide, în 2006 și 2007, și respectiv în Ungaria – 7 partide – în 2008 și 2014. Budapesta le-a purtat noroc Soranei Cîrstea și Simonei Halep, care, prin 4 partide câștigate, au calificat echipa în baraj și le-au oferit astfel suporterilor șansa de a vedea prima partidă Fed Cup în România.
Start la bilete pentru barajul România-Serbia
Federația Română de Tenis a pus în vânzare biletele pentru această partidă, online, pe site-ul www.biletetenis.ro, iar începând de luni acestea vor putea fi achiziționate și de la casa de bilete de la Arenele BNR. Biletele pentru o zi de concurs costă 60 de lei, iar prețul unui abonament pentru cele două zile ale competiției este de 95 de lei.
Sâmbătă – 19 aprilie sunt programate două partide de simplu, iar duminică, 20 aprilie, se vor disputa alte două meciuri de simplu si în final, partida de dublu.
Articol scris de Cezara PARASCHIV