Bariere doborâte de Marius Copil la US Open 2019: demonstrație de maturitate, într-un meci în care victoria i-a fost amenințată de un episod controversat

Marius Copil a făcut în premieră pasul spre turul secund al turneului de la US Open, după 6-3, 5-7, 7-6(11), 4-6, 6-1 în fața unui adversar mai tânăr, Ugo Humbert (21 ani), devenit însă extrem de familiar după parteneriatul de la Wimbledon, din proba de dublu.

Singurul jucător român din Top 100 ATP a trecut cu brio un adevărat test al maturității, reușind o victorie grozavă din mai multe puncte de vedere.

Ieșirea din „zona de confort” pentru Marius Copil

Hard-ul este, evident, o suprafață favorabilă arădeanului de 1,93 m, posesor al unui serviciu impozant. Cu toate acestea, jucătorul român a trebuit să aștepte 11 ani de joc printre profesioniști pentru a-și trece în cont o primă victorie pe tabloul principal de la US Open și patru ani de la primul său succes la acest nivel în Grand Slam-uri, la Australian Open 2015.

Dincolo de faptul că în acest moment Copil se poate mândri cu victorii în două din patru turnee de Mare Șlem, Marius și-a trecut în CV și un succes croit după un tipar complet diferit față de precedentele două victorii în Grand Slam-uri, mai complex, cu provocări pe mai multe paliere și răsturnări de situație specifice, de-a lungul a peste patru ore de joc. La Australian Open, atât în 2015, în fața lui Pablo Andujar, cât și în startul acestui an, contra lui Marcel Granollers, Marius Copil semnase doar victorii cu 3-0 (seturi la 2, 2, 5, 3, 4 și 4).

Marți, arădeanul a obținut prima victorie în setul al cincilea al unui meci de simplu, după două experiențe precedente dureroase: un 2-3 în Cupa Davis în 2016, în fața lui Feliciano Lopez (6-7, 7-5, 4-6, 6-3, 3-6) și colapsul din duelul din primul tur de la Roland Garros 2018 în fața lui Marco Cecchinato (6-2, 7-6, 5-7, 2-6, 8-10).

Notă mare pentru stăpânire și control mental

Dincolo de faptul că s-a văzut de două ori egalat la seturi, de la 1-0 și apoi 2-1, Marius Copil a reușit să depășească două momente delicate și controversate care riscau să îi dea peste cap întreaga evoluție. În fazele finale ale setului trei, la 5-4, Copil a reușit să se regrupeze după un prim clinci semnificativ cu arbitra partidei, după ce a fost avertizat la minge de rebreak pentru adversar din cauza depășirii celor 25 de secunde alocate pentru repunerea mingii în joc. În primă fază, Marius a acuzat șocul, însă a revenit rapid la nivelul optim de contrare, reușind să câștige următoarea tură pe lansare la zero și apoi să gestioneze perfect un tiebreak solicitant, de 24 de puncte.


Filmul tiebreak-ului din setul trei, câștigat cu 13-11 de Marius Copil:

Primul mini-break apare în tiebreak după o dublă greșeală a lui Marius Copil, la punctul al treilea. Românul încearcă să revină rapid, scoate incredibil cu reverul din defensivă și îl împinge cu o minge pe tușă înapoi la linia de fund pe francez, însă Ugo găsește o nouă lovitură de atac și, în cele din urmă, trece barajul creat de Marius, revenind în preajma plasei pentru finalizare și desprinzându-se, astfel, la 3-1.

La 1-4, Copil urmărește la fileu serviciul, pentru a-i limita opțiunile lui Humbert și este răsplătit, pentru a schimba terenul la 2-4. Humbert dă înapoi mini-break-ul tot cu o dublă greșeală, iar cărțile se reamestecă în pachet, la 4-4. Humbert returnează bine serviciul doi al lui Marius la 5-5 și face din nou diferența cu jocul la fileu, oferindu-și prima minge de set. Copil însă returnează lung, în picioarele francezului, astfel încât se joacă prelungiri la prelungiri și se schimbă din nou terenul, la 6-6 în tiebreak. Cu un serviciu spre corp, Umbert face 7-6, însă Copil prinde un excelent serviciu doi, prin care se salvează o dată în plus.

Copil are prima minge de set la 8-7, însă, cu noroc, din banda fileului, Humbert pune câștigător în jumătatea lui Marius răspunsul la returul românului și trece apoi imediat în față, 9-8, grație unui nou serviciu bun. Testat cu slice-ul de Humbert, Copil prinde un răspuns excelent cu dreapta, câștigător, pentru a împinge tiebreak-ul dincolo de a treia pauză, la 9-9. Marius își oferă a doua minge de set, dar Humbert se apără cu un excelent serviciu la teu, pentru 10-10. Mingea de set ajunge pentru a patra oară în dreptul francezului, după un nou serviciu nereturnabil, iar Copil, deși pare vulnerabil în spatele serviciului doi și întins la limită în executarea loviturilor cu dreapta, scapă o dată în plus după o minge trimisă larg de Ugo Humbert.

A treia minge de set a lui Marius, la 12-11, este cu noroc, românul construind cu răbdare, pe centru, până când, cu o minge mai plată și moale, smulge eroarea decisivă francezului, arădeanul adjudecându-și manșa și preluând din nou conducerea la seturi, 2-1, după două ore și 46 de minute de luptă.


Un sportiv care a apelat în mai multe rânduri la ajutorul unui psiholog sportiv, recunoscând într-un interviu pentru ProSport că a simțit că în prea multe meciuri a pierdut din cauza faptului că a rămas cu gândul agățat de un anumit incident, de o ratare sau de moment dificil, ajungând astfel să se bată singur, Marius Copil a depășit din nou cu brio un nou moment ce ar fi putut să schimbe soarta partidei în final de set patru.

Copil își oferise o mini-oportunitate pentru a câștiga pe serviciul adversarului, la 4-5 și 0-30, însă o bâjbâială a arbitrei de scaun a produs o întrerupere de cinci minute, pentru o fază care le-a testat nervii ambilor jucători.

  • Concret: arbitra de scaun anunță out la serviciul francezului, iar Ugo Humbert cere reluare video. Hawk-Eye arată că arbitra a greșit, însă problemele nu se opresc aici. Arbitra de scaun anunță rejucarea punctului, însă în momentul în care este luată la întrebări de francez, admite că nu își amintește dacă returul lui Marius Copil a trecut sau nu fileul. Ugo vrea punctul, spunând că românul a ratat returul și îl întreabă pe Marius dacă a dat sau nu în fileu. Românul spune că a lovit în fileu, iar arbitra decide să schimbe decizia pe fondul autodenunțului românului, considerând că intervenția ei nu l-a afectat pe Copil în momentul execuției returului. Arbitra repetă că nu își amintește ce s-a întâmplat cu mingea, cerându-i însă lui Marius să accepte că punctul l-a pierdut. Jocul se reia cu punct pentru Humbert, ide la 15-30 în loc de 0-30 și primul serviciu pentru Humbert, ar Marius nu mai câștigă alt punct în game și, implicit, în set.

Reacția din start de set decisiv a lui Marius Copil, care a reușit să uite incidentul, oportunitatea ratată bizar și să pună energia în construirea unui nou avantaj în setul final, a contribuit decisiv la câștigarea partidei.

  • Marius Copil va juca în turul secund la US Open 2019 împotriva unui alt francez, Gael Monfils (cap de serie 13), învingător cu 7-6(2), 6-4, 6-3 în fața spaniolului Albert Ramos (51 ATP).
  • 5 victorii obținuse Marius Copil în 2019 în circuitul principal, sub standardul autoimpus după superbul final de 2018, cu finală la Basel și două victorii împotriva unor jucători din Top 10 mondial, care l-au propulsat pe Marius spre Top 60 ATP în ianuarie 2019.
Publicat: 28 08. 2019, 10:32
Actualizat: 28 08. 2019, 10:33