Begu, în finală la Seul! Românca a măturat pe jos cu Van Uytvanck în penultimul act

Irina-Camelia Begu, cap de serie numărul unu și locul 29 WTA, s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului de la Seul (Coreea de Sud), dotat cu premii în valoare totală de 500.000 de dolari, informează site-ul oficial al competiției.

Begu a învins-o, în semifinale, cu scorul de 6-0, 6-2, după o oră și 11 minute, pe Alison van Uytvanck (Belgia), a opta favorită a competiției și poziția 58 în ierarhia mondială.

În finală, Irina-Camelia Begu o va întâlni pe Aliaksandra Sasnovici (Belarus), jucătoare venită din calificări și locul 136 WTA, care a trecut, cu scorul de 3-6, 6-3, 6-3, de Anna Karolina Schmiedlova (Slovacia), cap de serie numărul 2 și poziția 31 în clasamentul mondial. Begu (25 de ani) și Sasnovici (21 de ani) nu s-au mai întâlnit până acum.

Pentru calificarea în finală la Seul, Irina-Camelia Begu va primi 180 de puncte WTA și un cec în valoare de 55.435 de dolari.


  • Irina Begu (principală favorită) și Alison Van Uytvanck (cap de serie 8) joacă sâmbătă dimineață în semifinalele turneului de categorie International de la Seul, în jurul orei 08:00 (ora României).
  • Prima semifinală le aduce față în față pe Anna Schmiedlova (a doua favorită a tabloului) și pe bielorusa venită din calificări care a învins-o pe Alexandra Dulgheru în primul tur, Aliaksandra Sasnovich.

Irina Begu (29 WTA) a jucat câte o finală de turneu WTA în trei din ultimii patru ani (excepție fiind 2013). La Seul, sportiva pregătită de Adrian Cruciat și Artemon Apostu-Efremov are din nou șansa de a disputa un meci cu trofeul pe masă, pentru a completa un sezon în care și-a îmbunătățit cel mai bun rezultat în trei din patru turnee de Mare Șlem și și-a corectat cea mai bună clasare în ierarhia WTA. Toamna i-a purtat noroc în 2012 și 2014, atunci când a semnat finale la Tașkent și Moscova, iar la Seul, Irina a gestionat bine până în careul de ași statutul de principală favorită a tabloului. Irina arată că a depășit o parte a sezonului în care rezultatele notabile au lipsit, victoriile recente pălind în fața  parcursului din primele patru-cinci luni, cu optimi la Australian Open, semifinală la Rio, plus un sfert de finală important la turneul de la Madrid.

Bucureșteanca a intrat pe tabloul de la Seul cu un record de patru înfrângeri în ultimele șase meciuri disputate și maximum tur doi jucat în turneele importante din circuitul nord-american de vară (Cincinnati, Toronto, US Open plus New Haven). Eliminările de la French Open și Wimbledon au fost logice, în fața jucătoarelor cotate cu șansa a patra la trofeu în turneul respectiv, în turul trei, însă chiar dacă între timp Irina a adunat victorii în fața franțuzoaicei Cornet (27 WTA, la Cincinnati) sau a kazahei Zaryna Dyas (34 WTA, la New Haven), este evident că performanțele notabile ale lui Begu au venit înainte de Roland Garros.

De partea cealaltă a fileului, Irina găsește în semifinală o belgiancă al cărei sezon 2015 este definit de turneul de la Roland Garros. Van Uytvanck (58 WTA) a apărut ca un meteor, a strălucit puternic la Paris, dar s-a stins la fel de subit, reușind mai apoi, până la Seul, să mai câștige doar un singur meci, în șase turnee în care a luat startul. Ca și Irina, Van Uytvanck are în 2015 o semifinală jucată în prima jumătate a anului, la Katowice (Polonia), acolo unde a învins trei jucătoare mai bine clasate, ea fiind doar a 105-a în acel moment.

Astfel, atât pentru Irina, cât și pentru Alison, turneul de la Seul este unul al revenirii, după serii mai puțin faste în circuit.

Adversară cu două arme: serviciul și dreapta

Belgianca a câștigat singurul duel direct cu Irina, iar în 2015, cei mai mulți fani ai sportului alb din România au urmărit-o în duelul din optimile French Openului, în fața Andreei Mitu. Van Uytvanck pornește pe hârtie cu șansa a doua, însă favorita opt a turneului are argumente în fața Irinei, care a declarat la conferința de presă că nu este surprinsă de ceea ce a reușit viitoarea sa adversară și speră doar ca în semifinală să evolueze „la nivel maxim„, potrivit site-ului oficial al turneului coreean.

În 2014, la Florianopolis, Alison și-a valorificat bine lovitura favorită – serviciul, în timp ce Irina a avut procentaj mai mic pe prima minge și dificultăți în a se impune în spatele serviciului secund. Așa cum s-a văzut și la Paris, pe suprafață lentă, jucătoarea care are în palmares o victorie în fața ibericei Muguruza (2014) și care tot pe hard, la Antwerp, pe teren propriu, a avut mingi de meci în fața nemțoaicei Andreea Petkovic (12 WTA), poate evolua cu mult tupeu pe teren, dacă prinde o zi bună. Van Uytvanck iubește atacul, își asumă riscuri – un capitol la care Irina încă are unele probleme în partidă.

Belgianca mizează în schimburile de pe linia de fund pe eficiența loviturii de dreapta, dar are și curajul de a juca decisiv, de a rupe ritmul punctului și chiar de a veni la plasă. La Seul, vine însă după trei partide câștigate în set decisiv, cu mult efort, în timp ce Irina, chiar dacă a avut câteva fluctuații, a ajuns în careul de ași cu un singur set cedat.

Irina, reacții convingătoare după fiecare tresărire a adversarelor pe teren, în turneul de la Seul

Atât în fața slovenei Polona Hercog (singura care i-a smuls set), cât și a suedezei Larsson, Irina a trecut cu brio testul psihologic, răspunzând pozitiv după șanse ratate, având puterea de a replica prompt. Hercog a salvat trei mingi consecutive de meci ale Irinei și cu cinci puncte la rând în tiebreak-ul setului doi a forțat decisivul, pe care însă Irina l-a gestionat just, impunându-se cu aceeași lejeritate ca în primul set, înainte ca scurtcircuitul să se producă. Sfertul de finală cu Larsson a adus o reacție la fel de pozitivă a Irinei în momentul în care adversara a revenit în manșa a doua, întorcând-o pe Begu de la 5-2 la 5-5. Tricolora a câștigat următoarele două game-uri și are motive serioase pentru a spera la prima finală a sezonului.

Publicat: 26 09. 2015, 09:35
Actualizat: 26 09. 2015, 09:47