Irina Begu (70 WTA) a părăsit în primul tur turneul Premier Mandatory de la Indian Wells, fiind învinsă, miercuri noapte, de Bianca Andreescu (60 WTA). Reprezentanta Canadei a luat un start greoi de meci, însă a revenit și a profitat în final de numărul crescând de erori din dreptul româncei, confirmând cu o victorie, scor de 6-7(3), 6-3, 6-3, forma bună arătată în 2019, care a dus-o pe locul 15 în Race to Shenzhen. Bianca Andreescu va juca în turul doi împotriva Dominikăi Cibulkova (Slovacia, cap de serie 32 la Indian Wells).
Aflată pentru prima dată la startul tabloului principal al întrecerii din deșertul californian, Bianca Andreescu și-a trecut în cont victoria cu numărul 22, rezolvând o problemă prezentată aproape perfect de Irina în start de meci. Românca a atacat calculat în primele game-uri, în timp ce reprezentanta Canadei a intrat ezitant, aproape temător, cu arme necalibrate și o nerăbdare de a declanșa atacul costisitoare. Begu a câștigat primele patru game-uri ale meciului și a evadat apoi la 5-1 pe tabelă, în doar 22 de minute de joc. Replica Biancăi a venit însă sub forma unor lovituri aprige de dreapta, punctată ici și colo cu câte o scurtă. Jocul-fluviu în favoarea Irinei s-a întors abrupt, însă românca a fost suficient de calmă și de solidă cu reverul pentru a asimila șocul de a se vedea la 5-5, de la 5-1 și 40-0, pentru a face față unui nou schimb de break-uri și pentru a aplica lovitura decisivă în tiebreak.
Din păcate, Irina nu a reușit să câștige decât această bătălie de 58 de minute, nu și războiul de două ore și 23 de minute. Bianca Andreescu și-a instaurat dominația în start de set doi, reușind o desprindere similară cu cea a Irinei din primul set, până la 4-0, dar reușind apoi să limiteze daunele în final, în momentul în care românca a recuperat un break.
Setul decisiv a adus tensiune și greșeli în ambele tabere: Bianca Andreescu a trecut prima în zonă alarmantă de neîncredere, permițându-i Irinei să se desprindă la 3-1. Căderea jucătoarei noastre a fost însă mai clară, severă și costisitoare, sădind îndoială vis-a-vis de reverul până atunci performant și aducând greșeli cam din toate zonele terenului. Bianca Andreescu a profitat și a închis partida câștigând următoarele cinci game-uri, Irina Begu reproșându-și greșelile, dar și faptul că se bate singură, singură.
FILMUL PARTIDEI IRINA BEGU – BIANCA ANDREESCU, 7-6(3), 3-6, 3-6, PAS CU PAS
â–º GAME, SET, MECI BIANCA ANDREESCU. Meciul este într-o fază în care erorile domină aspectul general, însă tensiunea asigură spectacolul. Bianca servește pentru meci, iar primele două puncte se împart, pe greșeli. Canadianca inventează apoi un lung de linie, ajunge la 2 puncte de victorie, dar Irina este iertată de fileu, iar eroarea lui Bibi vine. La 30-30, Bianca intră curajos în teren, domină cu dreapta și dă punch-ul decisiv cu reverul cu două mâini, oferindu-și prima minge de meci. Primul serviciu al Biancăi nu intră apoi, însă Irina irosește un retur excelent, atacând de trei ori în același loc, de fiecare dată mizând pe contre-pied, până când ratează ținta.
â–º BREAK ANDREESCU și canadianca e la un game de victorie, la 5-3 în decisiv. Bianca se încurajează cu un let’s go! tare după ce își procură minge de break, însă trimite o lumânare în sus, care smulge un țipăt din partea Irinei. Din păcate, Begu încearcă să țină schimbul de mingi pe centrul terenului și ratează în fileu, crescând și mai mult numărul de erori neforțate.
â–º Irina și-a pierdut calmul și apelează la ajutorul lui Adrian Marcu. Bianca Andreescu s-a liniștit, a depășit propriile momente de derivă și a pus pe tabelă al treilea game consecutiv, preluând conducerea, 4-3, în setul decisiv. „Trebuie să te calmezi! Nu s-a încheiat. Totul se joacă. Dacă te duci mai în spate, nu da tare. Dă mai sus. Că, altfel, greșești”, i-a transmis antrenorul român Irinei.
â–º BREAK ANDREESCU, 3-3 în decisiv. Irina își reproșează că se bate singură. Reverul ei o trădează, eșuând consecutiv în fileu, iar românca poartă un monolog destul de dur, dând și cu racheta de pământ.
â–º BREAK BEGU. Bianca Andreescu acumulează puțină frustrare în game-ul secund, nereușind să valorifice o revenire importantă: nu a trecut de egalitate, a ratat un retur pe o minge moale a româncei, iar asta se vede în game-ul imediat următor, în care Irina rămâne eficientă la conversia mingilor de break (5 din 7) și trece în față în decisiv, la 2-1.
â–º SET ANDREESCU, 6-3. BIANCA ÎMPINGE MECIUL ÎN DECISIV. Irina ajunge repede pe o nouă pantă descendentă și, după 8 puncte consecutive câștigate pe lansare, vin 4 pierdute – un break cedat la zero și setul ajunge în buzunarul canadiencei.
Faza setului doi:
Have a rest. You deserve it. 😴@Bandreescu_ engaging the wheels in her opening match. She’s headed to a decider against Begu→ https://t.co/tPoe44C26q #BNPPO19 pic.twitter.com/XE0WLkrciK — Tennis Channel (@TennisChannel) March 6, 2019
Have a rest. You deserve it. 😴@Bandreescu_ engaging the wheels in her opening match. She’s headed to a decider against Begu→ https://t.co/tPoe44C26q #BNPPO19 pic.twitter.com/XE0WLkrciK
— Tennis Channel (@TennisChannel) March 6, 2019
â–º BREAK BEGU. Irina profită de o nesiguranță ivită brusc în jocul Biancăi pentru a recupera un break și a reduce diferența la 3-5 în setul doi.
â–º Irina câștigă primul său game în setul doi propulsându-se cu trei ași spre un hold la zero. Bianca rămâne eficientă la serviciu, dar Irina continuă seria bună la revenirea la linia de serviciu cu alte patru puncte consecutive pe serviciu. 7-6, 2-5
â–º DUBLU BREAK ANDREESCU. Irina nu are soluții în acest moment, iar desprinderea Biancăi din start de set doi este la fel de netă precum cea reușită de Irina în primul.
â–ºIrina forțează trei egalități pe lansarea Biancăi, reușește punctul game-ului, dar serviciul o ajută mult pe canadiancă, în momente-cheie, să se desprindă la 2-0.
â–º BREAK ANDREESCU. Irina nu punce decât două prime servicii în teren, se vede din nou încurcată de scurtele Biancăi, irosește două reluări video și cedează pe lansare.
â–º SET BEGU, 7-3 în tiebreak. Reverul Irinei impresionează în ultimele minute, fiind responsabil cu finalizările clare. Irina se desprinde la 4-1, dar cedează punctul pe lansare înainte de schimbarea terenului, după ce Bianca găsește un unghi scurt deosebit cu dreapta. Un rever câștigător îi aduce manșa Irinei, după 58 de minute de luptă. Chiar dacă Bianca a reușit execuții excelente cu dreapta, Irina nu s-a ferit să caute mingea deranjantă spre acea parte a canadiencei, iar eforturile i-au fost răsplătite.
â–º REBREAK ANDREESCU și setul se decide la tiebreak. Istoria se repetă, a treia oară. Primul serviciu al Irinei nu merge, iar Andreescu ia game-ul cu o scurtă imparabilă care smulge aplauze.
â–º BREAK BEGU, 6-5 și „hai, cu curaj!” După patru game-uri consecutive, Bianca redevine vulnerabilă, sub presiunea Irinei. Ultimul punct este o nouă mostră de inteligență tactică a lui Begu, care ia break-ul pentru a trece din nou în față cu un atac în contre-pied câștigător. Adrian Marcu vine la solicitarea Irinei și analizează succint: Bianca a greșit niște mingi la început, apoi nu a mai făcut-o, iar jocul Irinei s-a muiat puțin. Cere curaj.
.@irina_begu breaks and will serve for the opening set again with a 🔥 backhand! #BNPPO19 pic.twitter.com/swUJXIa8qS — WTA (@WTA) March 6, 2019
.@irina_begu breaks and will serve for the opening set again with a 🔥 backhand! #BNPPO19 pic.twitter.com/swUJXIa8qS
— WTA (@WTA) March 6, 2019
â–º BREAK ANDREESCU, 5-5. Sportiva din Canada dă tare în minge, iar Irina ajuge rapid în situație-critică. Begu schimbă tactic, sesizând faptul că nu îi este bine în duel de forță și apelează inspirat la slice pentru a o aduce pe Bianca la fileu, finalizând apoi cu un passing în lung de linie ce îi anulează prima minge de break adversarei sale. Irina face însă game-ul cadou pe al doilea break-point, forțând consecutiv cu serviciul la teu și comițând dublă greșeală.
â–º Al treilea game consecutiv câștigat de Bibi. Bianca Andreescu parcă și-a pus armele în priză. Este sigură pe ea și pe alegerile ei, iar Irina devine numărul doi pe teren, dreapta adversă șuierând din ce în ce mai amenințător. 5-4
â–º BREAK ANDREESCU. Irina scapă din nou de sub control game-ul pe lansare de la 40-0, doar că de această dată este sută la sută „vina” Biancăi. Reprezentanta Canadei accelerează superb în punct, o atacă spre dreapta pe irina, are și o doză de șansă cu fileul, dar mai ales se vede răsplătită pentru curaj. Apoi, cu două retururi câștigătoare, Bianca Andreescu își desăvârșește revenirea în game, punând break-ul pe tabelă.
â–º La un game de câștigarea primului set. Doar 22 de minute îi sunt necesare Irinei pentru a face 5-1 pe tabelă. În ciuda unei duble greșeli, bucureșteanca se regrupează rapid, finalizează game-ul cu voleu câștigător, în timp ce adversara ei lasă clar să se vadă câteva semne de frustrare.
â–º Bianca Andreescu punctează pe tabelă, însă sunt puțini oameni în tribune care să fie uimiți de această lipsă de competitivitate a jucătoarei care a făcut senzație în acest start de 2019. Stadium 2 este mai mult gol.
â–º Irina își ține cumpătul. Al patrulea game al partidei este un exemplu clar de cât de repede se poate răsturna balanța în tenis. Cu doar 3 puncte cedate în primele 3 game-uri, Begu a găsit asul, s-a cocoțat rapid la 40-0, dar o minoră nesincronizare a pus-o imediat sub amenințare, Bibi ajungând la egalitate. Experința Irinei și calmul acesteia au făcut însă diferența, românca evitând să ofere minge de break.
â–º DUBLU BREAK BEGU, 3-0. În 9 minute, Irina se desprinde pe tabelă, având procentaj sută la sută de game-uri câștigate. Bianca nu își strunește prea bine primul serviciu, comite a doua dublă greșeală în meci și cedează break-ul cu o greșeală dureroasă, trimițând voleul în fileu.
â–º Confirmare rapidă pentru Irina Begu, pentru 2-0. Jucătoarea noastră servește bine, urcă iute la 30-0, în timp ce Bianca Andreescu dă prea tare în minge, atacă prea devreme și pare nesigură în decizii și în execuții. Irina încheie tura pe lansare la zero, fiind agresivă și făcând pasul în teren la momentul oportun.
â–º BREAK Begu. Irina deschide meciul cu un break la 15, reușind să impresioneze în schimb de pe linia de fund a terenului.
.@irina_begu strikes early 💪 #BNPPO19 pic.twitter.com/0ThRS5TOLS — WTA (@WTA) March 6, 2019
.@irina_begu strikes early 💪 #BNPPO19 pic.twitter.com/0ThRS5TOLS
23:15 UNDĂ‚ VERDE pentru duelul Irina Begu – Bianca Andreescu. Lauren Davis a reușit victoria în fața Schmiedlovei, după două ore de luptă 7-6(2), 6-2. Primul set a durat o oră și un sfert, americanca ratând game-ul în care a servit, la 5-4. Lauren Davis va fi prima adversară a spaniolei Garbine Muguruza la această ediție a turneului de la Indian Wells.
Irina Begu – Bianca Andreescu este duelul care dă start pentru „echipa” României în primul tur al tabloului principal de la Indian Wells.
Într-o zi în care pe „tabloul mare” se joacă doar la feminin, duelul în care limba oficială este româna a fost programat de organizatori pe o arenă cu 8000 de locuri, inaugurată în 2014 – a doua ca mărime a complexului.
Provocarea este mare pentru Irina Begu: Bianca Andreescu este una dintre cele mai în formă jucătoare de tenis ale momentului. Cu 21 de victorii în 24 de meciuri, o finală la Auckland și un prim trofeu din seria WTA 125K – la Newport, „Bibi” (18 ani) a pătruns în Top 15 în clasamentul punctelor pe 2019 (Race to Shenzhen), bifând totodată un nou „personal-best” în clasamentul WTA, staționând acum pe locul 60. Bianca a primit, de altfel, o invitație direct pe tabloul principal, pentru că, la ora încheierii înscrierilor, ea nu se afla pe un loc care să îi permită accesul decât în calificări (Andreescu a început de altfel anul 2019 în afara Top 100).
! Dacă Irina are un start nici prea entuziasmant, dar nici catastrofal de an, cu 6 victorii și 5 înfrângeri, Bianca punctează cu victorii de senzație, la Wozniacki, Venus Williams, Bouchard și Buzărnescu. Deținătoarea unui joc agresiv, în forță, dar cu destule tușe fine, Bianca Andreescu a dovedit o excelentă abilitate de adaptare la diferite stiluri de joc, reușind să învingă și sportive cu unele dintre cele mai bune arme din circuit, și sportive de constanță, dar a îmblânzit și jocul excentric al unei Su-Wei Hsieh.
Cu 10 poziții mai jos în WTA, dar și cu 10 ani în plus în buletin, mai versată în duelurile din WTA, Irina Begu are experiența de partea sa, plus victoria în singurul meci direct de până acum, obținută anul trecut, în Fed Cup, 6-3, 6-7(4), 6-2. Dacă pentru Irina lucrurile par mai complicate acum în găsirea ritmului de joc, saltul „româncei” din lotul Canadei nu poate fi descris decât prin cuvântul „spectaculos”, însă și efortul fizic depus se adună, iar primele semne s-au văzut deja pe teren.
Indian Wells este un turneu care le-a purtat noroc tinerelor jucătoare: ediția din 2018 a întrecerii feminine a beneficiat de o finală între două sportive de 20 de ani (Naomi Osaka a câștigat primul său trofeu după un ultim act cu Daria Kasatkina), iar Amanda Anisimova lua caimacul, la doar 16 ani, cu o victorie de senzație în fața Petrei Kvitova, care o ducea în optimi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER