Best of Sorana!** Cîrstea și-a stabilit cel mai bun rezultat personal în cele 5 participări la Melbourne
Sorana Cîrstea (21 de ani) regăsește drumul către vârful ierarhiei WTA, după ce a părut că s-a rătăcit mai bine de un an. Victoria obținută marți în fața Samanthei Stosur (Australia) nu a fost deloc un accident, românca reușind ieri, în turul secund la Australian Open, să-și facă din nou numărul în fața polonezei Urszula Radwanska, pe care a eliminat-o cu 1-6, 6-2, 6-3.
Sorana (nr. 59 în WTA) renaște frumos la capătul unei perioade de rătăciri, în care a fost chinuită de accidentări și a fost nevoită să schimbe des antrenorii. Ultima soluție, de a lucra cu Victor Ioniță, pare să-i fi oferit scânteia de care avea nevoie pentru a-și anunța revirimentul. Urcuș care a început să se producă încă de săptămâna trecută, de la Hobart, unde Cîrstea a ajuns până în sferturile turneului. Trendul este urmat acum și la Melbourne.
Radwanska, testul de care avea nevoie
Cu un joc high-class, românca a produs șocul primelor două zile, eliminând-o pe favorita gazdelor, Samantha Stosur. Sorana mai avea totuși nevoie de încă un succes pentru a-și demonstra în primul rând ei că se află pe trasa ideală, dar și că jocul ei a câștigat consistență. Chiar dacă în față a avut o jucătoare mai slab cotată, Urszula Radwanska, numărul 99, acesta a fost testul de care Cîrstea avea nevoie. Poloneza a început tare și a câștigat primul set cu 6-1, reprezentanta noastră plătind tribut în primul rând datorită unui prim serviciu care nu i-a intrat. A avut însă și darul să o răscolească în orgoliu pe Sorana, care pe măsură ce a înaintat în meci a demonstrat că stă bine și din punct de vedere psihic. Cîrstea a început să adune break-uri pe bandă rulantă și să întoarcă astfel partida în favoarea ei. Următoarele două seturi i-au aparținut cu 6-2, 6-3, iar la final s-a putut felicita pentru cel mai bun rezultat personal de la Australian Open, în cele cinci participări.
Urmează italianca Sara Errani
Sara Errani (Italia) este următoarea adversară a Soranei Cîrstea la Australian Open, care a ajuns în turul trei după un succes clar în fața rusoaicei Nadia Petrova, cu 6-2, 6-2. Italianca, locul 48 în lume, nu mai are secrete pentru eleva lui Victor Ioniță, având în vedere că s-au întâlnit deja de trei ori în ultimele patru sezoane. Sorana s-a impus pe hard în 2008 (Luxemburg), dar Errani conduce în partidele directe cu 2-1 după victoriile de la Monterrey (hard, 2010) și Marbella (zgură, 2011). Cîrstea și Errani se vor înfrunta mâine dimineață, miza pentru româncă fiind și revenirea în Top 50.
Sorana Cîrstea la Australian Open
2008 turul 1
2009 turul 1
2010 turul 2
2011 turul 2
2012 turul 3 (încă în competiție)
Sorana Cîrstea și-a asigurat un premiu de 44.000 de euro și 160 de puncte WTA pentru calificarea în turul trei la Australian Open
17 prezențe a adunat deja Sorana pe tablourile principale ale celor patru turnee de Grand Slam. Românca se mândrește cu un sfert de finală la Roland Garros (2009) și alte patru calificări în turul 3
Horia Tecău și Victor Hănescu, la un pas de un meci direct
Horia Tecău a pășit cu dreptul la ediția din acest an a turneului de Grand Slam de la Melbourne, calificându-se ieri, alături de Robert Lindstedt, în turul secund al probei de dublu după o victorie în două seturi în fața perechii suedezo-slovace, Siljestrom – Zelenay, scor 6-3, 7-6. Succesul lui Horia s-a conturat chiar în ziua în care a împlinit 27 de ani. Tecău și Lindstedt nu au puncte de apărat la Australian Open, având în vedere că ei au abandonat în 2011 din cauza unei accidentări a suedezului. În turul secund, la dublu, a ajuns și Victor Hănescu, care face pereche cu belgianul Olivier Rochus, cei doi români putându-se înfrunta într-un meci direct în turul trei.