Din 2013, turneul de la arenele BNR a fost mutat în luna aprilie, fiind integrat în sezonul de zgură ce precedă French Open-ul, alături de Masters-uri precum cele de la Monte Carlo, Madrid sau Roma. Organizatorii au motivat modificarea calendaristică și prin prisma faptului că în septembrie au loc întreceri la US Open și meciuri importante din Cupa Davis. În dese rânduri, jucătorii declarau forfait înaintea BRD Năstase Țiriac-Trophy pe fondul unei oboseli accentuate. Totuși, competiția bucureșteană este opțiunea secundară a jucătorilor de top din Europa din cauza programării în aceeași perioadă cu prestigiosul turneu de la Barcelona. ProSport a analizat câteva dintre aspectele care produc diferența între aceste competiții.
Premii inferioare
Cele două turnee fac parte din categorii diferite: ATP 500 în cazul Barcelonei, respectiv ATP 250 în cazul nostru. Fondul de premiere este diferit, iar catalanii sunt superiori din acest punct de vedere. Pentru a exemplifica această discrepanță, prezenței în turul secund al întrecerii din Spania îi sunt distribuiți 11.095 de euro, în timp ce orice tenisman din turul al doilea al competiției bucureștene primește 4.385 de euro.
Mai mult decât atât, semifinaliștii de la Barcelona încasează o sumă mai mare față de câștigătorul de la BRD Năstase Țiriac-Trophy: 89.650, față de 77.315 euro. Contrastul dintre aceste două întreceri este ilustrat și de faptul că sportivul care triumfă în Catalunia primește aproape la fel de mult cât totalul remunerațiilor de la turneul ce poartă numele legendarilor Ilie Năstase și Ion Țiriac: 422.100 euro spre deosebire de cei 426.605 euro cumulați de competiția bucureșteană.
1.845.585 euro – totalul premiilor de la ATP 500 Barcelona Open Banc Sabadell
Nivel diferit de infrastructură
Complexul din Barcelona dispune de o serie de arene de tenis care invită publicul la spectacolul de pe suprafața roșie. Arena centrală, cunoscută drept „Talisman Court”, a fost modificată în două rânduri, iar acum poate găzdui 8.400 de spectatori. Terenul 1 are o capacitate de 2000 de locuri, în timp ce Terenurile 2 și 3 pot primi 500 de privitori. Prin comparație, cea mai mare arenă de la Arenele BNR are 5000 de locuri, în timp ce restul de zece terenuri nu pot găzdui mai mult de 500 de vizitatori.
Posibil upgrade la ATP 500?
La festivitatea de final de anul trecut, Ilie Năstase a reamintit faptul că turneul bucureștean nu poate promova în rândul competițiilor de rang ATP 500 și din cauza arenelor mici. Fostul lider mondial reafirma nevoia unui teren semicentral de 2.500 de locuri și a unei arene principale care să fie mărită. Lipsa infrastructurii este unul din factorii care face din întrecerea bucureșteană o afacere de rang secund, prin comparație cu Barcelona.
De asemenea, trebuie luat în considerare și aspectul financiar. Cele 11 turnee cotate de ATP la categoria 500 dispun de premii totale ce variază între 750.000 de dolari și 2,100,000. Cu alte cuvinte, competiția ce se desfășoară în vecinătatea Palatului Cotroceni trebuie să atragă noi sponsori și noi fonduri pentru a putea emite pretenții la o promovare. Cu toate acestea, trebuie apreciată continuitatea acestui spectacol tenisistic, care datează din 1993. Cu atât mai mult cu cât Belgrad, Sofia sau Budapesta, capitale vecine, nu dispun de vreun turneu de tenis omologat de ATP.
Dominația lui Nadal
An de an, la Barcelona s-au prezentat tenismeni din top 10 ATP, iar 8 din ultimele 9 ediții au fost adjudecate de actualul lider mondial, Rafael Nadal. Pe tablourile principale din ultimii ani s-au mai perindat jucători precum David Ferrer, Jo-Wilfred Tsonga, Tomas Berdych sau Andy Murray. Pentru „matadorul din Manacor”, Barcelona este una dintre competițiile de casă, la mare concurență cu Monte Carlo și Roland Garros, unde spaniolul deține tot opt trofee.
Doi jucători din top 20 la București
La ediția de anul acesta a BRD Năstase-Țiriac Trophy participă doi tenismeni clasați în primii 20 din lume: Grigor Dimitrov (locul 14 ATP) și Mikhail Youzhny (locul 15 ATP). Anul trecut, Janko Tipsarevic a acceptat un wild-card din partea organizatorilor, fiind clasat la acel moment pe locul 10 mondial. Mai mult decât atât, prezențele constante ale unor jucători precum Gilles Simon sau Gael Monfils pot avea un efect pozitiv asupra continuității acestei întreceri în cadrul circuitului ATP.
Articol scris de Cătălin RUSU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER