Campioană fără scaun cu rotile!** Andreea Roșca a depășit toate greutățile și acum este campioană europeană la tenis

Medicii i-au prezis că își va petrece toată viața în scaun cu rotile din cauza bolii năprasnice cu care se născuse: „talus valgus” echilateral – o deformație a labei piciorului, care nu îi dădea nicio speranță să mai poată merge vreodată. Însă, ursitoarele, dar mai ales părinții, au vrut ca Andreea Roșca să aibă un cu totul alt destin. Din momentul nașterii, a stat peste un an și jumătate cu ambele picioare în ghips, după care a suferit trei operații, două la dreptul și una la stângul, pentru ca la 12 ani să devină campioană europeană la tenis. Cazul Andreei este impresionant, mai ales într-o țară unde din ce în ce mai mulți copii devin obezi și cocoșați, deoarece nu fac mișcare.

Ionuț Roșca, tatăl Andreei, povestește despre suferința îndurată de actuala campioană europeană de a sta un an și jumătate în ghips, despre operațiile suferite de aceasta și despre programul infernal de recuperare până să se apuce de tenis.

18 luni cu picioarele în ghips

„La patru luni a efectuat prima operație la piciorul drept, apoi au urmat celelalte două, încă una la dreptul și una la stângul, ambele până la trei ani și jumătate. Iar rata de succes la astfel de operații este extrem de scăzută, Andreea făcându-le la Spitalul «Grigore Alexandrescu». A stat peste un an și jumătate cu ambele picioare în ghips, vă imaginați că a fost înfiorător, ca apoi să urmeze un proces extrem de dificil de recuperare, făcând gimnastică de recuperare și natație”. Tatăl Andreei mărturisește că este extrem de greu pentru o familie să suporte cheltuielile pentru un copil sportiv ca să atingă înalta performanță. „La 4 ani și jumătate a pus prima dată mâna pe rachetă, iar la 6 ani a intrat în competiții. Face zilnic câte 2-3 ore de antrenamente. Dar nu e deloc ușor, nu avem decât niște discounturi – vouchere valorice și un sponsor pentru echipament. Cheltuielile pe o lună ar însemna, aproximativ 300-350 de euro pentru pregătire, iar de are două-trei turnee interne și internaționale ne mai costă peste 1.500 de euro, bani pe care îi dăm doar din casă. Tudorița, mama Andreei s-a sacrificat să o poată duce la antrenamente și nu are job, plus că de la federație nu au voie să primească premieri în bani până la majorat”.

O tipă cu simțul umorului

Apoi, tatăl Andreei pasează mingea peste fileu antrenorului campioanei, Paul Bozdog (AS Club Politehnica), cel care a inițiat-o și a lansat-o în tenis. „Povestea ei poate fi lejer un subiect de roman și film. Să pornească de la naștere cu mesajul doctorilor: «Tu nu ai să poți să mergi niciodată», ca să ajungă la 12 ani campioană europeană. O antrenez de la 4 ani și jumătate, iar până atunci, în perioada recuperării, lucrase bine cu sprijinul părinților la capitolele ambiție, disciplină, răbdare și voință. Andreea este o ființă inteligentă, spontană, spirituală, dar și orgolioasă, uneori îndărătnică. Și când a avut diverse accidentări, entorse sau întinderi, și-a păstrat simțul umorului care o ajută mult… să sperăm până la Roland Garros”.

Pe urmele campioanelor

Visul parizian trece însă pentru orice copil prin turneele caracteristice fiecărei vârste. Antrenorul ne spune cum a fost până la medalia de aur de la Campionatul European: „Este un turneu pe echipe în care n-am pierdut niciun meci. Am jucat cu ce e mai bun în Europa, mai întâi cu Germania, Moldova și Elveția, apoi în faza următoare cu Portugalia, Serbia și Rusia, ca în finală să evoluăm contra Cehiei. Un turneu extrem de puternic și de omogen, foarte important pentru viitorul fetelor noastre, mai ales că jucătoare ca Marion Bartoli sau Caroline Wozniacki s-au format aici”.

Ce este talus valgus?

Este una dintre formele piciorului strâmb congenital în care laba este deviată spre partea exterioară, iar talpa tinde să privească în afară. Este de două ori mai frecvent la băieți. Această deformație este cauzată de poziția neadecvată a membrelor inferioare intrauterin. Fără tratament, poziția vicioasă devine permanentă, apar scleroza și retracția pe mușchi si aparatul capsulo-ligamentar.

Publicat: 03 10. 2011, 08:05
Actualizat: 03 10. 2011, 08:59