Florența Mihai s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 60 de ani, iar fosta jucătoare va rămâne în memoria iubitorilor tenisului ca prima finalistă a României la Roland Garros. Florența a disputat două finale în anul 1977, la simplu și dublu-mixt, alături de columbianul Ivan Molina, ambele pierdute (2-6, 7-6, 1-6 cu iugoslava Mima Jausovec, respectiv 6-7, 3-6 cu americanii Mary Carillo și John McEnroe).
Regimul comunist i-a interzis să joace tenis timp de doi ani
Cariera Florenței Mihai putea deveni mult mai strălucitoare, dacă ascensiunea ei n-ar fi fost estompată de regimul comunist. La puțin timp după finalele atinse la Roland Garros, sportivei i-a fost ridicat pașaportul, nemaiputând ieși din țară pentru o perioadă. Autorităților le era teamă că Florența se putea căsători în altă țară, la fel cum a procedat prietena ei Mariana Simionescu, care s-a măritat cu suedezul Bjorn Borg în anul 1980. Conducătorii de la acea vreme i-au îngrădit dreptul de a merge la turnee, lăsând-o pe Florența Mihai timp de doi ani fără aplauzele spectatorilor. Scoasă total din ritm, Mihai nu a mai reușit vreun rezultat notabil în turneele de Grand Slam după anul 1977, lucru care i-a lăsat un gust amar.
„Am jucat pentru public și am pierdut, firește”
Florența a realizat prea târziu că putea scrie istorie în tenis, dar dorința ei de a creea spectacol i-a modelat tenisul într-un fel nerecomandat de antrenori. A jucat prea fantezist și a pus magia cu racheta de lemn înaintea rezultatelor: „Îmi plăcuseră aplauzele, mă distrasem, eram fericită ca disputasem două dintre cele trei finale ale celui mai important turneu pe zgură. Am jucat pentru public și am pierdut, firește! Jucam bine, știam toate loviturile, puteam să am o carieră mult mai spectaculoasă, dar luam totul în joacă și din punctul meu de vedere era o joacă serioasă”, a spus Florența, citată de site-ul freejournalist.eu. În epoca romantică a tenisului însă, nu doar deținătorii de trofee erau campioni, ci și posesorii de „rachete magice”.
Florența Mihai a continuat să se dedice sportulu alb și după retragerea din activitatea de jucătoare profesionistă, fiind căpitan nejucător al naționalei de Fed Cup, timp de 14 ani. De asemenea, după Revoluție a antrenat trei jucătoare de top: Irina Spîrlea, Ruxandra Dragomir și Irina Begu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER