Când America nu mai e țara tuturor posibilităților: i-a interzis lui Taylor Townsend să participe la US Open pe tabloul de junioare. Controversa care bântuie cariera primei adversare a Simonei Halep, la Cincinnati
Vârsta, înălțimea și greutatea sportivilor, dar și a sportivelor, sunt de regulă informații standard de prezentare, indiferent de sport. În cazul americancei Taylor Townsend, greutatea acesteia este un subiect controversat, devenit tabu. La 18 ani, americanca reușea două victorii la French Open, pe o suprafață care este considerată deja automat cea mai slabă pentru orice sportiv care poartă însemnele USTA. Subiectul principal: gabaritul tinerei americance.
În 2012, forul suprem din tenisul american, care gestionează bugetele și acordarea de invitații pe tablouri, USTA – a luat o măsură extrem de severă: i-a interzis celei mai bune junioare din lume înscrierea pe tabloul de concurs de la US Open. Asta la doar câteva luni după ce, așa cum relata pentru StraightSets, Ben Rothenberg – corespondent New York Times, Townsend câștiga Australian Open-ul junioarelor, aducând Statelor Unite primul succes la Melbourne, la această categorie de vârstă, după 1989.
Jucătoarea cu „sârmulițe strălucitoare ale aparatului dentar pe dinți„, conform relatării reputatului jurnalist american, a învins-o cu 6-3 în decisivul de la Melbourne pe Yulia Putintseva, „luând adesea cu asalt fileul, agresiv, făcând pasul în teren atât pe serviciu, cât și după retur și reușind să arate un joc complex și complet – așa cum rar întâlnești în tenisul feminin, la orice nivel”.
Taylor Townsend, după victoria cu Monica Puig, pe tabloul principal de la Cincinnati
Numărul unu în lume la acel moment, prea grasă pentru US Open
Imediat după succesul de la Melbourne, Patrick McEnroe, manager general al departamentului pentru dezvoltarea tenisului pentru juniori, o cataloga pe Townsend drept „tânăra jucătoare cu cel mai variat joc pe care l-am văzut recent„. Mesajul se schimba însă radical peste vară, deși Townsend era primul număr unu dat de America la juniori, de la introducerea clasamentului combinat, simplu și dublu. Iar USTA lua decizia drastică de a o lăsa pe Taylor fără susținere financiară, fără decontări ale costurilor de deplasare la turnee, până când aceasta nu va depune eforturi pentru a pierde în greutate. „Principala noastră preocupare este starea de sănătate a jucătoarei pe termen mediu și lung, numărul unu și dezvoltarea carierei ei, pe termen lung„, declara fratele lui John McEnroe.
Ulterior, USTA făcea un pas în spate, accepta să plătească anumite costuri automat decontate în State sportivilor ajunși la un anumit nivel și declara că a fost vorba despre o neînțelegere și, în general, lipsă de comunicare.
Townsend, o mare fană a Martinei Navratilova, a luat imediat decizia de a renunța la vechiul staf plătit de USTA, a angajat-o pe Zina Garrison,, finalistă în 1990 la Wimbledon, fost număr patru mondial și campioană olimpică în proba de dublu.
Deși pe site-ul WTA nu există publicată greutatea sportivei, nici pe site-ul ITF, una dintre cifrele care circulă în mediul online indică faptul că Townsend ar avea 77 de kilograme, la 1,70 m (înălțime declarată oficial pe și pe wtatennis.com și de ITF).
„Are picioare mai mari și umeri mai proeminenți decât majoritatea femeilor, exact ca Serena, dar asta nu o împiedică să își atingă potențialul maxim pe teren. Sigur, dacă va lucra mai mult la partea de pregătire fizică și rezultatele ei s-ar îmbunătăți”,
Damon Austin, antrenor specializat în pregătirea tinerilor sportivi în perioada de tranziție de la juniorat spre sportul profesionist și care a dat ligilor de baschet și de fotbal american destui sportivi – pentru Inside Tennis
1 meci a jucat Townsend împotriva jucătoarelor de Top 10, în 2017: a cedat în minimum de seturi în fața rusoaicei Kuznetsova
- Meciul cu Simona Halep, din turul doi al turneului de la Cincinnati, este primul al carierei împotriva unei sportive de Top 5 WTA pentru Taylor Townsend.
- Turneul de la Cincinnati este primul disputat de Townsend după Wimbledon 2017.