Cântec de lebădă fabulos pentru Julien Benneteau. Francezul face turneul carierei la ultima sa apariție la Paris. 7 despre „Bennet”, omul care mănâncă iubire și îi molipsește pe toți zilele acestea: #2 ‘forever Ayrton’
La 35 de ani, Julien Benneteau a anunțat că pune punct carierei de jucător profesionist. Iar ultimul turneu Masters 1000 al anului, ținut chiar la el acasă, la Paris, unul în care primii doi jucători ai lumii au ieșit din cursă – Nadal măcinat de o accidentare la genunchi înainte de sfertul său de finală, Federer înainte de a pune piciorul pe tărâm francez – s-a transformat într-un sanctuar în care parcă toate visele i se împlinesc celui poreclit „Bennet”. Cum spune un imn al adolescenților din Vamă, inspiră, respiră iubire și mânâncă iubire în aceste zile. Și îi molipsește pe toți.
Julien are înălțimea standard care s-a impus ca etalon de succes prin generația lui Federer, apoi a lui Nadal – până când pleiada tânără de jucători a început să adauge centimetri în sus. La exact 1,85 metri, cât măsoară și „Rafa”, și „Fed”, Julien este un tip mai longilin, pentru că este mai slab cu șase kilograme decât greutatea reținută în profilul oficial pentru cei mai titrați doi jucători în turneele de Mare Șlem din câți a avut tenisul masculin.
Vineri seară, într-o sală arhiplină, Julien l-a învins în sferturi pe Marin Cilic. Numărul patru mondial, câștigător de US Open în 2014. Julien a făcut-o net, împins de la spate de o tribună care parcă își făcea antrenamentul pentru finala de Cupa Davis cu Belgia: 7-6(5), 7-5. Cu două mingi de meci în fața sa, așteptând serviciul croatului, Julien s-a întors și i-a cerut unui spectator din spatele său să renunțe la flash-ul de la telefon. Îl implora, mai bine spus. A convertit-o pe a doua. A urlat de fericire, s-a dus la tradiționalele strângeri de mână care îl eliberează pe învins, dar și pe arbitru, de orice obligație de a rămâne pe teren, apoi s-a prăvălit pe spate, într-un X uriaș, scăldat în lumina reflectoarelor. Paris-ul a mai văzut unul cam la fel, pe roșul zgurei de la Roland Garros, când Rafa Nadal și-a trecut în cont a zecea coroană.
Pe verdele ciudat de la Paris Bercy, unul ce parcă te duce cu gândul la zgura verde a americanilor, Julien Benneteau avea vineri seară ochii în lacrimi. Îi repeta fratelui său, Antoine, care îl și antrenează, că nu crede. Învinsese pentru a doua oară în carieră doi jucători din Top 10 în același turneu. Pe Goffin și pe Cilic. La rând. Îi înșirase pe lista învinșilor mai întâi pe adolescentul-senzație al circuitului ATP, Denis Shapovalov, apoi pe Tsonga, cel mai bun dintre francezi. Și știa că urma să joace prima semifinală Masters 1000 în fața publicului francez, acasă. În CV, mai are o semifinală Masters 1000, la Cinncinati, din 2014. Acum însă, este altceva.
1. 31 de ani de tenis
Julien Benneteau a început să joace tenis de la patru ani. Fratele său a jucat tenis la Colegiu, în State, pentru Universitatea din Florida, iar apoi i-a devenit antrenor lui Julien.
2. Veșnic îndrăgostit de Ayrton
Ca jucător de tenis, Julien a crescut avându-i ca modele pe Noah și Connors. Departe de terenul cu fileu, inima sa tresărea când în concurs intrau Michael Jordan, Alberto Tomba și mai ales Ayrton Senna. Pe 11 iulie 2015, când frumoasa sa soție, Karen, i-a dăruit un băiețel, Julien a anunțat rapid numele copilului său: Ayrton, ca un omagiu adus regretatului campion al Formulei 1.
3. Magie contra lui Federer
Julien anunța atunci pe rețelele de socializare că Ayrton reprezintă cea mai frumoasă victorie a carierei sale. Pe teren, l-a învins de două ori pe Roger Federer – o dată chiar la Paris Bercy, în 2009. Are opt victorii în fața jucătorilor aflați în Top 5, 16 în fața celor din Top 20. În 2012, a fost la două puncte de o victorie fabuloasă în fața lui Federer, la Wimbledon: l-a condus cu 2-0 la seturi în turul trei pe elvețian, însă după ce a a ratat finalizarea în tiebreak-ul setului patru, Benneteau s-a încovoiat sub apăsarea crampelor musculare.
4. Cel mai ghiniost jucător de tenis: zero-ul mare din cariera sa
Julien a avut o serie fantastică între 2008 și 2014 – în fiecare an a jucat cel puțin o finală ATP. A avut în același timp și ghinion teribil: a pierdut toate cele zece finale ATP disputate la simplu.
Vitrina sa este însă plină cu 11 trofee la dublu, 9 dintre acestea câștigate împreună cu conaționali – inclusiv un succes în 2014 cu Eduard Roger-Vasselin, la Roland Garros.
5. Hernia, operația și abisul
2015 a fost anul care a pus punct unei serii de nouă sezoane încheiate consecutiv în interiorul Top 100 de Julien Benneteau. În noiembrie 2014 și-a stabilit reperul carierei – locul 25 ATP, apoi o hernie l-a împins la operație și l-a aruncat până pe poziția 696, în ianuarie 2016. Fostul număr unu al juniorilor din proba de dublu, alături de Nicolas Mahut, a ajuns până pe locul 5 ATP în clasamentul individual al probei de dublu, la seniori.
6. 250 +
Julien Benneteau a depășit borna de 250 de victorii în carieră și la simplu, și la dublu.
7. A jucat în prima finală de Mare Șlem cu patru francezi pe teren
Ediția 2016 a Wimbledonului a înregistrat o premieră: prima finală de Mare Șlem la dublu masculin sută la sută franceză din Era Open. Benneteau, alături de Roger-Vasselin, a pierdut finala în fața perechii Herbert / Mahut.
- Julien Benneteau (83 ATP) va juca în semifinalele turneului Masters 1000 de la Paris împotriva favoritului 16 de la Bercy, Jack Sock (SUA, 22 ATP).
- Celălalt finalist se va alege la capătul meciului dintre Filip Krajinovic (77 ATP, Serbia) și John Isner (14 ATP, SUA)