Cu Taylor Townsend și Coco Gauff în prim-plan, cu o Nicole Gibbs revenită pe teren la nici șase luni după victoria supremă în fața cancerului și cu o veșnic tânără și surprinzătoare Serena Williams încă în cursă, Kristie Ahn este, în cel mai bun caz, „cealaltă americancă” pe tabloul de la US Open 2019. Povestea ei, una puternică și impresionantă, se pierde însă într-un colț. Coco Gauff are 15 ani și se pregătește de un duel cu deținătoarea trofeului, Naomi Osaka – la rândul ei doar o puștoaică, prin comparație cu surorile Williams, de exemplu. Taylor Townsend este cea despre care o planetă întreagă vorbește după victoria în fața Simonei Halep, iar Serena Williams e… Serena Williams, regina absolută.
La 27 de ani, Kristie Ahn este o necunoscută pentru cei mai mulți fani ai tenisului. A apărut pe terenurile de la US Open cu ceea ce oamenii de la WTA au numit, inspirându-se de la celebrul Robocop, „Robo-Arm”. În 2008, când Jocurile Olimpice îi încoronaseră, la simplu și dublu, pe Nadal și Federer, dând mult mai multă greutate acestei competiții în lumea profesioniștilor din sportul alb, Kristie Ahn debuta la 16 ani pe tabloul principal de la US Open, după ce trecea de calificări. Intra pe o mare arenă, înfruntând-o pe Dinara Safina și își trăia un vis aflat abia la început. Un singur coleg de la școală a venit atunci la ea să bată cuba. Ceilalți, habar n-aveau că ea jucase la cel mai mare turneu de tenis din Statele Unite.
Kristie Ahn on her heavy tape job: „The Robo-Arm? I hyperextended my arm. I can straighten it, I just can”t [go further] and put it through the trauma. „It looks super dramatic. Just like me. So it”s perfect.”#USOpen#USOpen pic.twitter.com/vXGBKspxB0 — WTA Insider (@WTA_insider) August 30, 2019
Kristie Ahn on her heavy tape job:
„The Robo-Arm? I hyperextended my arm. I can straighten it, I just can”t [go further] and put it through the trauma.
„It looks super dramatic. Just like me. So it”s perfect.”#USOpen#USOpen pic.twitter.com/vXGBKspxB0
— WTA Insider (@WTA_insider) August 30, 2019
Kristie Ahn și-a ratat însă tranziția spre circuitul trepidant al senioarelor și abia în 2019, la 11 ani distanță, își trece în CV o a doua prezență pe tabloul principal de US Open. „Acum, cercul s-a închis pentru mine. Simt că, în sfârșit, pot să pun capac peste US Open 2008. Odihnească-se în pace!„, spune Ahn. Povestea ei este un memonto sau o notă de atenționare pentru puștoaice precum Marta Kostyuk – senzația de la Australian Open, sau Coco Gauff (veți zâmbi, poate, gândindu-vă că, având mâna protectoare a lui Federer deasupra, o optime la Roland Garros și victore la Venus Williams, ea aparține unei alte clase). Totuși, uneori, visele se împlinesc prea greu, iar visul unei nopți de vară rămâne doar atât aproape pentru totdeauna.
„Este amuzant, pentru că la 16 ani îmi spuneam – ‘la anul, clar, voi fi aici din nou’. La 17 ani, eram atât de vlăguită, încât am primit wildcard pentru calificări și nici nu voiam să joc. Ca adolescentă îți spui – ‘se va întâmpla, se va întâmpla‘. Ajungi la 20 de ani și îți spui – ‘nu se va întâmpla!‘ La 21 de ani îți spui – ‘uite, nu se întâmplă!‘ Iar la 22 îți spui – ‘wow, chiar nu se întâmplă!‘„, povestește Kristie Ahn în 2019, după ce a refuzat să se dea bătută. La 17 ani își închipuia deja că va ajunge să servească sandvișuri la un fastfood, însă deși are o diplomă și o plasă de siguranță, și-a anunțat părinții că vrea să fie jucătoare profesionistă. Cu orice preț.
Și, spune Kristie Ahn, când aduci bani cu sacoșa pentru fiecare turneu, este greu să nu te oprești, să abandonezi visul numit tenis și să nu mergi să faci bani într-o altă carieră, pe care o ai la îndemână. În 2014, a făcut un pact – nu cu Diavolul, ci cu tatăl său: să o sprijine financiar timp de trei ani, iar dacă nu va reuși să se întrețină, va renunța. Părintele începuse numărătoarea inversă și o bătea la cap cu redactarea unui CV pentru o multinațională. La final de 2017, Kristie nu răzbise dincolo de Top 200, însă și-a găsit colacul de salvare în mandatul primit în Consiliul Jucătoarele. Pentru încă doi ani, a anunțat că vrea să rămână acolo, până la termen și, deci, că va continua să joace.
Kristie Ahn a făcut totuși un pas important pentru moralul său la Wimbledon 2019, revenind pe un tablou principal în Grand Slam-uri, via calificări. Ce i-a trecut prin minte? „Am scăpat de scheletul din dulap. Acum pot să joc liber!”
La US Open 2019, Kristie Ahn a trecut din nou de calificări. Apoi, în primul tur a învins-o pe finalista de la Cincinnati și dubla campioană de Grand Slam, Svetlana Kuznețova, scor 7-5, 6-2. În turul doi, a trecut de Kaliskaya. Iar sâmbătă, în turul trei, Kristie Ahn o va înfrunta pe mai tânăra Jelena Ostapenko, campioana Roland Garros 2017.
Câte americance, atâtea povești la US Open 2019.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER