Cazul Simona Halep continuă să țină pe jar lumea tenisului! Fostul internațional Florin Prunea (54 de ani) a explicat la ProSport Live de ce întârzie atât de mult decizia judecătorilor sportivi.
Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată provizoriu în luna octombrie 2022, iar contestația depusă de româncă la Tribunalul Sport Resolutions de la Londra se judecă de șase luni.
Florin Prunea a explicat de ce durează atât de mult până la o soluție definitivă în procesul de dopaj al Simonei Halep: „Toată lumea spune că, deocamdată, nu este gata dosarul. Toată lumea spune că ar fi în avantajul Simonei, pentru că am înțeles că în fiecare zi apar probe noi care sunt depuse la dosar.
Asta mă gândesc că este singura explicație, pentru că altă explicație nu văd. Nu a fost un caz care să dureze atât de mult, nu am mai auzit în istorie”, a declarat Florin Prunea, la ProSport Live.
Procesul Simonei Halep parcă nu se mai termină, însă au fost cazuri în sportul alb, mai puțin mediatizate, care au durat și mai mult. Spre exemplu, ucraineanca Anastasia Shoshyna a fost suspendată provizoriu în decembrie 2020 și a primit verdictul abia în august 2022. De asemenea, britanica Tara Moore a primit înștiințarea că este suspendată provizoriu pentru dopaj pe 27 mai 2022, neaflându-și pedeapsa nici până în prezent.
Impedimentul Simonei Halep în luptea ei pentru demonstrarea nevinovăției este acela că Agenția pentru Integritatea Tenisului (ITIA) i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente nutritive. Iar românca s-ar fi contaminat cu un astfel de aliment: „Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.
Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare.
ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente. Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a anunțat Agenția pentru Integritate a Tenisului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER