Ce crede Cristian Tudor Popescu despre noile acuzații ITIA împotriva Simonei Halep și în ce ar consta neregulile din pașaportul biologic: „E mai gravă și mai periculoasă situația!” | EXCLUSIV

Cristian Tudor Popescu participa sambata, 6 aprilie 2019, la Bookfest-Salonul de carte, editia VIII, organizat la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara. VALENTINA SAROSI / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 4 poze

Cristian Tudor Popescu a reacționat în exclusivitate pentru ProSport după ce ITIA a lansat noi acuzații la adresa jucătoarei Simona Halep, conform cărora sportivei i s-ar fi depistat anumite nereguli în pașaportul biologic! Reputatul jurnalist consideră că lucrurile se pot complica foarte tare pentru jucătoarea de tenis.

Cristian Tudor Popescu, reacție după ce ITIA a lansat noi acuzații la adresa jucătoarei Simona Halep

CTP a comparat situația actuală prezentată de ITIA cu acuzațiile inițiale care i s-au adus româncei, pentru dopaj cu Roxadustat. Dacă în speța respectivă, jurnalistul susține că lucrurile păreau cel puțin bizare, în contextul în care substanța respectivă era una foarte rară și periculoasă, în acest moment, situația poate lua o turnură gravă pentru jucătoarea de tenis.

Cristian Tudor Popescu menționează faptul că exprimarea celor de la Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, la plural, poate reprezenta o multiplă acuzație la adresa Simonei Halep, ceea ce ar putea însemna finalul carierei pentru româncă.

Acuzația în legătură cu Roxadustatul, care era justificată de rezultatele analizelor, era altceva. Doparea Simonei Halep era cel puțin ciudată cu acel medicament, rar, cu reacții adverse, folosit doar în spital și periculos pentru cei care îl iau. Arăta foarte bizar. Acel caz lăsa speranțe pentru a contesta această implicare a Simonei Halep în introducerea Roxadustatului în organism. Acum, vorbim despre neregularități în programul de antidoping din tenis.

E folosit la plural, rețineți! Poate să însemne două lucruri: nu au fost respectate niște reguli în pasaportul ei biologic, care e alcătuit pentru sportivele de înaltă performanță, e vorba despre niște neregularități în testare, lucruri carenu au fost făcute în mod regulamentar.

Mai puțin îmi vine să cred că e vorba despre niște analize mai vechi, care arată posibil dopaj cu alte anumite substanțe.
Se spune clar că e separată acuazația de cea de Roxadustat. Ar putea fi vorba de faptul că nu au fost respectate regulile de testare antidoping, cum se prelevează probele, când, în ce condiții, nu am de unde să știu exact”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru ProSport.

„Mă sperie că ITIA își asumă un astfel de mesaj”

Jurnalistul consideră că actuala acuzație lansată de ITIA la adresa Simonei Halep lasă în plan secund primul caz de dopaj care o implică pe româncă, cel cu Roxadustat.

Ce mă sperie e faptul că ITIA își asumă un astfel de mesaj și chiar spune aici, ei sunt constienți de impactul acestui mesaj, de complexitatea acuzațiilor, și și l-au asumat totuși. Au niște elemente acolo, altfel nu și-ar fi asumat un mesaj cu un asemenea ecou.

În clipa de fața, acest mesaj trimite în planul doi chestiunea Roxadustatului. Din modul în care e formulat comunicatul se spune că un comitet de experți independenți, specializați în pașaport biologic, au făcut această constatare. Nu știm în ce constau iregularitățile, am făcut supoziții, dar nu îmi sună bine deloc. Mi se pare că e mai gravă situația, mai periculoasă pentru Simona”, a continuat CTP, pentru ProSport.

Ce este pașaportul biologic al unui atlet

Pașaportul biologic este o metodă prin care organizațiile anti-doping monitorizează diferiți parametri ai sângelui în timp, pentru a identifica potențialele nereguli anti-doping! ITIA a constatat nereguli în pașaportul biologic al Simonei Halep, care riscă acum o suspendare și mai mare.

Pașaportul biologic al atletului a fost lansat de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) la 1 decembrie 2009. Acesta reprezintă o metodă de monitorizare a profilului biologic al unui sportiv pe o perioadă extinsă de timp pentru a detecta orice abateri sau modificări suspecte care ar putea indica utilizarea substanțelor interzise sau a metodelor de îmbunătățire a performanțelor, conform lcd.gov.ro.

Actuala versiune a pașaportului biologic, aprobată în 2013, a introdus un al doilea modul numit „modulul steroidic”. Acest modul se concentrează pe teste de urină și are rolul de a urmări variabilele unice ale steroizilor androgeni, care includ steroizii anabolizanți. A devenit operațional în 2014 și a adus o tehnică suplimentară pentru identificarea abuzului de substanțe interzise în sport.

Publicat: 19 05. 2023, 23:43