Ce lovitură pentru FR Tenis! Ministerul Sportului e obligat să-i plătească o sumă uriașă pentru abuzul din ultimii 5 ani | EXCLUSIV
Nu mai puțin de 7 milioane de euro este obligat Ministerul Sportului să plătească Federației Române de Tenis ! FRT a cerut executarea silită a Ministerului Sportului pentru sistarea ilegală a finanțării în ultimii 5 ani prin abuz al autorității.
„Înalta Curte de Justiție decide, în mod definitiv, că Ministerul Sportului a încălcat legea prin sistarea finanţării Federaţiei Române de Tenis în 2017” dezvăluie George Cosac, președintele interimar al FRT.
7 milioane de euro finanțare, plus dobânda legală penalizatoare, este suma pe care Ministerul Sportului a refuzat să o plătească Federației de Tenis în ultimii 5 ani.
MTS a pretins că FRT nu are dreptul să afilieze un club de tenis fără înscrierea în Registrul Federațiilor și cu avizul Ministerului Tineretului și Sportului.
Considerându-se victimă prin abuz al autorității MTS, Federația Română de Tenis a motivat și demonstrat, în instanță, că „afilierea de noi membri în baza voinţei asociaţilor este materializată printr-o hotărâre a Adunării Generale și nu prin modificarea actului constitutiv”.
Federaţia Română de Tenis nu a primit finanţare de la bugetul de stat, în perioada 2017-2022, din cauza problemelor juridice.
Comunicatul de presă al Federației Române de Tenis
„Înalta Curte decide în mod definitiv că Ministerul Sportului a încălcat legea prin sistarea finanţării Federaţiei Române de Tenis în 2017. Comunicată recent, motivarea Deciziei civile nr. 5211/2.11.2021 evidenţiază pe larg grava nelegalitate comisă în 2017 de ministerul care se ocupă de sportul naţional, hotărâre care a avut un impact negativ uriaş asupra dezvoltării sectorului juvenil al tenisului românesc. La 5 ani distanţă de la momentul sistării finanţării, este dovedit definitiv că dreptatea a aparţinut Federaţiei Române de Tenis, care a fost victima unui abuz al autorităţii.
Motivarea acestei hotărâri judecătoreşti definitive constituie totodată un reper important în materia funcţionării federaţiilor sportive. Este tranşat acum de instanţa supremă a României faptul că teoriile îndelung repetate de contestatarii de profesie ai federaţiei au fost şi sunt greşite – calitatea de membru al unei federaţii sportive nu este dependentă de înscrierea în Registrul Federaţiilor, născându-se de la momentul afilierii prin hotărâre AGA, şi nu necesită avizul MS: ‘Astfel, este de necontestat faptul că, din economia dispoziţiilor OG nr.26/2000, rezultă că în actele constitutive ale asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor sunt cuprinse menţiuni obligatorii referitoare la datele de identificare a membrilor asociaţi, fondatorilor, respectiv a membrilor iniţiali, care îşi exprimă acordul de voinţă pentru înfiinţarea asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei.
Nimic nu-i împiedică pe aceşti membri iniţiali să prevadă în cuprinsul actului constitutiv interdicţia de afiliere de noi asociaţi/membri sau, dimpotrivă, posibilitatea afilierii ulterioare. În speţă, această din urmă posibilitate a fost prevăzută în actul constitutiv al recurentei reclamante, care face referire expresă la afilierea de noi membri în baza voinţei asociaţilor, materializată printr-o hotărâre a Adunării Generale a acestora, iar nu prin modificarea actului constitutiv’”, se arată în comunicatul de presă al federaţiei.