Victoria Simonei Halep în fața estonei Kaia Kanepi este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, românca a întrerupt o serie de cinci înfrângeri consecutive în circuit, cea mai lungă secetă de la pătrunderea în Top 20 până în prezent. În al doilea rând, după cum arată datele BBC. constănțeanca nu va fi trecută în statistică la rubrica „primul număr unu mondial din WTA care este învins de două ori consecutiv în primul tur la turneele de Mare Șlem”. În al treilea rând, Simona nu pierde, de două ori la rând, în fața unei sportive cu multe argumente, dar aparținând unei alte clase valorice.
Unde a câștigat Simona Halep meciul? Iată trei aspecte importante ale duelului Simona Halep – Kaia Kanepi, tranșat de numărul unu mondial cu 6-7(2), 6-4, 6-2.
1. Simona Halep a alergat mult și a depus mult efort fizic. Cât de mult îi va fi afectat spatele?
Numărul unu mondial a alergat, cam un set și jumătate, mult și fără satisfacții pe măsură. Prinsă în capcană de o jucătoare al cărei stil se croiește perfect pentru a hărțui o excelentă apărătoare, mai ales cu datele fizice ale româncei, împinsă și înapoia liniei de fund a terenului, și stânga-dreapta de mingile plate și iuți, trecute razant de fileu, în medie – la vreo 20 cm mai jos decât loviturile sale, Halep a făcut risipă de energie, fără doar și poate. Marți dimineață, Halep a fost răsplătită, în final, pentru efortul său, primind și un prim răspuns la întrebarea dacă poate susține un astfel de efort. În condițiile în care Simona nu mai jucase un meci întreg din august 2018 încoace și tot de atunci nu mai câștigase vreun set în circuit, pentru moment, răspunsul este că, timp de două ore și 11 minute, corpul și spatele au putut suporta efortul.
Evident, mai departe apare o altă întrebare și o nouă îngrijorare. După o pauză de cinci luni, cât de pregătit este corpul Simonei pentru a absorbi șocul unui efort atât de intens și de îndelungat. În finala de la Cincinnati, Halep jucase două ore și 14 minute, pe 19 august. Când Rafael Nadal a revenit pe teren după o absență de patru luni și a jucat, în regim de turneu demonstrativ, o oră și 52 de minute cu Kevin Anderson, ibericul a spus pas pentru a doua zi, afirmând că nu era pregătit să stea atât de mult pe teren și că riscul ar fi inutil dacă ar forța. Paralela cu situația lui Nadal este și nu este exagerată, în același timp. Ibericul avea mult mai multe motive de a merge la siguranță, având în vedere faptul că turneul de obiectiv era încă la trei săptămâni distanță, iar multiplele sale accidentări sunt atent documentate deja. Pe de altă parte, Halep punctează de fiecare dată în meciuri la capitolul fitness și efort depus, asemeni lui Nadal, ambii fiind, în egală măsură, jucători de ritm.
Simona nu a vorbit la conferința de presă despre felul în care a reacționat la efort spatele său. Ca în cazul oricărei vulnerabilități fizice, daunele vor deveni evidente la câteva ore după meci, când adrenalina dispare, iar musculatura se răcește.
2. Simona a fost răsplătită pentru răbdare
Poate părea un nonsens, în condițiile în care, de-a lungul partidei, Simona a avut mai multe răbufniri nervoase la adresa propriei persoane. Doza de negativism combătută atât de aprig de australianul Darren Cahill a reapărut, a făcut-o pe româncă să se lovească peste tâmple, peste picioare, să privească fracțiuni bune de secunde cu privire nedumerită și tăioasă reușitele incredibile ale estonei și să își adreseze cuvinte auto-jignitoare. „Mișcă-te, cap sec!” este replica înregistrată, clar și tare, de microfoanele de pe Margaret Court Arena.
În același timp însă, Simona Halep a avut totuși răbdare și determinare, marți, în ziua a doua de întreceri la Australian Opem 2019. Răbdare pentru ca iureșul Kanepi să se domolească, fiind acolo pentru a înhăța victoria la linia de finiș. Întrebarea pentru următoarele partide, mai ales în condițiile în care omul cu mentalitatea pozitivă a dispărut din loja sa, este în ce măsură și când va apărea calmul, răbdarea și când se va lăsa Simona pradă demonilor din capul său?
3. Simona a avut nevoie de agresivitate și a livrat în câteva momente-cheie
Per total, cum era de așteptat, Kaia Kanepi a fost mai agresivă, torpilând-o pe Simona cu 40 de lovituri câștigătoare. Dintre cele 25 de lovituri câștigătoare trimise de Halep, 16 au venit în ultimele două seturi. Cu toate acestea, în momente importante, pe fondul creșterii agresivității începând cu setul secund – așa cum remarca Mats Wilander, Halep a reușit câteva bijuterii. Unul dintre exemple a fost punctat pe contul de Twitter WTA.
Incredible running forehand winner from Halep at 15-30 helps her dig out a tough hold. 4-3*.#AusOpen — WTA Insider (@WTA_insider) 15 ianuarie 2019
Incredible running forehand winner from Halep at 15-30 helps her dig out a tough hold. 4-3*.#AusOpen
— WTA Insider (@WTA_insider) 15 ianuarie 2019
Așa cum li se întâmplă de multe ori jucătorilor de top, Halep a accesat, uneori neașteptat, lovituri de sclipire, decisive. Agresivitatea și cartea atacului au ajutat-o în finala de la Roland Garros 2018, în partida cu Kerber de la Australian Open 2018 și rămâne piatra de încercare pentru Simona – să se convingă să se țină de treabă și să creadă în șansele de reușită. Întrebarea pe mai departe: cum și când va reuși Simona să fie agresivă, pentru cât timp?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER