Dayana Yastremska l-a angajat ca antrenor pentru 2020 pe germanul Sascha Bajin, anunță WTA.
Sportiva în vârstă de 19 ani a obținut semnătura celui mai râvnit antrenor din tenisul feminin. Câștigătorul primului trofeu „Antrenorul Anului” în WTA, în 2018, după ce a condus-o pe Naomi Osaka spre trofeu la US Open, o preia pe sportiva din Ucraina de pe locul 22 WTA – cea mai înaltă a scurtei cariere a acesteia.
Bajin a fost o garanție a succesului în ultimele sezoane ale tenisului feminin.
La jumătatea lunii octombrie, germanul a rupt unilateral parteneriatul cu Mladenovic – nimeni alta decât jucătoarea decisivă în finala Fed Cup Australia – Franța. Inițial, presa a relatat că Bajin s-ar îndrepta cu pași apăsați spre o colaborare cu belgianca Kim Clijsters, cea care se pregătește pentru o revenire după retragere pentru a doua oară în carieră. Planurile inițiale ale fostului lider mondial au fost însă date peste cap de o accidentare la genunchi. Clijsters va rata, astfel, atât pregătirea de iarnă, cât și startul sezonului 2019.
„Sunt foarte bucuroasă și sunt nerăbdătoare să încep colaborarea noastră. Va fi o muncă interesantă„, a transmis Dayana Yastremska într-un mesaj postat în limba rusă, pe rețelele de socializare. „Cred că el mă va ajuta să îmi duc la îndeplinire planul ambițios. Sunt foarte încântată să încep munca în pre-sezon și am încredere că lucrurile vor merge excelent”, a mai punctat Yastremska.
Dayana Yastremska este una dintre cele mai bune jucătoare ale generației 2000. Ea este a doua cea mai bine clasată sportivă de sub 20 ani în WTA, după Bianca Andreescu.
Nativa din Odessa a câștigat primul său titlu WTA în sezon la Huan Hin, la începutul lunii februarie, revenind de manieră impresionantă, de la 2-5 în decisiv, pentru a o învinge pe Ajla Tomljanovic, 6-2, 2-6, 7-6(3). Ucraineanca a stârnit și o controversă, fiind acuzată violent de Nick Kyrgios pentru tactici nesportive, după ce Dayana a cerut intervenție medicală în decisiv, chiar înainte să își înceapă revenirea. Victoria din China o plasează pe Dayana pe podiumul celor mai tinere jucătoare cu trofee WTA în 2019, după Coco Gauff și Amanda Anisimova.
Yastremska a câștigat un nou turneu, al treilea per total în carieră, la Strasbourg, la opt zile după ce a împlinit 19 ani. Ea este, astfel, una dintre cele 14 sportive care au câștigat mai mult de un trofeu WTA în 2019.
Sportiva de 1,75 m a atins o altă bornă importantă în carieră, la Wimbledon. Ea a acces atunci în premieră în carieră în optimile de finală ale unui Grand Slam.
Dayana a adunat 35 de victorii în sezon și peste un milion de dolari din premii în bani, încheind anul pe locul 22 WTA – cea mai înaltă clasare a carierei. Având un joc în forță, bazat pe tranșarea punctelor în primele trei lovituri, Yastremska a obținut victorii notabile la Karolina Pliskova, Johanna Konta, Caroline Wozniacki, Garbiñe Muguruza și Aryna Sabalenka.
Astfel, parteneriatul cu Sascha Bajin, care a obținut rezultate fantastice alături de sportive care practică, similar, un joc în forță, este un pas important pentru cariera Yastremskăi.
Sascha Bajin a dat lovituri pe bandă rulantă după încheierea celor șapte ani de colaborare cu Serena Williams (2008 – 2015. 13 titluri de Mare Șlem). În ultimii ani, el a avut rezultate extrem de bune, în perioade scurte de timp, cu sportive aflate în situații diferite.
În 2015 și 2016, Bajin a reușit să o reinventeze pe Victoria Azarenka, după ce bielorusa se confruntase cu accidentări. Cu Bajin în rol de sparring-partner și sfătuitor, Azarenka a revenit în Top 5 mondial, reușind și prestigioasa „Sunshine Double”, Indian Wells / Miami. Cei doi au întrerupt colaborarea pentru că Victoria a rămas însărcinată.
În 2017, neamțul a preluat-o pe Caroline Wozniacki, ajutând-o pe aceasta să triumfe la Turneul Campioanelor – cel mai important trofeu din cariera danezei la momentul respectiv.
2018 a adus consacrarea definitivă pentru Sascha Bajin. Devenit antrenor principal cu acte în regulă, germanul a ridicat-o pe Naomi Osaka de pe locul 68 WTA la rang de star. Osaka a devenit cea mai slab clasată sportivă care triumfă într-un turneu Premier Mandatory (la Indian Wells). Apoi, nipona a devenit, tot sub comanda lui Bajin, doar a zecea jucătoare din istorie care reușește titluri consecutive la US Open și Australian Open. Meritul lui Bajin în ascensiunea lui Naomi Osaka a devenit cu atât mai evident după despărțirea abruptă dintre ei. Imediat după succesul de la Melbourne, nipona a renunțat la serviciile lui Bajin, iar rezultatele înregistrate au fost în scădere.
În final de 2019, Bajin a reușit să o revitalizeze pe Kristina Mladenovic. Aceasta și-a recâștigat statutul de primă rachetă a Franței, cu un salt de 25 de poziții de la startul colaborării cu germanul (jumătatea lunii aprilie).
Fost lider mondial, Angelique Kerber a mutat și ea pe „piața transferurilor”. Sportiva din Germania va apela pentru 2020 la expertiza unui conațional, Dieter Kindlmann. „Angie” a fost pe cont propriu începând cu luna iulie, când și-a concediat vechiul antrenor. Kerber și Rainer Schuettler s-au despărțit după eliminări premature în Grand Slam-uri: tur unu la Roland Garros și tur doi la Wimbledon.
Kindlmann, 37 ani, nu a avut un CV impresionant ca jucător. El nu a trecut niciodată de locul 130 ATP, dar nici de turul doi la vreun Grand Slam. Începând cu 2013, Kindlmann a făcut tranziția spre WTA, devenind sparring partner pentru Maria Șarapova. În 2017, germanul a contribuit la parcursul lui Madison Keys până în finala US Open-ului. În ultima jumătate a sezonului 2018, Kindlmann a mers pe circuit ca antrenor principal pentru Elise Mertens.
Kerber a început anul 2019 pe locul 2 mondial și l-a terminat pe 20.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER