CORESPONDENȚĂ DIN SLOVENIA | Cel mai important personaj din tenisul mondial a venit la Koper special pentru barajul Slovenia – România din Cupa Federației | EXCLUSIV
George Cosac a venit special la Koper pentru a-l întâlni pe David Haggerty. Koper este cel mai mare port comercial al Sloveniei și nu întâmplător însuși președintele Federației Internaționale de Tenis, David Haggerty, este prezent la barajul jucat de România în Slovenia.
Cel mai important personaj din tenisul mondial a venit la Koper special pentru barajul Slovenia – România din Cupa Federației
Ajuns la vârsta de 65 de ani, Haggerty este americanul căruia Ion Țiriac i-a cerut demisia odată cu rezilierea după numai 5 ani a contractului de 3 miliarde de dolari semnat în numele Federației Internaționale de Tenis pentru Cupa Davis cu firma lui Gerard Pique, fostul fotbalist al CF Barcelona angajându-se să achite suma respectivă într-un sfert de veac.
Haggerty nu ar fi ajuns președintele Federației Internaționale de Tenis dacă nu ar fi fost consiliat de un român, nimeni altul decât Dragomir Cioroslan, fostul halterofil medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984 fiind directorul de dezvoltare și strategie al Comitetului Olimpic american!
Aflat în piața Titov, palatul este construit din piatră, pe trei nivele, cu o tehnică arhitecturală inițial gotică iar apoi adaptată modului venețian-renascentist în condițiile în care Koper este la câțiva kilometri de granița cu Italia.
La parterul palatului este cel mai mare magazin de cafea iar “sorții” barajului Fed Cup pentru Grupa Mondială au fost “trași” în sala de ceremonii unde pictori sloveni, amatori și profesioniști, își expun lucrările la care ai acces daca plătești un bilet de 5 euro în care este inclus un ghid în limba engleză sau italiană (n.r. Slovenia a fost prima țară din fostul bloc comunist care a aderat la moneda europeană).
De altfel în Koper sunt două limbi acceptate oficial, slovena și italiana, stațiunea turistică fiind cunoscută și sub denumirea de Capodistria.
Din Koper, aflat pe așa-numita Insula Caprea („Insula Caprelor”), ajungi în Italia prin punctul de trecere al frontierei „San Bartolomeo”, orașul fiind la un moment dat capitala Istriei venețiene înaintea epidemiilor repetate de ciumă care au cauzat pierderea monopolului asupra comerțului din zona preluat de Trieste în 1719.