Celebra jucătoare de tenis a atacat regimul comunist, care i-a constrâns mama în numeroase situații! „Sunt furioasă pentru că a ruinat viețile atâtor oameni pentru nimic”

SURSA FOTO: https://www.instagram.com/martinanavratilova/
Vezi galeria foto - 5 poze

Martina Navratilova (67 de ani), celebra jucătoare de tenis care a câștigat 18 titluri de Grand Slam de-a lungul carierei de simplu, a atacat dur regimul comunist, care în anul 1975 a determinat-o să fugă din țară.

Totodată, același regim extremist, care nu le este străin nici românilor, i-a constrâns mama în numeroase situații și nu i-a permis să o vadă timp de aproape jumătate de deceniu.

Martina Navratilova încă e furioasă pe regimul comunist. Coșmarurile din trecut o bântuie pe celebra jucătoare de tenis

Martina Navratilova, una dintre cele mai mari jucătoare de tenis din toate timpurile, câștigătoare a 18 titluri de Grand Slam, 9 la Wimbledon, 4 la US Open, 3 la Australian Open și două la Ronald Garros, s-a născut la data de 18 octombrie 1956 în orașul Praga, pe atunci parte a Cehoslovaciei.

Din nefericire pentru ea, Navratilova a întâlnit încă din primii ani un regim dur, și anume cel comunist, care a dat de furcă și României timp câțiva zeci de ani, în intervalul 1947 – 1989 mai precis.

În Cehoslovacia, regimul extremist și-a făcut apariția în 1948, când în urma unei lovituri de stat a fost înființat un guvern comunist. Și, la fel ca în România, epoca regretabilă din Cehoslovacia a durat până în 1989. Concret, până în intervalul 17 noiembrie – 29 decembrie 1989, când a avut loc „Revoluția de catifea”, o mișcare pacifistă, în antiteză cu „Revoluția română”, care a dus la înlăturarea partidului comunist. Mai apoi, în 1992, Cehia și Slovacia s-au separat prin intermediul mișcării „Divorțul de catifea”, de asemenea una pacifistă.

Însă, în acest punct, Martina Navratilova avea aproape două decenii de când fugise din țară. Mai exact, în 1975 a părăsit fraudulos țara celebra jucătoare de tenis, motiv pentru care inclusiv cetățenia i-a fost retrasă. Ea a ales să fugă pentru a-și putea continua cariera internațională de tenis, deoarece majoritatea turneelor importante se țineau în Statele Unite ale Americii. În 1981, Navratilova a primit cetățenia în SUA.

Însă, faptul că și-a pierdut cetățenia cehă și că a fost condamnată în țara natală a împiedicat-o pe Martina Navratilova să își mai vadă familia timp de aproape 5 ani. Abia în 1979, la Wimbledon, fosta sportivă și-a văzut pentru prima oară mama, după ce aceasta din urmă a primit o viză la cererea ducesei de Kent.

Având în vedere toate chinurile prin care ea și familia ei au trecut din cauza regimului comunist, Martina Navratilova spune că încă simte furie împotriva acestuia:

Încă o simt și astăzi, mai ales atunci când mă uit la mama mea și la prietenii ei. Și situația e la fel pentru toți de acolo care au vârsta de 60, 70 sau 80 de ani. Li s-a refuzat atât de mult. Îmi pare rău că mama mea a trebuit să trăiască sub acel regim pentru cea mai mare parte a vieții”, a spus Martina Navratilova, citată de Sports Keeda.

„Un sistem sângeros care a ruinat viețile atâtor oameni”

În continuare, legendara jucătoare de tenis a lăsat de înțeles că se simte privilegiată pentru simplul fapt că a putut fugi din țară în anul 1975, ceea ce i-a permis să evite aproximativ 14 ani din regimul comunism:

Am avut mare noroc. Am plecat și, 14 ani mai târziu, Cehoslovacia a devenit o țară liberă. Așa că simt furie, chiar furie, față de acest sistem sângeros care a ruinat viețile atâtor oameni fără niciun motiv. Totul este diferit acum. Chiar dacă mama încă locuiește în orașul meu natal, acum are o viață mult mai bună. Călătorește mult, pentru că eu sunt în America, în timp ce sora mea locuiește în Suedia. Dar nu putem uita prin tot ce a trecut generația ei. Ea nu a avut niciodată oportunitățile mele. Când am ajuns în America era atât de mult spațiu și culoare. Posibilitățile păreau nesfârșite”, a completat Navratilova.

Martinei Navratilova i-a fost acordată din nou cetățenia cehă în anul 2008, iar în 2023 a primit din partea președintelui Senatului de la Praga celebra „Medalie de Argint” pentru realizări excepționale.

Publicat: 22 07. 2024, 11:53