Cezar Crețu, în al nouălea cer după ce a obținut victoria carierei la Concord Iași Open: „Asta face succesul meu cu atât mai special!”. EXCLUSIV
Concord Iași Open, turneul de casă al lui Cezar Crețu, îi priește tenismanului ieșean în vârstă de 23 de ani. În 2020, la prima sa apariție pe tablou la un Challenger 100, Cezar Crețu se califica în optimile de finală, deși era pe locul 1105 în clasamentul mondial, după o victorie în fața japonezului Hiroki Moriya, clasat mult mai bine, locul 242 ATP.
După patru ani, Cezar reușește din nou (cel puțin) o optime de finală la turneul de la Iași, după o altă victorie spectaculoasă, în fața unuia dintre favoriți.
Cezar Crețu a obținut victoria carierei la Concord Iași Open
Luni seară, în ultimul meci al zilei, disputat pe Terenul Central, în nocturnă, Cezar Crețu, locul 376 ATP, beneficiar al unui wild card, l-a învins în primul tur la Concord Iași Open pe argentinianul Roman Andres Burruchaga, numărul 142 mondial și favorit 4, scor 6-4, 6-3, obținând calificarea în optimi.
Este cel mai bine clasat jucător pe care Cezar îl învinge în carieră, o victorie foarte importantă în fața unui sud-american care a jucat pe tabloul principal la Roland Garros în acest an și a ajuns până în decisivul calificărilor la Wimbledon.
Foarte interesant, micul Burruchaga, 22 de ani, este fiul legendarului Jorge Burruchaga, campion mondial cu naționala de fotbal a Argentinei în 1986.
„Teoretic, da, ca rezultat, ca victorie individuală, este cel mai important rezultat al meu. A fost un meci strâns, cu emoții, cu părți bune și mai puțin bune, cu momente de joc frumoase și mă bucur că am reușit să închei meciul cu bine”, a declarat Cezar Crețu, pentru ProSport.
Jucătorul ieșean consideră că breakul reușit în finalul primului set, când a făcut 5-4, a fost decisiv în oconomia meciului: ”Cred că meciul s-a decis în momentul în care am mai făcut un break în primul set, la 5-4. Am mers cap la cap și acel break mi-a dat încredere că pot să câștig. Am început bine setul, am avut mingi de 5-1 ratate, el a intrat înapoi în meci, dar cumva am reușit să joc mai bine pe serviciul lui decât pe al meu și am făcut acel break. În setul doi am intrat un pic deconcentrat, el a avut 2-0, dar după am lăsat emoțiile deoparte, am revenit și a fost bine”.
Cezar spune că în ultimul an a lucrat foarte mult la serviciu cu antrenorul său Victor Hănescu, viteza servei sale depășind de multe ori 200 km/h: „Am lucrat cu Victor Hănescu foarte mult în ultimul an și mă bucur că ușor-ușor serviciul devine o armă pentru mine. Sper să mi-l îmbunătățesc cât mai mult și să fie cât mai eficient”.
„Concord Iași Open este un turneu special pentru mine”
Cezar, sportiv pregătit de fostul mare jucător Victor Hănescu, spune că turneul de la Baza Sportivă Ciric este apropiat sufletului său.
„La Iași am obținut prima victorie în circuit, acum patru ani, acum sunt pentru a doua oară în optimi aici, la a patra participare. E un turneu special pentru mine, având în vedere că e orașul meu natal, joc acasă. A fost și o încărcătură emoțională puternică pentru faptul că anul trecut m-am accidentat înainte și nu am putut să joc.
De aceea, victoria asta devine cu atât mai valoroasă. Mă bucur că am reușit să joc anul ăsta, mă bucur că am jucat bine și m-am calificat și o să fac tot posibilul să-mi fac jocul meu cel mai bun în continuare”, a adăugat Cezar Crețu, care săptămâna trecută a atins sferturi la Challenger-ul 75 de la Brașov, fază în care a fost învins de bosniacul Nerman Fatic, 6-7, 4-6.
„(n.r. Ce ar însemna un sfert de finală la Iași?) Ar fi un lucru foarte frumos, dar nu mă gândesc decât la jocul meu, să continui cu același joc și o să văd ce va aduce și meciul următor. Primul meu sfert de finală la un Challenger a fost săptămâna trecută la Brașov, iar optimi de finală am mai avut”, spune Cezar Crețu.
„Diferența se face la mental”
Cezar Crețu este de părere că la acest nivel diferența nu este foarte mare între jucători, mentalul fiind cel care înclină balanța în multe jocuri.
„E important să pornești în meci mental cu șanse egale, pentru că diferența de nivel nu e atât de mare. Dar lupta mentală contează foarte mult”, a completat Cezar, care îi așteaptă pe ieșeni în număr cât mai mare la meciurile sale pentru a-l susține, atât la simplu, cât și la dublu: „Îi aștept pe ieșenii mei în număr cât mai mare la Baza Sportivă Ciric, pentru a mă susține. Cu ajutorul lor va fi mai ușor și sper să am cât mai mulți susținători. Îi aștept la turneu pentru a se bucura de un tenis de calitate”.
Cezar Crețu, care și-a asigurat 7 puncte ATP și un cec în valoare de 1.960 de euro, va juca în optimile de finală cu învingătorul dintre Dmitry Popko (Kazahstan) și Murkel Dellien (Bolivia).