Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), organism care o acuză de dopaj pe Simona Halep (31 de ani), a dezvăluit un detaliu esențial în cazul sportivei noastre.
După ce Simona Halep a reclamat faptul că procesul ei a fost amânat în mod nejustificat, reprezentanții Agenției de Integritate au venit cu o serie de lămuriri.
ITIA a anunțat ce se întâmplă dacă un jucător de tenis prezintă dovezi că a ingerat un supliment contaminat, lucru pe care Halep l-a făcut după suspendarea provizorie pentru dopaj. Deși nu se referă expres la româncă în comunicatul postat pe site-ul oficial, mesajul acuzatorilor este clar îndreptat spre „Simo”.
Astfel, se pare că dovezile prezentate de Halep nu au fost suficiente, iar ITIA a amânat procesul pentru a efectua propriile teste. Rezultatul acestora ar putea înclina decisiv balanța: „Când jucătorii susțin că suplimentele au fost contaminate, au nevoie de dovezi în acest sens. Acest lucru poate veni sub forma unor teste științifice externe ale suplimentelor noi, rămase și nedeschise, iar ITIA poate, de asemenea, să efectueze propriile teste asupra suplimentelor”, a dezvăluit ITIA. Dacă se confirmă că substanța interzisă a pătruns în organism printr-un supliment contaminat, Halep ar scăpa cu o sancțiune mai blândă decât cea prevăzută de regulament (2-4 ani), însă aceasta nu poate fi anulată. Eleva lui Patrick Mouratoglou a efectuat deja o suspendare de 8 luni.
Organismul care se luptă cu corupția și dopajul din tenis a ținut să precizeze că testele respective se derulează pe o perioadă lungă: „Acesta poate fi un proces îndelungat și poate implica o comunicare intensă între jucător și reprezentanții acestuia, ITIA, laboratoarele acreditate de WADA și alți experți științifici care ar putea fi implicați. Adesea, jucătorii solicită timp suplimentar pentru a efectua această cercetare și testare a suplimentelor lor”.
Deoarece Simona Halep a respins acuzațiile de dopaj, audierea amânată pentru 28 mai poate dura mai mult de o zi: „Odată ce ambele părți sunt convinse că dețin dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți.
O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile – deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat (n.r. – așa cum este cel al Simonei Halep)”, a mai precizat ITIA.
Halep a răbufnit recent la adresa acuzatorilor: „Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aştept?”, a spus dubla campioană de Grand Slam.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER