Statisticile crude nu o avantajează pe Simona Halep în meciul din această noapte. Adversara ei din sferturile de la Australian Open, Dominika Cibulkova, are 2-1 în meciurile directe cu jucătoarea din Constanța, iar în partidele contra fetelor din România slovaca are un palmares categoric: 11 victorii și doar două înfrângeri. Singurul meci dintre Cibulkova și o româncă la un turneu de Grand Slam a fost în 2008, la US Open, când Raluca Olaru a pierdut în două seturi, 2-6, 2-6.
Cifrele au darul să sperie, însă româncele care au întâlnit-o pe Cibulkova au o idee despre cum poate fi bătută sportiva aflată pe locul 24 WTA. Învinsă în singurul meci direct, acum aproape 6 ani, Monica Niculescu o cunoaște foarte bine pe slovacă alături de care a jucat la dublu în 2013. Monica explică: „Dominika Cibulkova adună foarte multe puncte câștigătoare cu lovitura de dreapta devastatoare. Când are terenul liber, nu ratează! Dar Simona te aleargă foarte mult pe teren și e mai constantă. Hai, Simona!”
„Va câștiga cine-și domină mai mult emoțiile și cine bagă mai mult primul serviciu în teren. Cine intră acum între primele 10 jucătoarele ale lumii poate rămâne și 10 ani acolo. Deja văd un schimb de generații” Sever Dron, antrenor de tenis
Călin Ciorbagiu, antrenorul Monicăi Niculescu, vorbește și el despre punctele nevralgice ale adversarei Simonei Halep, puncte pe care le numește „slăbuțe”, nu „slabe”: „Punctul mai slăbuț al Cibulkovei este serviciul. Are zile în care nu-i intră, dar dacă a ajuns până în această fază a competiției bănuiesc că în acest moment și-a reglat serviciul. În plus, pentru că e o jucătoare scundă, ea are dificultăți în a recupera teren. Monica a făcut pereche cu ea la dublu la o serie de turnee de anul trecut și o cunosc bine. Lovește foarte puternic mingea, se deplasează rapid pe teren, are o poziție joasă, dar e foarte stabilă pe picioare. Simona și Cibulkova sunt asemănătoare ca joc și nu cred că va veni niciuna dintre ele cu surprize pentru meciul din sferturi. Halep impresionează prin jocul pe contre și pe viteză și cred că are 60 % șanse de câștig”.
Despre asemănarea dintre stilurile de joc ale Simonei Halep și slovacei Cibulkova vorbește și președintele Federației de tenis, George Cosac: „Am văzut-o pe Cibulkova în partida cu Maria Șarapova. Mi se pare o jucătoare cu un stil incomod și are un joc asemănător cu cel al Simonei: ambele pun presiune pe adversară. Nu e un meci facil chiar dacă Halep pornește cu un avantaj fragil datorită poziției superioare în clasament„.
În 2012, în Olanda, Alexandra Cadanțu pierdea singurul ei meci direct în fața slovacei: „Am jucat cu ea pe iarbă, o suprafață pe care nu aveam deloc experiență. Nu am o amintire plăcută de la acest meci și din cauza comportamentului ei și a celor din echipa ei…Este agresivă și destul de iute pe teren. Îmi doresc mult să câștige Simona”. Cadanțu nu mai detaliat în ce a constat comportamentul lui Cibulkova: „A trecut multă vreme, nu m-am mai gândit la acel meci”.
Există o jucătoare din România care are palmares direct pozitiv în fața lui Cibulkova, dar este vorba despre un meci de calificare. Anda Perianu (33 de ani) a jucat cu slovaca în 2007, în cadrul calificărilor de la Wimbledon, românca impunându-se cu scorul de 7-6, 1-6, 10-8. Anda s-a retras în 2009, acum are o fetiță în vârstă de doi ani și manageriază un club de tenis din New York, dar și-a amintit de meciul contra blondei care atunci avea 18 ani. „Nu mai știu exact cât s-a terminat scorul, dar imi amintesc că a fost dramatic. Dominika era clasata în jur de 140 WTA când am jucat cu ea, acum 7 ani, dar acum poate fi catalogată ca o jucătoare mult mai puternică. Având în vedere că amândouă au in stil asemănător de joc, cred că vom avea parte de un meci extraordinar de palpitant, din care sper să iasă învingătoare Simona. Nu cred că jocul Cibulkovei de acum se poate compara cu cel de atunci. Slovaca era mult mai tânără, nu atât de agresivă ca acum. Nu am văzut-o jucând de ceva timp, fiind și ea mult mai tânără ca mine, dar tot ce pot spune e că îmi doresc foarte tare să o văd pe Halep în semifinale”.
Simona Halep va intra în meciul din această noapte fără antrenor. Deși a semnat cu Wim Fissette, belgianul se va apuca de treabă după Australian Open. George Cosac vorbește despre importanța antrenorului în jocul din sferturi cu Cibulkova: „Halep are un fizioterapeut alături de ea în Australia, pe Teo Cercel, dar și un sparring-partner în vârstă de 19 ani. În contextul în care ea a urcat până în sferturi fără antrenor, putem spune că este o performanță uluitoare și arată că în tenis poți uneori să răzbați la un turneu de Grand Slam și fără un tehnician. Asta în condițiile în care, după cum vedeți, cam toți marii jucători își întregesc stafful”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER