Cine este Hogstedt, noul consultant al lui Halep și cel mai influent om din cariera Șarapovei. Motivul pentru care poate deveni antrenor cu normă întreagă al Simonei
Halep” href=”http://www.prosport.ro/cautare?in=prosport&q=simona+halep”>Simona Halep (23 de ani) va colabora cu Thomas Hogstedt (51 de ani) în prima lună din 2014, iar constănțeanca are toate motivele să spere la sfaturi prețioase care să-i înlesnească adjudecarea titlului de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului.
Hogstedt și Halep, parteneriat identic cu cel pe care suedezul l-a avut cu Șarapova
Hogstedt, născut pe 21 septembrie 1963, la Mariestad (Suedia), este unul dintre cei mai buni antrenori ai tenisului mondial, calitate confirmată de numele jucătorilor cu care a lucrat. Suedezul i-a pregătit în prima parte a carierei de antrenor pe germanul Tommy Haas și pe chinezoaica Na Li, atunci când ambii se aflau în Top 10. După experiența pe care a avut-o cu două legende ale sportului alb, a venit și un veritabil moment de triumf pentru fostul jucător de tenis.
Maria Șarapova (Rusia) l-a angajat pe Hogsted la sfârșitul anului 2010, pe post de co-antrenor, într-o perioadă dificilă pentru ea. Rusoaica se afla pe locul 18 WTA și intrase într-o criză de rezultate, pricinuită de o operație grea la umăr. Maria, care nu mai depășise din 2008 faza sferturilor de finală într-un Grand Slam, l-a păstrat câteva luni ca partener de antrenament, în paralel, și pe Michael Joyce. O situație asemănătoare cu cea din staff-ul Simonei, care îi va folosi și serviciile de sparring partner ale lui Victor Ioniță. Hogstedt a devenit antrenor cu normă întreagă pentru Șarapova în anul 2011, iar rezultatele au reapărut.
Foto: Colaborarea dintre Șarapova și Hogstedt a durat aproape trei ani
A dus-o pe Maria Șarapova de pe 18 WTA pe primul loc în clasament
În acel an, Maria a intrat în careurile de ași la Roland Garros și Wimbledon, câștigând două titluri WTA din categoria Premier. S-a văzut mâna lui Hogsted, care i-a remodelat jocul: Șarapova și-a regăsit echilibrul, iar liftul pe care a început să-l folosească în raliuri a transformat-o într-o jucătoare mai bună decât era înainte de accidentare. Acest lucru a dat roade pe zgură, în anul 2012, atunci când a triumfat la Roland Garros, completându-și vitrina cu toate cele patru trofee de Grand Slam.
Odată cu performanța de pe zgura pariziană, Maria și-a recăpătat poziția de lider mondial pentru prima dată după intervenția chirurgicală. Jucătoarea în vârstă de 27 de ani se mai poate lăuda cu o finală la US Open și o semifinală la Australian Open, avându-l în lojă pe suedezul pe care îl consideră cel mai important antrenor al carierei. Șarapova s-a despărțit în iulie 2013 de omul cu care a avut o relație specială și căruia i-a fost recunoscătoare la finalul fiecărui turneu.
Foto: Hogstedt a sfătuit-o pe Șarapova înainte de două meciuri în care rusoaica a învins-o pe Halep
Au încheiat colaborarea pentru că Hogstedt nu mai putea călători
„Din cauza unor probleme personale, Thomas nu mai poate călători în viitorul apropiat și ne-am pus de comun acord să o luăm pe drumuri diferite. După aproape trei ani de colaborare, sunt foarte recunoscătoare pentru munca sa. El m-a transformat în jucătoarea care sunt acum”, a spus ocupanta locului 2 WTA, care în prezent este antrenată de olandezul Sven Groeneveld. Maria Șarapova a învins-o de cinci ori în tot atâtea meciuri pe Simona Halep, iar Thomas Hogstedt a asistat din lojă la două dintre ele: 6-3, 6-4 în turul trei la Indian Wells 2012 și 7-5, 7-5 în primul tur la Beijing 2012. Celelalte partide directe dintre Șarapova și Halep s-au încheiat astfel: 1-6, 6-2, 6-3 în finală la Madrid 2014, 6-4, 6-7, 6-4 în finală la Roland Garros 2014 și 3-6, 6-4, 6-4 la Cincinnati 2014.
„Îi mulțumim lui Tomas, cel care a făcut din Maria o jucătoare incredibilă”
Fanii rusoaicei au ralizat și un videoclip cu momentele memorabile pe care Șarapova și Hogstedt le-au împărțit în circuit. „Un tribut adus lui Tomas Hogstedt, cel care a făcut-o pe Maria Sharapova o jucătoare incredibilă” este descrierea filmulețului.
După lunga aventură cu Șarapova, Hogstedt a început o colaborare cu daneza Caroline Wozniacki (8 WTA), încheiată după doar câteva luni, la începutul lui 2014. Deși suedezul avea o relație de prietenie cu Piotr, tatăl Carolinei, daneza l-a demis pe Thomas pentru a-l angaja pe Michael Mortensen (Danemarca). În iulie 2014, Hogstedt a preluat-o pe Sloane Stephens (36 WTA), însă tânăra speranță a americanilor n-a confirmat.
Hogstedt o va antrena pe Halep la turneele de la Shenzhen (China), Sydney (Australia) și Australian Open (Australia). O colaboarare fructuoasă ar putea echivala, ca și în cazul Mariei Șarapova, cu trecerea de la statutul lui Thomas de co-antrenor, la cel de tehnician cu drepturi depline. Există însă și un contraargument: Halep a declarat că dorește un antrenor roman, mentalitatea străinilor nefiind pe placul ei. Dacă se va tine de cuvânt, Victor Ioniță, omul care timp de doi ani și jumătate a antrenat-o pe Sorana Cîrstea, va rămâne principal în loja Simonei Halep pentru tot restul sezonului. Ioniță a ajutat-o pe Cîrstea să atingă cel mai bun loc al carierei, 21 WTA în 2013, însă finalul anului 2014 a fost dezamăgitor, Sorana terminând pe 93 WTA.
Foto: Wim Fissette a ajutat-o pe Simona Halep să câștige turneele de la Doha (Qatar) și București (România), contribuind și la atingerea finalei de la Roland Garros sau a semifinalei de la Wimbledon
După despărțirea de belgianul Wim Fissette, alături de care a treia jucătoare a lumii a cucerit două titluri WTA, managerul Virginia Ruzici a prezentat noul staff al Simonei Halep. Fosta campioană de la Roland Garros nu a putut fi contactată de ProSport pentru a oferi mai multe detalii.
- Antrenor: Victor Ioniță
- Consultant pentru luna ianuarie 2015: Thomas Hogstedt
- Preparator fizic: Theodor Cercel
Stiați că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?