Matteo Berrettini s-a calificat în premieră într-o semifinală de Grand Slam, după un meci-thriller cu Gael Monfils, în sferturile US Open 2019. Italianul a ajuns în careul de ași semnând victorii la Flashing Meadows la Richard Gasquet, Jordan Thompson, Alexei Popyrin, Andrey Rublev și Gael Monfils.
La începutul ultimului turneu de Mare Șlem al anului, Berrettini staționa pe poziția 25 în clasamentul mondial, dar prin calificarea în semifinale are garantat un loc în Top 15 de luni, 9 septembrie.
Parcursul lui Matteo Berrettini la US Open 2019 este cu atât mai impresionant cu cât italianul s-a confruntat cu o accidentare recent, ratând turneele de la Gstaad și Montreal din cauza problemelor la gleznă.
Iată ce trebuie să știți despre Matteo Berrettini, primul italian ajuns în semifinale la US Open din 1977 încoace – de la Corrado Barazzutti, dar și cel mai tânăr semifinalist al turneului de la Flushing Meadows de la Novak Djokovic în 2010:
1. Principalele arme ale lui Matteo Berrettini sunt un serviciu care face bum-bum și un forehand pe măsură, feroce, care sfredelește terenul advers trimis plat și iute. Ambele se datorează și fizicului italianului, întrucât Matteo Berrettini este croit fidel pe tiparul jucătorului Next Gen actual, înalt de 195 cm +, dar totuși extrem de mobil și suplu (Berrettini măsoară 1,96 m).
2. Matteo Berrettini s-a născut la Roma, dar este acum rezident la Monte Carlo, la fel ca liderul clasamentului mondial, Novak Djokovic. Iar când vine vorba despre fotbal, nu are la inimă echipa legendarului Totti, ci pe Fiorentina.
3. Matteo a luat prima dată racheta de tenis în mână la 4 ani, iar imboldul decisiv l-a primit de la fratele său mai mic: „Mi-a zis în fiecare zi – începe să joci! Iar eu am zis – ok, voi încerca. Și nu m-am mai oprit niciodată. Acum joc des cu fratele meu și, din fericire, îl cam înving. Dar este și el un jucător bun, care progresează. Vorbim mult, ne antrenăm împreună pe teren, dar și în sala de forță. Este frumos să ai o familie ca mine”.
4. Matteo Berrettini a mai practicat și alte sporturi în afară de tenis: judo, înot, baschet și, bineînțeles, fotbal.
5. Noua senzație din tenisul italian este fan LeBron James, iar la tenis, deși declară că a crescut îndrăgindu-i pe Roger Federer și Rafael Nadal, și l-ar alege ca adversar pentru un meci ideal pe John McEnroe.
6. Anul trecut, la finalul lunii iulie, Matteo Berrettini a câștigat primul titlu ATP al carierei, învingându-l în finală pe spaniolul Roberto Bautista Agut, scor 7-6(9), 6-4, la Open-ul Suediei. Câteva ore mai târziu, Berrettini semna dubla la Gstaad, câștigând și primul său titlu ATP la dublu, alături de conaționalul Daniele Bracciali. Ultimul jucător care mai reușise o astfel de dublă, cu trofee în ambele probe într-o săptămână, a fost colegul său de generație, Alexander Zverev (Montpellier 2018). De atunci, Matteo Berrettini a mai câștigat două titluri la simplu, în 2019, la Budapesta – pe zgură și la Stuttgart – pe iarbă.
7. Saltul înmregistrat de Matteo Berrettini este cât se poate de impresionant și se datorează unui mental coach. El a început anul 2018 în afara Top 100, fără vreo victorie ATP în palmares. În 2018 a adunat primele 19 victorii la simplu ale carierei, iar acum, în 2019, a ajuns deja la 34 de victorii în sezon. Secretul ascensiunii sale este progresul înregistrat la capitolul mental. „Anul trecut nu eram conectat mental, nu eram suficient de concentrat. Nu era o chestiune legată de jocul meu. Categoric, am devenit mai bun, am trecut prin multe experiențe noi. Altfel nu aș fi câștigat aici un meci precum cel împotriva lui Popyrin”, a transmis Berrettini.
8. Matteo Berrettini are o relație specială cu antrenorul Vincenzo Santopadre, pe care îl are deja în echipă de nouă ani. „De mult timp, filosofia noastră este aceea că nu rezultatele contează. Rezultatele vin ca urmare a unei munci și a unei anumite implicări”, a declarat pentru site-ul ATP antrenorul lui Matteo.
9. Matteo Berrettini nu știe în acest moment care este suprafața lui favorită. „Înainte de startul acestui turneu aș fi spus iarba și zgura. Dar înainte de startul sezonului de iarbă (n.r. – care i-a adus un trofeu la Stuttgart) aș fi spus zgură. Acum cred că pot spune că toate suprafețele. Este un drum lung pe care am pornit în urmă cu patru ani cu antrenorul meu. Obișnuiam să joc foarte mult pe zgură, mă antrenam pe zgură. Dar antrenorul mi-a spus – ok, trebuie să progresezi pe suprafețele mai rapide. Așa că în 2015 am jucat foarte multe turnee Futures, 70% dintre meciuri pe hard. A fost o investiție pentru cariera mea. Evident, armele mele se pliază jocului pe hard, dar nu este simplu, din cauza înălțimii mele”, a povestitit Berrettini la una dintre conferințele de presă de la New York.
10. Matteo Berrettini poate juca excelent și reverul slice-ul. Explicația este simplă, spune el: „La 17 ani m-am accidentat la încheietura mâinii stângi, așa că trei luni de zile am lovit doar cu slice (n.r. – mingi tăiate). Antrenorul meu, Vincezno, obișnuia să joace tot timpul slice, fără topspin. Aș trage concluzia că știe să predea lovitura cu slice. Mă mai antrenez și cu Flavio Cipolla, un foarte bun prieten de-al meu, care, tot așa, joacă foarte bine slice-ul. Astea ar fi secretele”.
11. „Adriano Pannatta a fost primul care mi-a spus că voi ajunge să servesc cu 220 km/h. Aveam 16 ani când am auzit asta. I-am spus – nu știu, dar dacă spui tu asta, te cred! Eu sunt din Roma, el la fel, așa că îmi dă multe mesaje”, a povestit Matteo Berrettini la o conferință de presă de la US Open.
12. La Wimbledon 2019, în optimi, Matteo Berrettini a fost învins clar de Roger Federer, 6-1, 6-2, 6-2, acesta fiind primul și deocamdată unicul meci al italianului împotriva membrilor Big 3 (Federer, Nadal, Djokovic). „Mulțumesc pentru lecția de tenis. Cât îți datorez?”, l-a întrebat atunci Berrettini pe Federer, cu mult umor.
13. 100 de lovituri câștigătoare a reușit Matteo Berrettini cu forehandul în primele cinci partide de la US Open 2019. Berrettini impresionează și cu procentul imens de reușită în game-urile pe serviciu – 90% media primelor patru tururi la US Open 2019, dar și în sezon, potrivit ATP.
14. Matteo Berrettini este unul dintre cei doar șase membri ai unui club extrem de select al tenismenilor care au reușit de două ori în carieră să câștige titluri ATP fără să își piardă serviciul. Berrettini este la egalitate din acest punct de vedere cu Roger Federer, Ivo Karlovic, Milos Raonic, Andy Roddick și Ivan Ljubicic, statistica luând în calcul doar turneele din 1999 până în prezent.
15. În 2019, Matteo Berrettini a reușit singurele trei victorii ale carierei în fața unor jucători din Top 10 ATP: 7-5, 7-5, în turul doi la Masters-ul de la Roma în fața lui Sascha Zverev (#5 ATP), 6-4, 6-2 în optimile de la Stuttgart și apoi 6-2, 7-6(4) în sferturi la Halle, în fața lui Karen Khachanov (#9 ATP).
16. La 23 de ani, Matteo Berrettini este deja implicat în proiecte caritabile la fel ca marile staruri ale tenisului, proiectul său de suflet fiind fundația ActionAid, care luptă împotriva sărăciei și a nedreptății.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER