Cine și de ce o critică pe Halep? 4 tipuri de hateri despre care Simona spune că au capacitatea de a-i afecta cariera

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 2 poze

Mintea unui tenismen de top trebuie să fie concentrată doar pe turneul sau meciul care urmează, iar faptul că Halep suferă enorm din cauza reacțiilor fanilor reprezintă un semnal de alarmă, așa cum admite însuși tehnicianul australian, Darren Cahill. În mod normal, o jucătoare aflată pe locul 2 în lume, venită dintr-o țară care nu investește absolut deloc în juniorii din tenis, ar trebui să aibă parte de aprecieri, dar și de critici constructive atunci când este cazul. De ce apar însă în mediul online valuri de comentarii injurioase după meciurile constănțencei?

„M-a afectat foarte mult ce s-a spus despre Fed Cup (n.r. – atunci când Halep a absentat de la barajul Canada – România din Fed Cup, pentru a participa la Turneul de la Stuttgart, în luna aprilie). M-am simțit foarte nasol în perioada aceea. Am trecut însă și cred că nimic nu va mai fi la fel de greu cum a fost în primăvară. E greu să gestionezi asemenea momente. Mi-am revenit doar după câteva luni (sursa: tvr.ro)” și  „Ea ascultă cuvintele și le pune la suflet. E puternică și motivată la exterior, dar cu totul diferită în interior. De aceea suportul fanilor români înseamnă atât de mult pentru ea și o parte din critici pot răni mai mult decât ar trebui (sursa: gsp.ro)”, sunt două declarații facute într-un interval de câteva zile, vineri și luni, de Simona Halep (24 de ani), respectiv Darren Cahill (50 de ani), antrenorul sportivei. Din spusele celor doi reiese o problemă evidentă pe care Simona o are în gestionarea comentariilor negative și pe care jucătoarea de tenis trebuie să o rezolve urgent.

ProSport a identificat patru categorii de hateri și motivele pentru care aceștia o critică pe Simona.

  • 1. Fani veniți de la fotbal

Sunt fanii care o critică pe Simona Halep în special la înfrângeri. După ascensiunea formidabilă a constănțencei și pe fondul decăderii fotbalului românesc, tot mai mulți oameni și-au îndreptat atenția către tenis. Fanii respectivi acceptă mai greu că tenisul, ca sport individual, implică și înfrângeri inexplicabile. Astfel, aceștia își manifestă indignarea la adresa sportivei, așa cum o fac la finalul unui meci de fotbal, vizându-l pe jucătorul cel mai slab.


Fanii fotbalului care și-au îndreptat atenția către Simona Halep o atacă în general după înfrângeri. Jucătoarea de tenis a fost de multe ori deranjată de criticile acestora, răspunzându-le public: „Românii vor să câștig tot, dar nu sunt robot”.

  • 2. Oameni implicați în tenis

Sunt persoanele care o critică pe Simona și atunci când câștigă, însă o fac într-un mod mai agresiv atunci când pierde. Poate că pentru Halep este greu de acceptat, dar fie că sunt colege sau colegi care practică tenisul profesionist, fie că este vorba despre antrenori sau fizioterapeuți din tenis, ei formează un grup care are ca scop minimalizarea rezultatelor sportivei. Reacțiile lor sunt generate de invidie, iar o jucătoare de tenis a explicat pentru ProSport, sub protecția anonimatului, ce gândesc o parte din tenismenele românce despre Halep: „Să nu credeți că lucrurile sunt așa de roz precum le vedeți la televizor. Între fetele din tenisul românesc și Simona Halep nu există prietenie, ci invidie. Multe persoane din cercurile noastre de prieteni sunt invidioase pe succesul ei și o bârfesc cu fiecare ocazie. E greu de acceptat că cineva care pleacă de lângă tine are un succes enorm, iar tu te chinui să supraviețuiești într-un sport atâ de dur”.

Criticată chiar de fostul antrenor

Majoritatea persoanelor din fenomen interacționează în rubricile de comentarii ale articolelor de tenis, în spatele diverselor nickname-uri. Există însă și oameni, mai mult din rândul antrenorilor sau al fizioterapeuților sportivi, colegi cu mebrii staffului Simonei, care nu își ascund identitatea atunci când postează pe rețelele de socializare ori acordă interviuri în presă. Un exemplu cunoscut este chiar al primului antrenor al Simonei, Ioan Stan, care s-a transformat într-un contestatar al numărului doi mondial: „Sunt dezamăgit de antrenorul ei în primul rând. Jocul ei este de Daciadă, n-a avut nicio idee. Nu s-a concentrat, s-a repezit, nu i-a funcționat capul. Ați văzut și gestul ei sugestiv, făcut de nenumărate ori, cu mâna în cap. Nu putem spune că a fost demoralizată după meciul cu Șarapova, pentru că rusoaica este în mod clară mai bună decât ea”, a fost analiza dură pe care Ioan Stan a făcut-o pentru ziarulring.ro, după eliminarea fostei sale eleve de la Turneul Campioanelor, în faza grupelor. Stan a atacat-o cu fiecare ocazie pe Halep, atitudine care i-a revoltat pe apropiații jucătoarei.


Chiar dacă are o mulțime de contestatari, grupul fanilor care o susțin pe Simona este și el la fel de numeros. Jucătoarea în vârstă de 24 de ani este încurajată frenetic atât în arenele de tenis din întreaga lume, cât și pe internet.

3. Fani ai tenisului

Există și o categorie de fani ai tenisului care o susțin pe Simona în mare parte a timpului. Ei urmăresc și iubesc sportul alb dinainte ca Halep să apară în topul WTA și o critică pe Simona doar atunci când simt că favorita lor ia decizii greșite. Nu sunt fani de rezultat, dezaprobând doar lucruri cum ar fi schimbările dese de antrenori sau o tactică greșit aleasă în timpul meciurilor. Reacțiile lor nu ar trebui însă să o afecteze pe Simona, ba dimpotrivă, să o motiveze.

4. Trolii

Zona comentariilor online din subsolul articolelor despre Simona Halep nu mai este deloc una relaxantă. Trolii de internet nu o atacă doar pe Halep, fiind vizat oricare cititor ce își exprimă opinia pertinentă despre tenis. Este vorba despre persoanele care intervin în dezbatere pentru a abuza ceilalți participanți la discuție. Trolii își susțin vehement punctul de vedere, într-un limbaj mai puțin academic, de regulă în opoziție cu oricare dintre participanți, situație în care discuția este părăsită pe rând de aceștia.
 

Publicat: 08 12. 2015, 15:33
Actualizat: 08 12. 2015, 16:42