Tenisul românesc a obținut rezultate notabile la turneul deschis tuturor jucătorilor de peste 13 ani, iar înclinația pentru tenis este vizibilă și pentru cei din alte țări, performera ultimelor două ediții ale competiției având părinți români, însă buletin de Canada. Junioarele mici au luat partea leului, cu două finale sub umbrela categoriei U16.
Concret, la categoria 18 ani, România a punctat prin Călin Manda (al treilea junior în clasamntul național, locul 106 ITF), cel care a ajuns în careul de ași, cedând în semifinală, în fața favoritului nouă al probei, sârbul Miomir Kecmanovic. La feminin, bilanțul arată o generație ce vine din urmă pentru a încerca să repete evoluțiile actualei echipe fantastice a sportului alb autohton: patru românce au intrat pe tabloul principal rezervat junioarelor, iar Jaqueline Cristian și Ioana Mincă au avansat până în optimi. Ultimul act al categoriei U18 este pe un sfert românesc, dar înfige și un cuțit în rană: Bianca Vanessa Andreescu are sânge tricolor, a luat primele lecții de tenis în România, dar reprezintă vârful de lance al unei noi generații a Canadei. Bianca Andreescu a reușit o performanță importantă – să câștige la 15 ani a doua finală consecutivă la Metropolia Orange Bowl, după ce în urmă cu un an se încorona campioană la U16. În 1995 și 1996, iberica Ana Alcazar reușea aceeași dublă ca și Andreescu, iar în 1996 și 1998 Elena Dementieva câștiga și ea cele două categorii diferite ale Orange Bowl, cu un an de pauza la mijloc.
Junioarele mici: două românce, finaliste ale categoriei U16
Pe un tablou dominat de o prezență românească, Selma Cadâr fiind desemnată principală favorită a competiției (s-a oprit în sferturile de finală), Nicole Tătăruș a avut un parcurs fabulos, început în calificări în concursul rezervat jucătoarelor de 16 sau până în 16 ani. „Tătăruș, surpriza turneului, venită din calificări unde a disputat trei meciuri ca să se califice și încă cinci pe tabloul principal, până în finală, practică un joc agresiv, bazat pe forța loviturii„, este portetul succint făcut sportivei născute pe 10 noiembrie 1999 înainte de finală de antrenorul federal Cătălin Micula. Finala de simplu a fost dominată de favorita doi a tabloului, Lourdes Carlé (Argentina), cea care a pornit lansat și nu și-a pierdut avantajul în primul set, în ciuda repetatelor întreruperi dictate de o ploaie sâcâitoare. Setul doi a oferit o luptă mult mai strânsă, însă Carlé s-a impus până la urmă în minimum de seturi, 6-2, 7-6(7).
Mihaela Mărculescu, cea care a fost cotată cu a patra șansă la trofeu alături de partenera sa, Ania Hertel, și-a asigurat prezența în ultimul act al probei de dublu după ce a trecut în semifinale, cu 6-7, 7-6, 10-8 de favoritele gazdelor, Lairmore / Wolfberg. Un alt cuplu american, Kessler/ Kurtz le-a refuzat însă trofeul, impunându-se 6-3, 4-6, 10-6.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER