Consolare pentru eliminarea de la Londra: Tecău și Rojer, cea mai bună echipă nou-formată în 2014, pentru Bob Bryan. Ce l-a convins pe liderul tenisului de dublu, cu 100 de titluri ATP
- Fraților Bob și Mike Bryan le-a trecut glonțul pe la ureche în partida a doua a Grupei A, la Turneul Campionilor, Horia Tecău și Jean-Julien Rojer fiind la un pas de a-i învinge, având dublu avantaj – break în față în setul secund pentru o victorie în minimum de seturi și 4-0 în super tie-break.
- Într-un interviu realizat de Douglas Robson, pentru USA Today, Bob Bryan a explicat de ce, în opinia sa, Horia Tecău și Jean-Julien Rojer sunt cel mai bun cuplu format în 2014
- Frații Bryan le dau fiori adversarilor: Bob am putea juca la nivel înalt încă 5-6 ani în circuit, iar Mike avertizează că după ce fratele său va decide să se ocupe de familie și de cei doi copii, vrea un nou partener.
„Era o zi în care îi puteam bate pe frații Bryan pentru că am observat că nu se simt foarte bine. Erau de bătut și este dureros că am pierdut încă un meci în care am fost foarte aproape să-i învingem. Consider că acum am fost cel mai aproape să-i învingem dintre toate întâlnirile din acest an. Este unul dintre meciurile pe care trebuia noi să le câștigăm„, a sintetizat Horia Tecău, la DigiSport, partida din Grupa A de la Turneul Campionilor, cedată cu 7-6(4), 3-6, 6-10 împotriva gemenilor Bob și Mike Bryan. O partidă presărată cu greșeli, după cum analizează Horia, decisă la mingea de 5-0 din super tie-breack, pe care tot el, aflat la fileu, a lăsat-o să îl depășească, crezând că va ateriza înafara terenului. Rezultatul îi ține în turneu pe americani, care au meci direct de calificare cu perechea Alexander Peya / Bruno Soares, fiecare având câte o victorie în grupe, în fața lui Horia Tecău și a lui Jean-Julien Rojer și o înfrângere în fața perechii care deja și-a asigurat biletele pentru semifinală – Lukas Kubot / Robert Lindstedt. La puține ore după încheierea partidei, frații Bryan au luat la bani mărunți tenisul de dublu, la capătul sezonului în care și-au atins ambele obiective: atingerea bornelor 100 – la capitolul titluri ATP, prin succesul de la US Open și 10 – la capitolul ani terminați în fotoliul de lideri mondiali.
Bob și Mike nu se pun de acord și înafara terenului: Tecău și Rojer se bat cu Nestor și Zimonjic pentru titlul de echipa nou-formată a anului 2014 în topurile americanilor. Doar Llodra și Zimonjic sunt amenințarea pe care ambii o resimt pentru 2014
În binterviul servit tocmai pentru a descoperi ceea ce îi face pe frații Bryan cea mai sudată echipă, dar și perechea în care jucătorii se completează cel mai bine, Mike și Bob și-au disecat propriul sezon, dar și pe cel al adversarilor. 2014 a fost „un an de succes„, pentru Bob și un an „al seriilor„, pentru Mike, care intră în Top 3-ul personal al ambilor americani. Perechea Nestor-Zimonjic, aflată pe locul doi în clasamentul general, a fost cel mai mare ghimpe în coasta americanilor, „pentru că ne-au oprit seria de titluri la cinci și ne-au bătut în săptămâni consecutive în sezonul de zgură” (n. la Masters-urile de la Madrid și Roma). Titlul de la US Open a fost momentul de vârf al sezonului, iar noua pereche anunțată pentru noul sezon, formată din doi tenismeni calificați, cu parteneri diferiți, la Turneul Campionilor de la Londra, Michael Llodra și Nenad Zimonjic, va fi principala amenințare și provocare de depășit în 2015, din punctul de vedere al jucătorilor care, în acest sezon, au strâns deja 60 de victorii.
Nestor și Zimonjic au câștigat patru titluri în 2014
Pentru cel mai titrat dublu din tenisul masculin de dublu, două perechi formate în 2014 s-au remarcat în cele 11 luni de tenis: Nestor-Zimonjic și Tecău-Rojer – ambele echipe calificate la Londra, dar aflate pe ultimul loc al grupelor lor, fără victorie. „Rojer și Tecău, pentru că au reușit să câștige atâtea titluri, chiar dacă nu au fost cele mai mari turnee„, și-a explicat stângaciul Bob alegerea (n. Tecău și Rojer au obținut opt titluri, dintre care cinci au fost obținute în turnee de 250 de puncte și alte trei în turnee de 500 de puncte, față de nouă, câte au americanii). Mike a preferat cuplul Nestor-Zimonjic, care a disputat mare parte a turneelor acestui sezon, chiar dacă ocazional, ambii jucători au avut și alți parteneri – „pentru că au terminat pe locul doi acest sezon„, dar cu sigursnță și pentru cele două succese ale perechii canadiano-sârbe în duelurile directe. Din nominalizările celor doi americani lipsesc surprinzător cei care i-au învins în meciul de debut de la Londra, Kubot și Lindstedt, campioni la Australian Open, dar și perechea francezilor Benneteau/Roger-Vasselin, învingători pe zgura de la Roland Garros.
Obiectivele fraților Bryan pentru 2015: Cupa Davis și numărul unu mondial
„Ne propunem să câștigăm Cupa Davis și să terminăm din nou anul pe primul loc”, a punctat Mike, completat de fratele său: „de ce avem doar trei titluri la Turneul Campionilor? pentru că pentru noi, obiectivul este mereu numărul unu la final de an. Dacă am atins acest obiectiv, ne relaxăm. Anii în care am mers foarte bine la acest turneu au fost anii în care șefia s-a decis în ultimul moment„.
Ajunși deja la 36 de ani, cei doi vor și sunt convinși că pot rămâne în tenis, încă ani buni. „Cred că mai puteam juca la cel mai înalt nivel 5-6 ani, dar rămâne de văzut dacă o vom face”, afirmă Bob. Mike explică „cel mai probabil, Bob va vrea să renunțe primul, pentru că are deja doi copii, de care îi este mereu dor. În acest caz, o să-mi găsesc un alt partener„, conchide americanul.
Horia Tecău a reușit în 2014 a treia calificare din carieră la Turneul Campionilor, printre cele mai bune opt echipe ale lumii. În 2011 și 2012, Tecău, alături de partenerul său de atunci, Robert Lindstedt, a obținut câte o victorie în grupe și cu două înfrângeri și a ratat de fiecatre dată accederea în semifinale.