Controversă imensă în jurul unui protagonist de la Turneul Campionilor! Înaintea unui meci decisiv pentru semifinale, este acuzat că a trișat. Imaginile incriminatoare, ce ar încerca acesta să ascundă + răspunsul ATP
Alexander Zverev s-a trezit în mijlocul unei controverse imense, cu 48 de ore înaintea meciului capital pentru calificarea în semifinalele Turneului Campionilor 2019. Germanul, deținător al trofeului, a făcut senzație la debutul în competiția de la Londra, cu o victorie-bliț în fața lui Nadal, 6-2, 6-4. Victoria sa netă nu a fost însă nici pe departe la fel de comentată precum imaginile aduse în prim-plan în mediul online, pe Twitter, de jurnalistul New York Times, Ben Rothenberg.
În timpul meciul doi din Grupa Andre Agassi, pierdut în minimum de seturi în fața grecului Stefanos Tsitsipas, camerele televiziunilor l-au surprins pe Zverev umblând discret în geantă. În imagini se vede cum Sascha ar folosi cât mai discret un obiect din geantă, apoi scoate cu un gest mult mai ferm o sticlă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Încă din timpul partidei, Ben Rothenberg a publicat pe Twitter două mesaje în care îl acuză pe tânărul german că trișează. Ben Rothenberg a speculat că acesta a folosit un telefon pentru a primi mesaje de la staff-ul său – un lucru interzis de regulament. Mesajele lui Ben Rothenberg sunt cât se poate de dure.
-
Zverev va juca vineri pentru un loc în semifinalele ATP Finals, o victorie în fața lui Daniil Medvedev fiindu-i suficientă germanului pentru a-l scoate pe Nadal din careul de ași, indiferent de ce va face liderul mondial în duelul cu Stefanos Tsitsipas. Cele două partide de vineri sunt în format LIVE TEXT pe www.prosport.ro și în transmisiune directă pe DigiSport 2.
Cazul „A trișat sau n-a trișat Zverev?”: germanul, abordat direct la conferința de presă
Presa a încercat să lămurească imediat situația la conferința de presă de la finalul meciului. Zverev a negat prompt acuzațiile că ar fi trișat folosind ilegal telefonul mobil, însă a lăsat loc pentru și mai multe speculații, având în vedere faptul că s-a ferit să spună ce a făcut de fapt.
„Nu era un telefon. Telefonul meu era la vestiar. Nu știu ce a fost. Probabil o sticlă cu apă„, a declarat Zverev.
Pe rețelele de socializare au apărut imediat alte imagini, din urmă cu o lună, de la China Open, în care se vede mult mai clar cum Zverev se apleacă spre geanta sa, zăbovește câteva secunde cu degetele asupra unui dispozitiv electronic, iar apoi ia o sticlă de alături, cu un gest amplu.
Taberele s-au format rapid. Apărătorii lui Zverev au anunțat că este vorba despre un dispozitiv Dexcom, un senzor de monitorizare continuă a glicemiei, folosit de către diabetici.
Cazul „A trișat sau n-a trișat Zverev?”: S-a ajuns la „block” pe Twitter între jurnaliști renumiți din lumea tenisului
Nemulțumit de răspunsul primit, Ben Rothenberg a cerut transparență totală în cazul în care un sportiv folosește un dispozitiv electronic cu acordul ATP, în timp ce alte nume sonore din presa de specialitate au susținut că ar fi de înțeles reticența germanului în vărstă de 22 de ani de a dezvălui informații confidențiale referitoare la starea sa de sănătate.
Duelul dintre Ben Rothenberg și Matthew Willis, fondatorul unui blog cu multe informații și analize tehnico-tactice, The Raquet, s-a aprins. Willis a relatat amuzat și ironic, cum Rothenberg a ajuns să îl blocheze pe Twitter în urma disputei.
Cazul „A trișat sau n-a trișat Zverev?” și vechiul caz „Are diabet Zverev?” / „A luat Zverev Meldonium ca Șarapova?”
În primăvara lui 2016, Zverev a fost ținta unor declarații controversate ale lui Niki Pilić, fost jucător croat de tenis, care și-a deschis o academie de tenis la München, devenită între timp celebră și care i-a avut ca elevi pe Michael Stich, Novak Djokovic, Ernests Gulbis și Anastasija Sevastova.
Aflat în anturajul echipei de Cupa Davis a Germaniei, Pilić anunța că noul star al Germaniei ar fi folosit aceeași susbstanță pentru care Maria Șarapova avea să fie suspendată timp de 15 luni. Declarația venea la doar câteva zile după ce rusoaica recunoscuse că a picat un test anti-doping la Meldonium. Pilić puncta însă că Zverev ar fi folosit medicamentul în scop strict terapeutic, pentru a-și trata diabetul.
Pe 11 martie 2016, după o victorie în Masters-ul de la Indian Wells în fața lui Ivan Dodig, Sascha Zverev era chestionat despre acest subiect la conferința de presă. Germanul a negat că ar fi folosit medicamentul incriminat, recent intrat pe lista de substanțe interzise, dar și faptul că ar fi diabetic.
Jurnalist: Au circulat informații potrivit cărora ai fi folosit sau ai folosi Meldonium, pentru diabet. Poți să explici?
Zverev: Da, n-am idee ce este Meldoniumul. Sincer, nu am luat niciodată. Nici măcar nu știu de unde a apărut ideea asta. Nu știu despre ce substanță este vorba și tot ce s-a spus – nu este nimic adevărat. Știți, fac teste anti-doping aproape săptămânal, așa că, dacă aș lua o substanță interzisă, atunci ar fi o știre cu mult mai mare decât acea fițuică de știre.
Jurnalist: Ești diabetic? Ai diabet?
Zverev: Tot ce s-a spus acolo nu este adevărat. Tot ce e acolo în știre e o mare invenție.
Presa tabloidă din Germania a continuat să publice ocazional articole în care revine întrebarea dacă Sascha Zverev este diabetic. Cel mai bun jucător al Germaniei de la Tommy Haas încoace nu a confirmat niciodată informația. Nu sunt însă puțini jurnaliștii care au încercat să explice chiar și rezultatele mai slabe ale lui Sascha din Grand Slam-uri tocmai prin aceea că, suferind de diabet încă de la o vârstă fragedă, Alexander pur și simplu nu are rezistența necesară pentru ritmul de joc 3 din 5 seturi.
Cazul „A trișat sau n-a trișat Zverev?” ATP-ul a intervenit
ATP-ul a transmis un comunicat succint, prin care anunță că Zverev nu a încălcat vreo regulă în timpul meciului cu Stefanos Tsitsipas.
„ATP-ul poate confirma că nu a existat o încălcare a regulilor din partea lui Alexander Zverev”, spunea mesajul ca o telegramă al forului guvernator din tenisul masculin, .
Alexander Zverev, CV pe scurt:
- S-a născut pe 20 aprilie 1997, la Hamburg, în Germania.
- Este fiul unui fost jucător de tenis cu prezențe în echipa de Cupa Davis a URSS. Fratele său, Mischa, este și el jucător de tenis, fost număr 25 ATP.
- A debutat în circuitul profesionist în 2013.
- În 2013 a fost numărul unu mondial în clasamentul juniorilor. A jucat finală la Roland Garros în competiția juniorilor, în 2013. Și-a încheiat junioratul în 2014, la 16 ani, după ce a câștigat trofeul la Australian Open.
- A câștigat 11 titluri ATP în carieră, la simplu și a disputat alte șapte finale. Are trei trofee Masters 1000 și este campionul ediției 2018 a Turneului Campionilor.
- Cea mai bună clasare ATP a carierei este poziția a 3-a, atinsă pe data de 6 noiembrie 2017.
- A adunat 222 victorii ATP la simplu, având doar 113 înfrângeri.
- A adunat deja peste 19 milioane de dolari din premiile câștigate în tenis.
- Este primul jucător care a reușit victorii la toți membrii Big 3 la Turneul Campionilor (Federer, Djokovic și Nadal).
- Și-a stabilit reședința la Monte Carlo.