CORESPONDENȚĂ DE LA MIAMI OPEN | Ana Bogdan, fără antrenor, a condus cu set aplicând sfaturile lui Horia Tecău! Un fost ambasador și un consul al României au făcut galerie liderului naționalei din Cupa Federației! FOTO EXCLUSIV
Fără antrenor angajat, Ana Bogdan s-a antrenat și a fost consiliată de Horia Tecău la debutul ei pe tabloul principal de la Miami Open. Cu tact profesional ca fost lider mondial la dublu, campion în Grand Slam și lider în ultimul deceniu al nationalei masculine de Cupa Davis, Tecău a sfătuit-o pe Bogdan din loja terenului trei de la Hard Rock Stadium din Miami Gardens în duelul cu Robin Montgomery, pustoaica ceeste catalogată ca urmașă a Serenei Williams.
Ana Bogdan, fără antrenor, a condus cu set aplicând sfaturile lui Horia Tecău
„Ține-i partea aia unde îi place!” a fost recomandarea lui Tecău într-un prim set în care Ana a avut 83 la sută procentaj atât pe primul cât și pe al doilea serviciu.
„Bun returul! Închide și mai mult spațiul pe rever” i-a strigat Tecău într-o manșă de început în care a treia cea mai bine clasată româncă nu i-a oferit nici măcar o șansă de break lui Montgomery câștigând, în același timp, 12 din cele 16 puncte jucate cu al doilea retur a cărui eficacitate a fost de 75 la sută.
„Jos și lovește în față” s-a adresat Horia pentru ca românca să profite atât de viteza cu care servea americanca de pe locul 193 WTA cât și de translația energiei corporale odată ce lovea minge pe traiectorie ascendentă ca să creeze criză de timp în condițiile în care Montgomery a avut un „pressure point rating” de două ori mai mare decât al Anei. „Lângă tine mingea și accelerat în sus” a sfătuit-o Tecău pe Ana în ultimele două ghemuri ale manșei de debut în care americanca a salvat șase mingi de set până ce Bogdan s-a impus cu 6-3 în 41 de minute.
Exact în 41 de minute a fost egalată Ana de Montgomery după un set al doilea în care Horia a insistat să-i spună, “…la retur, ține și mai mult partea de rever”. „Mai dă-i și în corp cu primul serviciu” a fost îndemnul lui Tecău pentru Bogdan căreia Montgomery i-a făcut break cu prima minge ivită la 3-2 pentru ca apoi americanca să se detașeze la 5-2.
„Lovește sus cu serviciul”
„Activă cu returul” nu a încetat căpitanul-nejucător al României să-i ceară Anei care nu a luat niciun punct cu primul retur în vreme ce, cu al doilea, a câștigat jumătate din mingile jucate la primire în manșa secundă.
„La serviciul 2 stă mai în spatele liniei ca să intre cu corpul în lovitură” i-a explicat Tecău lui Vlad Chirileanu, avocatul român din Miami fără de care tenismanii români nu s-ar descurca cu taxele și impozitele impuse de fiscalitatea fiecărei țări unde sunt organizate turnele de tenis.
„Sorana a câștigat în două seturi!” era conectat și drapat în tricolor consulul României la Miami, Cătălin Ghenea, la meciul lui Cîrstea de pe Butch Buccholz, singurul teren din tenisul mondial care aparține unei familii, dar care este inclus în circuitul competițional profesionist (ex-numărul 5 mondial în anii 50 și semifinalist la US Open, Buccholz a fost director executiv ATP și fondatorul Miami Open în 1985 când turneul din Florida se numea Lipton International Players Championships).
„Lovește sus cu serviciul” a fost ultimul sfat dat de Tecău la care Bogdan „a percutat” ca să rămână în set după al optulea ghem din manșa secundă pe care Ana a pierdut-o și în care a a avut randament de numai 38 de procente la primul serviciu.
„Ana! Ana! Ana! Vino să vorbim!” a încercat Tecău să o „resusciteze” din lojă pe Bogdan în pauza dinaintea setului decisiv numai că românca a preferat „să meargă pe mâna ei” fără a avea o discuție tactică cu Horia.
Chiar dacă și-a ținut serviciul în ghemul de început al setului trei, Bogdan l-a cedat la 1-1 și, cu numai 6 puncte câștigate din 26 de mingi jucate cu returul a fost eliminată de Montgomery în două ore și un minut timp în care nu a speculat cele zece duble greșeli ale americancei și nici eficacitatea avută la punctele luate cu al doilea serviciu (61% comparativ cu 48 %) și cu mingea “a 2-a la primire” (53 procente, Bogdan vs 39 procente, Montgomery).
Ana este o jucătoare foarte importantă mai ales că, în această circumstanță, este liderul României în Cupa Federației. Profesionistă. Ea își asumă rolul ca numărul 1 în echipa națională înaintea meciului din Slovenia. Profesionistă, motivată și îi place să joace pentru România. S-a văzut ce tenis poate să pună în evidență. Important să fie pregătită ca să aibă un posibil vârf de formă suprapus peste cele două zile în care jucăm contra Sloveniei la mijlocul lui aprilie. Fizic și mental – Horia Tecău, despre Ana Bogdan (care a urcat trei poziții în clasament, fiind pe 57 WTA)