Sorana Cîrstea este profund recunoascătoare antrenorului pentru parcursul fantastic de la Miami Open. „M-a făcut mai deșteaptă pe teren”, este convinsă Sorana Cîrstea că antrenorul ei suedez o propulsează la un nivel neatins în tenis
Antrenorul Thomas Johansson i-a dat ultimele indicații înaintea duelului cu Aryna Sabalenka din sferturile Miami Open.
„Sabalenka trebuie să o bată la tenis, nu la nervi, plâns, scâncete sau mormăituri” spune Thomas Johansson care nu a ezitat să îi strige Soranei „taci din gură și joacă” „Mă voi concentra doar pe mine și pe ceea ce am de făcut” este schimbarea constientizată de Cîrstea ca parte a fundamentului cu care Thomas Johansson vrea să o transforme pe Sorana ca reflex pe teren: atentă doar la ceea ce se întâmplă de cealaltă parte a fileului.
„M-a făcut mai deșteaptă pe teren” este încântată Cîrstea „Loviturile mele câștigătoare au fost mereu pe teren dar, uneori, nu am putut vedea detalii care îmi schimbau jocul în rău”. Sorana izbutește în primăvara americană, Double Sunshine-Indian Wells-Miami ceea ce nu a izbutit niciodată în carieră: sferturi de finală consecutive la cele mai tari turnee WTA din lume.
Cu tot ce a jucat în acest sezon, Aryna Sabalenka a ajuns și ea cel puțin în “sferturile” turneelor disputate pe o suprafață similară acesteia de la Miami (Laykold-ciment vopsit cu rapiditate peste medie ca hardcourt). Fără set pierdut ca și Sorana la Miami, bielorusa este o cu totul altă jucătoare după decizia drastică luată de a renunța să mai lucreze cu un psiholog: “Sincer să fiu, am decis [în timpul pre-sezonului] să nu mai lucrez cu un psiholog. Mi-am dat seama că nimeni în afară de mine nu mă va ajuta. Eu sunt psihologul meu” denotă că mental bielorusa a izbutit să ajungă la un auto-control al emoțiilor greu de evaluat.
Cu o astfel de afirmație adversara Soranei Cîrstea a încălcat un principiu fundamental al psihoterapiei: „Să nu fii niciodată propriul tău judecător” mai ales când vestiarele arenelor de tenis sunt ticsite cu psihologi, mental-coach, consilieri terapeuți, mentori sau guru așa cum Djokovic l-a avut pe spaniolul Pepe Imaz, fost tenisman sub-mediocru de tenis, etc.
Mai mult decât numărul 2 mondial, Sorana Cîrstea a câștigat un mare antrenor sau, cum mulți spun, primul “authentic-coach” avut în carieră de Sorana .
„Toata lumea știe cât este de bună Sorana la tenis. Noi lucrăm mai mult acum la latura mentală pentru implementarea tacticii în teren la meci oficial. Are loviturile, cred că poate gestiona stres-ul mult mai bine” nu are îndoieli Johansson. “O lume întreagă vede acum cât de înalt este nivelul de joc al Soranei, dar, de asemenea se știe (n.r. de către adversarele ei) că imediat ce începe să vorbească, să se plângă sau sa fie suparată pe teren, ele au o șansă în plus. Trebuie să extirpăm asta. Ele (n.r. adversarele) trebuie să o bată la tenis, nu la altceva. Aceasta este cheia. Aici încerc să o ajut în fiecare zi” dezvăluie fostul număr 7 ATP pentru ProSport care i-a antrenat pe Goffin, Coric sau Sakkari înainte de a semna contract cu Cîrstea.
„Thomas m-a învățat că greșelile le găsesc în cărți !” se amuză Sorana care nu ascunde noua realitate pe care o trăiește ca jucătoare după ce a început să lucreze cu Johansson. „Modul în care joc acum este din cauza lui”, a spus Cîrstea. „Îmi îmbunătățește atât de multe domenii ale jocului meu și mă ajută să văd tenisul cu alți ochi, să fiu mai inteligentă pe teren. Acesta este motivul pentru care joc atât de bine”, recunoaște Sorana reconfigurarea stilului ei de a juca tenis.
„Cred că, ca jucător, putea să foarte bine jocul și ce erau în stare adversarii. Așa că a început să mă învețe puțin asta. De asemenea, i-am spus să mă învețe puțin din mentalitatea bărbaților, felul în care bărbații se descurcă în situații și sper că asta mă poate ajuta în jocul feminin”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER