Corespondență de la Roland Garros. Șansa pe care Simona Halep și Sorana Cîrstea n-au avut-o niciodată la Paris

  • Ana Ivanovic și Petra Kvitova au rămas cele mai periculoase adversare ale Simonei Halep până în finala de la Roland Garros. Na Li, cap de serie numărul 2 a întrecerii, a fost eliminată, astfel că românca a devenit principala favorită pe jumătatea ei de tablou
  • Neașteptat, de surprizele înregistrate marți poate profita și Sorana Cîrstea. Eleva lui Victor Ioniță trebuie însă să joace cel mai bun tenis pe care îl poate practica la această oră pentru a visa la un rezultat mai bun decât cel din 2009.

Două din primele trei zile de la Roland Garros s-au desfășurat pe o vreme capricioasă, rece, dar toate cele 64 de meciuri din turul 1 al turneului feminin, cel care captează atenția cel mai mult în România, au fost duse la bun sfârșit. A fost o primă rundă în care trei din cele patru reprezentante, Simona Halep, Sorana Cîrstea și Monica Niculescu, au reușit să avanseze. Putea fi și a patra, dar Alexandra Cadanțu nu s-a putut opune în fața puternicei olendeze Kiki Bertens, deși a dominat primul set. Astfel, pentru prima dată în ultimii trei ani, România are mai mult de o jucătoare în turul secund.

Pe lângă cele trei victorii, fetele noastre au primit și alte vești interesante, două din cele mai importante jucătoare de pe jumătatea a doua de tablou, Na Li și Caroline Wozniacki, au încheiat deja conturile la French Open, fiind eliminate. Practic, Simona Halep a devenit, vă vine să credeți (?!), principala favorită la calificarea în finală de pe această parte a tabloului, dar și traseul Soranei către fazele superioare s-a mai simplificat. Atât Na Li, cât și Wozniacki se regăseau pe „sfertul” elevei lui Victor Ioniță. Dar să le luăm pe rând.

Simona Halep a intrat în turneul de Grand Slam de pe zgura pariziană în mare formă, meciul cu Alysa Kleybanova fiind o demonstrație de forță. Dacă românca ar fi fost nevoită să câștige cu 6-0, 6-0, atunci probabil că ar fi reușit, numai relaxarea ei din final contribuind la un total de 14 game-uri în meci. Francezii o privesc deja ca pe o certitudine la ediția din acest an și o așteaptă în fazele finale. Primul meci al Simonei cu un cap de serie ar fi trebuit să aibă loc în turul 3, cu Klara Koukalova. Numai că partenera de dublu a Monicăi Niculescu a fost eliminată, la rândul ei, marți. Astfel, până la întâlnirea cu o jucătoare de pe lista favoritelor, Sloane Stephens sau Ekaterina Makarova, Halep are de de trecut de Heather Watson și Magdalena Rybarikova sau Torro Flor. Pe sfertul ei de tablou se mai află, dintre jucătoarele periculoase, Petra Kvitova, Ana Ivanovic și Svetlana Kuznetsova. Pe primele două le-a învins de curând la Madrid, unde Simona a jucat finala, iar cu Svetkana a încrucișat rachetele la un antrenament, chiar la Roland Garros, și nu i-a oferit nicio șansă. Așadar, toate premisele ca eleva lui Wim Fissette să viseze frumos în capitala Franței, mai ales că pe celălalt sfert cu s-ar împerechea în semifinale a mai rămas din Top 10 mondial doar Jelena Jankovic. 

Jucătoare din Top 15 mondial rămase pe jumătatea de tablou a Simonei Halep (nr. 4 mondial): Petra Kvitova, Jelena Jankovic, Sara Errani, Ana Ivanovic

Sârboaica ar urma să se întâlnească în turul 3 cu Sorana Cîrstea dacă reprezentanta noastră ar elimina-o pe Teliana Pereira, numărul 94 mondial. La prima vedere, românca este mare favorită, mai ales că a arătat cu Wozniak că dispune de arme suficiente pentru a emite pretenții. Totul este să nu-și complice singură situația, ci să joace la rezultat. Într-un meci Jankovic – Cîrstea orice este posibil, acest lucru a fost deja dovedit tot la Roland Garros, la ediția din 2009, când Sorana a câștigat în optimi, într-un moment în care nu avea anvergura de azi. Iar dacă acest lucru nu este suficient ca motivație, atunci românca ar mai putea privi și ce jucătoare de valoare au mai rămas pe partea ei de tablou: Errani, Pavlyuchenkova și Petkovic. Adică în niciun caz, adversare de talia Serenei Williams, a rusoaicei Maria Șarapova sau a polonezei Agnieszka Radwanska, care vor da o luptă dură pe cealaltă parte de tablou.

Capii de serie rămași pe „sfertul” de tablou al Soranei Cîrstea (cap de serie numărul 26): Jankovic (6), Errani (10), Flipkens (21), Pavlyuchenkova (24), Petkovic (28)

România chiar are un culoar imens pentru a se evidenția la ediția din acest an a Roland Garros-ului, o șansă pe care n-a mai avut-o de prin anii ’70, de când Ilie Năstase, Virginia Ruzici și Florența Mihai ajungeau departe în turneu. Primii doi aveau să și câștige trofeul.

Publicat: 28 05. 2014, 09:59
Actualizat: 28 05. 2014, 10:37