CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Mărturia Anei Bogdan, după revenirea de senzație de la Wimbledon și victoria carierei: „Trebuie să fii foarte conectată și concentrată la fiecare minge în parte” | EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
Americanca Parks (locul 51 mondial) a început mult mai bine meciul și și-a adjudecat primul set, cu 6-1, dar Ana Bogdan a revenit senzațional și a câștigat următoarele seturi, cu 6-3, 6-2, și s-a calificat în turul 3 la Wimbledon după o oră și 40 de minute de joc.
„De la Serena Williams nu am mai văzut o fată care să dea așa de tare cu al doilea serviciu”, a mărturisit Daniel Dobrre, antrenorul Anei Bogdan, impresionat de adversara româncei.
- După 19 minute de joc, Ana Bogdan s-a trezit condusă cu 0-5, într-un prim set în care nu a izbutit să ia nici un punct cu al doilea ei serviciu din șapte execuții încercate.
Ana Bogdan a mărturisit pentru ProSport ce tactică a abordat pentru a se califica în turul 3 la Wimbledon
Reporter: Un meci complicat contra unei jucătoare de forță, puternică, o Alycia Park capabilă să execute lovituri greu de contracarat.
Ana Bogdan: Este o jucătoare puternică care poate dicta cu lovituri în forță. Știam și cumva mă așteptam la acest lucru. Nu îți dă atât de mult ritm. Cumva trebuie să cauți propriul tempo care să-ți capaciteze concentrarea.
Reporter: Americanca are un serviciu doi fulgerător.
Ana Bogdan: Atât prima minge a ei la serviciu, dar și a doua, sunt tari. A fost necesar să identific o soluție pentru a putea pune returul în teren când juca primul serviciu. Anticipând, am realizat că puteam folosi chiar forța imprimată de mingea ei. Asta nu neapărat să o pun în dificultate ca plasament sau direcționare, dar să nu fac eroare neforțată. Important asta a fost: să pun mingea în teren și de acolo să încerc să construiesc punctul, să leg jocul mai departe.
Reporter: Ai simțit că se impune o reconfigurare a tacticii după primul set cedat la 1?
Ana Bogdan: Pur și simplu simțeam că nu sunt conectată, încă, la meci. În primul set nu a existat prea des ritm. Nu s-au legat schimburile, raliurile, ca să capăt o cadență în lovituri. Erau numai serviciile ei pe care eu nu am reușit să mă focusez bine. Pe de altă parte, nu am izbutit să am un procentaj la serviciu ca să-l mențin, sa-l conserv.
- Două lovituri câștigătoare a contabilizat Bogdan în primul set, comparativ cu cele 11 adunate de „noua Serena a Americii”, deja ajunsă în Top 45 mondial.
Nici măcar o minge nu i-a mai permis Ana lui Parks să câștige cu primul retur, într-un set secund în care a avut procentaj 100% la punctele adjudecate cu primul serviciu (13 din 13).
„A fost oarecum o resetare mentală în setul doi. Am reușit să-mi regăsesc focusul. Important este ca așa am ținut-o până la final”, a declarat Ana Bogdan.
Reporter: Această concentrare te-a ajutat să-ți îmbunătățești procentajul pe serviciu?
Ana Bogdan: A fost o echilibrare ca focalizare pe ceea ce trebuia să joc. Am început să simt jocul. Am controlat fiecare minge și m-am mișcat mult mai bine pe picioare.
În decisiv, Bogdan nu i-a oferit nicio șansă de break lui Parks și a dictat cu cele 10 mingi contabilizate cu al doilea retur (10 din 13, eficiență 77 %).
Reporter: Au fost determinante raliurile pe puncte de ghem luate în setul decisiv?
Ana Bogdan: Au făcut să fie devină un meci bun.
- Turul 3 este cel mai lung parcurs al lui Bogdan la un Mare Șlem. Ana Bogdan și-a egalat cel mai bun rezultat, care până acum era turul 3 la Roland Garros în 2021.
Reporter: Cum este ca într-un timp foarte scurt să conexezi jocul la o suprafață pe care se evoluează atât de puțin într-un sezon, practic câteva săptămâni.
Ana Bogdan: Mie îmi place iarba. Nu că mi-a displăcut vreodată să joc pe iarbă, gazonul necesită, însă, un stil aparte. Asta pentru că apuci să joci maxim o lună, patru săptămâni pe an, pe suprafața asta. Nici nu ai ocazia să te antrenezi pe iarbă așa cum faci pe restul suprafețelor. Trebuie să fii foarte conectată și concentrată la fiecare minge în parte. Cu cât faci mai mult lucrul acesta, cu atâta jocul este mai bun și mai consitent, solid.
Reporter: Vorbeai de ritm. O lungime anume a raliului te-ar ajuta să obții o cadență în execuții, în plasament, în direcționare?
Ana Bogdan: Nici nu cred că sunt așa de multe raliuri lungi pe iarbă. Mai mult serviciu, prima minge, retur, pe asta trebuie să te focusezi. În cazul unor schimburi mai prelungite te concentrezi așa cum o faci la fiecare minge.
Reporter: Reverul, lovitura ta cu care dictezi de regula în schimb, o poți pune în evidența pe iarbă așa cum o faci pe o altă suprafață?
Ana Bogdan: Dacă ești conectat la meci, dacă întrii în joc cred că fiecare lovitură o poți utiliza în avantajul tău.