CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Un puști român, privilegiu unic: nici Ilie Năstase, nici Simona Halep n-au beneficiat de acest favor! VIDEO
Miercuri a terminat examenul de bacalaureat, joi a aterizat la Londra, iar vineri a fost invitatul companiei franceze care produce rachetele de tenis ale lui Rafael Nadal ca să filmeze spotul prezentării “My first Wimbledon”.
CORESPONDENȚĂ DE LA WIMBLEDON | Un puști român, privilegiu unic: nici Ilie Năstase, nici Simona Halep n-au beneficiat de acest favor
Alex Coman a fost primul junior acceptat pe tablourile principale, care a pus piciorul la Wimbledon, toți ceilalți evoluând în calificări și efectuând antrenamente la Roehampton, clubul Federației Britanice de Tenis (LTA).
Luat cu mașina de la hotel, Alex a ajuns la Wimbledon, un sătuc unde pentru prima dată în 1877 s-a jucat turneul devenit “Capela Sixtină” a tenisului și a fost uluit ce a putut vedea: case, străzi, restaurante, baruri, terase, parcuri decorate cu însemnele verde-violet ale unicului Mare Șlem jucat pe iarbă de 146 de ani.
Adulmecat și mirosit de labradori special dresați și care au statut de angajați ai turneului, Coman a fost condus în pavilionul unde numai membrii Casei Regale britanice calcă, pentru ca apoi să fie lăsat să urce pe scara 201 cu acces la zona media de există cea mai bună panoramare a Lojei Regale de pe Centre Court.
De pe Terenul Central, Alex a străbătut aleea pavată cu sigla turneului care trece pe lângă Court 1 și a urcat până la celebrul deal poreclit “Murray Hill” în cinstea ultimului britanic învingător la Wimbledon, primul după legendarul Fred Perry: un deal pe care un român, Costel Marcu, a montat o tribună care să permită accesul a încă 400 de spectatori pe lângă cei 2.500 care nu prind bilete pe terenurile principale: Central, 1, 2 și 3.
Admirat de Eric Babolat, proprietarul celei mai vechi companii producătoare de rachete de tenis din lume, Coman a avut privilegiul de care nici Nadal, Federer sau Djokovic nu au beneficiat: acela de a fi personajul principal al unui spot TV care a promovat spectaculosul, ineditul, savoarea, emoția și mai ales importanța trăite de un puștan la debutul lui la Wimbledon.
Pentru ca Terenul Central să fie deschis special pentru accesul unui tenisman, indiferent cum se numește și cât de mult a amprentat istoria acestui sport, în altă perioadă decât cea a desfășurării Wimbledonului trebuie să ai acceptul Comitetului de Organizare condus de reprezentantul Casei Regale britanice, nimeni altcineva decât Ducesa de Cambridge, Catherine, soția prințului Williams de Wales, moștenitorul tronului.
Alex Coman, consiliat de ultimul jucător de tenis român câștigător la Wimbledon!
Coincidența a făcut ca Alex Coman să fie antrenat și consiliat la primul lui Wimbledon de românul cu cele mai tari rezultate din ultima jumătate de veac, Horia Tecău, cel mai titrat tenisman de la noi după Ilie Năstase la All England Lawn Tennis Club.
Craioveanul este antrenat de Andrei Pavel dar responsabilitatea fostului număr 13 ATP ca director al unui turneu de tenis organizat în Moldova a făcut ca Tecău să preia consilierea lui Coman la turneele de la Roehampton și Wimbledon.
Spre deosebire de Nadal și Alcaraz care primesc numai rachetele de joc de la compania care a inventat cordajele în tenis acum 149 de ani, Coman primește tot echipamentul necesar unui tenisman de la francezii al căror sediu este la Lyon. În orașul francez s-a deplasat maiorul Walter Wingfield în 1875 pentru a negocia reconfigurarea fabricării corzilor din intestin natural de vite pentru instrumente muzicale în corzi pentru rachetele de lemn pentru jocul patentat cu un an înainte în Anglia și pe care-l denumise “sphairistike (“joc de minge” în limba greacă), strămoșul tenisului.
Exact acum zece ani, un alt român, Bogdan Borza a filmat cu Roger Federer la Indian Wells un clip publicitar pentru compania americană concurentă care i-a furnizat elvețianului rachetele de joc pe tot parcursul carierei.
Finalist la “Petit As 2000”, Borza avea 15 ani la momentul selecției realizată de marca americană care îi furnizează rachetele și Simonei Halep. Ulterior Borza a debutat în echipa de Cupa Davis a România într-o partidă jucată în Austria.