Corespondență din Bangkok | Ce fac românii în vestiar! Dezvăluirile lui Filip Jianu! VIDEO EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
Vestiarul 12, arena centrală a Federației Thailandeze de Tenis din Nonthaburi: Filip Jianu în genunchi și ghemuit pe masa de masaj asemenea briceagului tatuat sub omoplatul stâng. Un ritual făcut în ultimii aproape 4 ani de la prima și ultima lui victorie pentru România în Cupa Davis, un debut câștigat, la 6 aprilie 2019, contra lui Mehlului Sibanda din Zimbabwe în Sala Sporturilor din Piatra-Neamț.
Cum arată vestiarul românilor la Cupa Davis! Dezvăluirile lui Filip Jianu
Aparent chircit de durere în ziua celei mai bune clasări în ierahia mondială ATP și după fantastica dispută de 2 ore și 38 de minute jucată la 35 de grade Celsius în urma căreia „a scos de la terapie intensivă” România condusă cu 1-0 de Thailanda, Filip Jianu își revenea după baia de gheață făcută imediat după victoria cu Kasidit Samrej.
„10 minute rezist! Mă ajută să mă recuperez mai rapid. Scap de oboseală, scade riscul de accidentare” dezvăluie Jianu în timp ce este masat de Dragoș Rusu, kinetoterapeutul cu master luat în studii aplicate aparatului locomotor.
„Am învățat cât am fost în America cum băile cu gheță tratează dureere musculară, articulară și inflamațiile” explică Filip adaptabilitatea la imersiunea într-o cutie albastră plină cu cuburi de gheță pusă în baia vestiarului naționalei României.
Jianu a fost bursier la celebra Academie de tenis de la Bradenton vândută în Florida de Nick Bollettieri gigantului IMG (International Management Group), consorțiul american cu care Filip are contract și nu pentru că, la 4 ani și jumătate, a filmat antologica reclamă „Zboară puile, zboară!”.
„În America am dormit într-o camera hiperbară. Aveam pat și plapumă!” povestește pentru Prosport Jianu cum a ajuns să înțeleagă de ce Andy Murray făcea baie la Wimbledon în bazine răcite, dotate cu 20 de duze de hidromasaj care facilitează pătrunderea în profunzime a frigului, mai ales dacă este folosită și presiune hidrostatică.
Întins pe o canapea aflată în imediata apropiere a zonei unde Marius Copil are locul în vestiar, Filip este „ochi și urechi” la tot ceea ce îi explică arădeanul cu 22 de meciuri în Cupa Davis care i-a strigat tot meciul să servească prima minge, înalt, pe reverul thailandezului Samrej.
„Sunt câine până la moarte!”
În acest timp, întins pe o altă canapea, Cezar Crețu ascultă muzică și citește mesaje pe telefon după ce, pe tot parcursul partidei, l-a încurajat pe Jianu strigându-i: „Ești câine! Suntem cu tine aici!”
„Sunt câine până la moarte!” a făcut haz Filip Jianu, dinamovist cu legitimație, inclusiv membru DDB (Doar Dinamo București).
„De sus, pe minge înaltă la nivelul umărului, thailandezul nu avea control la direcționare. Lovea scurt, risca de multe ori în cross ori mingea era moale. Puteai să intri în teren și să închizi punctul” și-a justificat Copil sfatul strigat, repetat „codificat”, de pe marginea terenului.
„Vezi că Filip servește pe T! Din partea lui, stânga înseamnă mediana terenului” i-a tot spus Andrei Mlendea lui Marius în timpul întânirii cu Samrej când Jianu tot servea pe forehand-ul thailandezului. „Dacă spun rever înțeleg ăștia!” a fost surprins Copil că Filip alegea să servească pe dreapta, forehand-ul fiind lovitura de „paradă” a numărului 1 thailandez.
„Sufocat de căldură, mă bucur că nu am căzut după ce am pierdut setul secund. A fost un moment în care meciul putea să se întoarcă lejer dar am tras și, până la final, am izbutit să înving” rezumă pentru Prosport Jianu, românul obișnuit cu căldura și umiditatea caracteristice Thailandei fie și numai că, în condițiile unui astfel de supliciu ambiental, a jucat semifinală de Grand Slam la Australian Open 2019.