Simona Halep (3 WTA) a fost eliminată marți dimineață, în sferturile de finală de la Australian Open, după ce a fost învinsă, în două seturi, de rusoaica Ekaterina Makarova (11 WTA) cu 6-4, 6-0 și ratează semifinalele exact ca la ediția precedentă, în care a fost răpusă de Dominika Cibulkova (6-3, 6-0). 4 duble greșeli, 31 de greșeli neforțate și o singură șansă de break concretizată din cele nouă de care a beneficiat sunt câteva coordonate care vorbesc despre evoluția modestă a constănțencei. La finele partidei cu Makarova, ProSport a discutat despre meciul Simonei cu managerul jucătoarei, fosta mare campioană Virginia Ruzici.
Doamnă Ruzici, ce s-a schimbat în felul în care organizatorii o tratează pe Simona în 2015 față de 2014, înainte de a fi între primii patru capi de serie? Simona a fost foarte bine tratată și în 2014. Cu siguranță, în 2015 va fi și mai bine tratată pentru că așa se întâmplă când ajungi în ierarhia tenisului mondial și merită.
Foști jucători și jucătoare de tenis au avut cuvinte frumoase despre Simona în ultima perioadă. Pentru dumneavoastră, care a fost mesajul cel mai puternic, care au fost cuvintele care v-au surprins cel mai plăcut? Întrebare dificilă, nu știu ce să vă răspund.
„Sunt foarte norocoasă să pot colabora cu o jucătoare ca Simona Halep„
După ce ați avut succes la turneele de Mare Șlem din postura de jucătoare, cum trăiți acum, aceleași turnee, dar din postura de manager, alături de Simona? Eu nu mai contez! (râde) Trecutul este trecut, prezentul este întotdeauna cel mai puternic. Încerc să-i dau cât de multă încredere posibilă, să-i arăt optimism totdeauna, chiar și atunci când lucrurile merg mai puțin bine. Încerc să-i țin sus încrederea și sunt foarte norocoasă să pot colabora cu o jucătoare ca Simona Halep.
Este mai lungă ziua unei tenismene sau a unui manager la un turneu de Mare Șlem? Ooo, nu se compară! Jucătorul este cel care suferă, care muncește pe teren, care trebuie să gestioneze emoțiile, presiunea, obligațiile pe care le are față de presă, față de sponsori, la absolut fiecare turneu. Este mult mai ușor să fii manager decât jucător profesionist.
„Se întâmplă. Nu este o catastrofă”
Ce credeți că s-a întâmplat în meciul cu Makarova? Din păcate, o zi… „a day off”, cum se spune. Sunt foarte surprinsă, pentru că Simona a jucat cu multă încredere, la antrenament a lovit mingea foarte bine, foarte compactă. Cred că stilul Makarovei a surprins-o. A servit foarte bine Makarova, având acest serviciu de stângace. A servit cu mult efect, în corp – la fel – des. Iar Simona am avut impresia că la meci a avut o reacție mai lentă, o anumită lentoare dacă pot să spun. A fost mai lentă pe picioare și mai lentă în reacție, mai puțin alertă. Nu știu din ce motiv. Ori, o mică oboseală, ceea ce m-ar surprinde totuși, pentru că meciurile dinainte nu au fost chiar atât de lungi, a avut și o zi liberă. Deci, probabil că nervii la un moment dat și-au spus cuvântul. Și în față a avut efectiv o jucătoare care a jucat-o tactic perfect, care nu i-a făcut multe cadouri, care a jucat foarte lung și care nu i-a permis Simonei să intre în teren și să conducă jocul.
Ce se întâmplă de aici încolo? Acum într-adevăr a pierdut, dar ce se întâmplă pe viitor? Se întâmplă. Nu este o catastrofă. Bineînțeles că este păcat, pentru că ar fi avut ocazia, dacă scăpa de meciul ăsta, să joace cu mai puțină presiune. Nimic. Va continua. Nimic deosebit. Viața merge înainte, nu este o catastrofă. Va face o mică pauză. Va juca la Cupa Federației, în România, după care își va continua turneele plănuite și sunt convinsă că va fi capabilă să se ridice din această decepție.
„În următorii cinci ani va progresa. Nu este departe de a câștiga un turneu de Grand Slam”
Mi se pare un lucru extraordinar că dumneavoastră, jucătoare care ați obținut cea mai mare performanță la tenis feminin, din tenisul românesc, să o ajutați și să puneți umărul atât de mult, pentru Simona, ca nu numai să vă egaleze, ci să vă și depășească. Mi se pare un lucru extraordinar! M-a depășit! M-a depășit demult și nu este deloc departe de a câștiga un titlu de Grand Slam. Nu uitați că nu are decât 23 de ani, în următorii cinci ani va progresa și va reuși.
Vă mulțumesc mult și mult noroc! Mulțumesc și eu!
Corespondență de la MIHAI VASILIU (Melbourne)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER