Parcursul Irinei a început cu o victorie în care tricolora a impresionat prin forța mentală și capacitatea de a răspunde tentativelor de revenire ale favoritei 9, Angeliqure Kerber (Germania), scor 6-4, 0-6, 6-1. A urmat succesul împotriva tinerei cehoaice Katerina Siniakova (18 ani), cu 7-5, 6-4 și o a treia victorie, în două seturi identice ca scor și desfășurare, cu câteva oscilații în forma lui Begu: 6-4, 6-4 împotriva Carinei Witthoeft (Germania, 104 WTA). Calificarea în optimi, împreună cu rezultatele adversarelor directe, i-au asigurat Irinei Begu revenirea în Top 40 și o îmbunătățire, la data actualizării clasamentului mondial, luni, 2 februarie, a celui mai bun loc în ierarhia mondială: cel puțin locul 36, față de actualul personal best, locul 38 WTA, atins în septembrie 2011. ProSport a stat de vorbă cu eleva tandemului Adrian Cruciat – Apostu Efremov la finele întâlnirii cu Eugenie Bouchard.
Irina, ce s-a întâmplat în setul întâi? Nu s-a întâmplat nimic. Efectiv am început mult mai lent. Este o experiență nouă în primul rând pentru mine. N-am știut probabil să îmi gestionez atât de bine emoțiile și, așa cum am spus, este o situație nouă pentru mine. Sper data viitoare să-mi fie mult mai ușor.
Ce ai făcut ca să revii în setul doi? Nu am făcut nimic special, efectiv am dat drumul la joc. Până la set și 3-0 am fost încordată, îmi treceau multe lucruri prin cap și efectiv la set și 3-0 am spus că nu mai am nimic de pierdut, trebuie să dau drumul la joc, să fac ceea ce știu eu cel mai bine.
Tot în setul doi, la un moment dat serveai, aveai 5-3 și ea ți-a făcut break. Puteai să rezolvi mai repede situația atunci. Ce s-a întâmplat? Nu se-ntâmplă nimic, (râde ușor) așa cum o spun de fiecare dată, dacă pierzi un game sau îți face adversarul break, asta nu înseamnă că este o problemă. Efectiv trebuie să știi să gestionezi mai bine situațiile. Ea este o jucătoare care returnează foarte bine în primul rând, ia mingea foarte repede. Sunt puține jucătoare care fac lucrul acesta și de aceea, este în Top 10. Mi-a luat mai mult să mă adaptez, efectiv ea este o jucătoare specială față de celelalte.
„La tenis nu e ca la alt sport – de fiecare dată ai alte situații, se poate întâmpla câte ceva și trebuie să te adaptezi”
Ce părere ai despre publicul de aici? Pentru mine a fost o experiență incredibilă și nu sunt supărată. Am învățat foarte mult din acest turneu, publicul a fost alături de mine în orice moment. Și datorită lor pot să spun că am avut anumite puncte și situații când am jucat mult mai bine.
Cum te-ai acomodat cu diferența de temperatură – ieri au fost 29-30 de grade Celsius, azi au fost 20 de grade Celsius, săptămâna trecută a fost și mai cald? Noi, în general, ne adaptăm foarte ușor. Se întâmplă mai ales la Melbourne, la fiecare oră se poate schimba temperatura. Anul trecut au fost 45 de grade Celsius și am jucat fără nici o problemă. Sunt situații când este foarte mult vânt și când trebuie să adaptezi jocul. La tenis nu e ca la alt sport – de fiecare dată ai alte situații, se poate întâmpla câte ceva și trebuie să te adaptezi. Noi, în general, jucătorii de tenis, consider că ne adaptăm foarte ușor.
Ai primit vreun sfat de la Simona Halep, care a mai jucat cu Bouchard? Nu. (vine răspunsul rapid)
„Pentru noi, în general, să fii 40, 50, 60 în lume înseamnă mult – pentru că ești al 40-lea om din lume la ceva”
Ai vorbit de faptul că este o experiență nouă și ai învățat niște lucruri și de faptul cum să gestionezi anumite situații. Ce crezi că o să faci data viitoare? Ce o să fac data viitoare? Deocamdată nu știu, pentru că nu sunt pusă în situația respectivă. Doar pot să spun că am învățat foarte multe. Pentru mine, această experiență mi-a dat foarte multă încredere, am depășit anumite bariere pe care efectiv le aveam eu și sper să fac un sezon cât mai bun. Și la celelalte Grand Slamuri sper să joc la fel de bine. Important este că jocul merge, am crescut foarte mult pe hard, acum un an și jumătate nu puteam să spun acest lucru. Acum mă simt mult mai bine, pot să joc cu jucătoarele de top și să mențin, efectiv, linia.
Ce înseamnă ca să fii în Top 40 după Australian Open? Înseamnă foarte mult. În primul rând pentru că toată munca pe care am depus-o se vede acum. Am muncit foarte mult să fiu aici, și mă bucur că am în spate o echipă foarte bună, oameni care mă sprijină și, bineînțeles, familia. Pentru noi, în general, să fii 40, 50, 60 în lume înseamnă mult – pentru că ești al 40-lea om din lume la ceva. Oamenii din România, mai mult, nu văd lucrurile așa. Numai dacă ești numărul 1, 2, 3, atunci contează sau te văd altfel. Dacă ești 30-40… eh!… Este diferit. Dar, consider că trebuie să fim și noi apreciați, cei care suntem în Top 100.
„Consider că merităm să fim apreciate și la fel de mult mediatizate”
Înțeleg. Ce planuri ai? Ai ajuns așa de departe, te-ai autodepășit, cu o muncă extraordinară pe care bineînțeles tu și echipa ta și noi o apreciem. Ce planuri ai de aici încolo, care este următorul turneu? În primul rând, când voi ajunge acasă, voi avea o pregătire înainte de Fed Cup. Urmează pe data de 7 și 8 februarie să jucăm acasă, la Galați, după care voi începe turneele din America de Sud.
Mulțumim frumos! Mulțumesc și eu!
Și mult succes la Fed Cup și sper să fii apreciată așa cum trebuie de spectatorii din Galați… Da! M-aș bucura… Eu spun în general, pentru că, chiar dacă… nu numai eu, și Monica, și Sorana, și toate fetele care muncim atât de mult, consider că merităm să fim apreciate și la fel de mult mediatizate, pentru că să fii locul 50 în lume la ceva, nu este de ici de colo și de aceea spun acest lucru. Bineînțeles că ceea ce a făcut Simona este ceva incredibil, în primul rând pentru că sportul nostru este acum foarte mediatizat și foarte iubit. Din ce în ce mai mulți copii vor să joace tenis și asta este datorită nouă.
Bravo! Mulțumesc, și spor în continuare. Mulțumesc.
Corespondență de la MIHAI VASILIU (Melbourne)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER