Croația a câștigat ultima ediție a Cupei Davis în actualul format, chiar în casa Franței. VIDEO | Președinta țării, Kolinda Grabar-Kitarovic, din nou la înălțime după succesul lui Coric și Cilic
Croația a câștigat, duminică după-amiază, al doilea trofeu al Cupei Davis din istorie după ce Marin Cilic nu a avut nicio emoție cu Lucas Pouille în meciul al patrulea al confruntării cu Franța.
Vineri, Borna Coric l-a spulberat pe Jeremy Chardy, Marin Cilic nu a avut ce discuta cu Jo-Wilfried Tsonga, iar ex-iugoslavii au plecat la drum cu un avantaj imens. Sâmbătă, francezii au câștigat primul meci al seriei jucate pe teren propriu, după ce cuplul Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut a avut nevoie de patru manșe pentru a-i învinge pe Ivan Dodig și Mate Pavic. Duminică, însă, Marin Cilic a spulberat orice dubiu la Lille.
A fost 7-6, 6-3, 6-3 în partida contra lui Lucas Pouille, iar ultima Salatieră de Argint în actualul format merge la Zagreb, după trei zile în care președinta Kolinda Grabar-Kitarovic a repetat mișcarea de la Cupa Mondială din 2018 și a fost aproape de eroii croaților. La final, excentricul politician a izbucnit într-o horă a bucuriei alături de compatrioții săi, urmărindu-l din înaltul tribunei pe Marin Cilic cum aduce punctul decisiv. Sâmbătă, ea mersese în vestiarul croaților pentru a-i încuraja așa cum a făcut-o și cu Luka Modric sau Ivan Rakitic în timpul parcursului impresionant al Croației de la Cupa Mondială din Rusia.
Pentru Croația, trofeul cucerit în 2018 este abia al doilea din istorie, după un altul cucerit în 2005 într-o finală contra Slovaciei. Cilic și colegii săi au mai jucat o finală, în 2016, dar au pierdut-o cu Argentina lui Juan Martin del Potro.
Franța rămâne, astfel, cu zece trofee în palmares, dar ajunge la nouă finale pierdute. Lider absolut al trofeelor câștigate este SUA, cu 32 de Salatiere de Argint, urmată de Australia, cu 28 de succese.
2019, un nou început pentru Cupa Davis
Iar croații sunt ultimii care se pot bucura de un succes venit după un sezon de muncă și serii jucate cu câte cinci meciuri, patru de simplu (la nevoie) și unul de dublu. Începând cu anul viitor, competiția a intrat sub sfera lui Gerard Pique și a dorinței sale de a o organiza într-o singură săptămână. Astfel, la 180 ediție din istorie, Cupa Davis devine Cupa Mondială din Tenis, iar meciurile care vor decide marea câștigătoare se vor întinde pe durata a doar șapte zile. Nu se va mai juca pe sistemul cel mai bun din cinci, ci pe cel cu două victorii din trei, la start se vor afla 18 echipe împărțite în șase grupe, iar câștigătoarele și cele mai bune locuri doi vor avansa în faza sferturilor de finală.