Cristian Tudor Popescu (67 de ani) a făcut o analiză a situației în care se află Simona Halep (32 de ani), proaspăt revenită în circuitul WTA. Cunoscutul gazetar a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla cu românca în perioada următoare, dar și despre cum vede colaborarea ei cu antrenorul Carlos Martinez (49 de ani). Vorbind despre cum ar putea evolua relația dintre fostul lider WTA și tehnicianul din Spania, Cristian Tudor Popescu a spus că important va fi ca între cei doi să existe o „chimie”.
„Probabil că alegerea lui Carlos Martinez de către Simona nu este pe un termen lung, probabil că este pentru perioada de zgură, încheind cu Roland Garros.
Nu este obligatoriu ca un antrenor bun să fi fost și un jucător foarte bun. De multe ori, se întâmplă invers: jucători mari sunt incapabili să antreneze, încearcă, dar nu iese mare lucru.
Îmi amintesc eșecuri monumentale, de pildă Jimmy Connors cu Maria Sharapova, care s-au despărțit în niște condiții destul de agitate. De asemenea, Andre Agassi cu Djokovic. Mare jucător, extraordinar, dar el nu s-a putut înțelege cu marele jucător Djokovic. S-au despărțit destul de abrupt. Deci, nu trebuie neapărat să cauți un mare jucător pentru a fi antrenor.
Chiar dacă n-a avut o carieră strălucită în spate, nu-i exclus să facă o treabă bună cu Simona. Aici, esențială va fi chimia dintre cei doi. Aproape că e mai importantă decât tenisul”, a spus Cristian Tudor Popescu, conform GSP.ro.
Totuși, Cristian Tudor Popescu pune sub semnul întrebării capacitatea lui Carlos Martinez de a avea autoritate în fața Simonei Halep și de a-și impune ideile, gazetarul spunând despre jucătoarea din Constanța că este „greu de convins” și „încăpățânată”.
„Simona nu-i doar un «vulcan», uneori este și încăpățânată, uneori e arogantă, nu renunță în ruptul capului la ideile ei.
Aici aș fi văzut, totuși, ca Simona să ia un antrenor cu o anumită autoritate în domeniu. De o anumită vârstă, clar, matur. Nu o vedeam cu un antrenor tânăr. Problema principală e să reușești să te impui în fața Simonei, asta e cel mai greu.
Ea e greu de convins să facă niște lucruri, poate să devină foarte distantă. Vă amintiți… Chiar față de cel mai bun om de tenis pe care l-am văzut eu în viața mea, Darren Cahill. Vă amintiți de Simona când nu-l băga în seamă? Iar Darren Cahill este cineva de o autoritate uriașă!
Nu știu în ce măsură Carlos Martinez va reuși să se impună în fața Simonei. Dacă nu reușești lucrul ăsta cu Simona, sunt slabe speranțe… Ea trebuie să te respecte și chiar să-i fie puțin frică de tine ca să poți să realizezi o colaborare cu ea. Deci, nu știu dacă Martinez va avea suficientă autoritate ca să reușească să-i impună respect Simonei.
Simona n-are nevoie de antrenori prietenoși, să știți că-i trece în spate imediat! Are nevoie de niște oameni puternici, fermi, care să reușească să o determine chiar să facă ce-i spui. Altfel, ea foarte repede refuză și începe să joace ce știe ea. Și știe mult! Are 32 de ani, are o experiență enormă în spate”, a adăugat reputatul gazetar.
Mai apoi, cunoscutul ziarist a vorbit despre felul în care o vede pe sportivă acum, Cristian Tudor Popescu fiind de părere că Simona Halep are o tehnică bună, dar mai are de lucrat la nivel mental.
„În clipa de față, problema principală a Simonei nu este tehnica, pe care n-o mai schimbi acum, în datele ei esențiale, la 32 de ani. Cu asta o să meargă până la capăt. A învățat și tactică destulă de-a lungul anilor.
Ceea ce-i lipsește în momentul de față este psihicul, pregătirea psihică. Deci, Martinez asta trebuie să facă. Să stabilească un contact cu ea și să o aducă, din punct de vedere psihic, la nivelul ei de sus pentru un turneu WTA.
(n.r. a procedat corect Simona Halep revenind atât de repede pe teren după suspendare?) Fără discuții, bineînțeles! Simona trebuie să joace acum tot ce i se oferă! A stat destul 569 de zile! Cum să refuzi?
Ea avea nevoie acum de un meci, din punct de vedere psihic, imediat după ce s-a pronunțat TAS-ul și i-a salvat onoarea, că ăsta era lucrul cel mai important. Avea nevoie din punct de vedere psihic să intre cât mai repede să joace. Nu și-a făcut iluzii în legătură cu rezultatul.
Ea a făcut un prim set excelent, a arătat foarte bine, viguroasă, în control, am văzut tehnica impecabilă pe care i-o știm, reverul acela marcă înregistrată. A arătat foarte bine pe teren, hotărâtă… După care a cedat fizic, e firesc.
Dar n-a fost vlăguită fizic, ca rezistență generală a organismului. Nu! Umărul era vlăguit! Umărul care a făcut-o să comită 10 duble greșeli și să servească de nu știu câte ori cu serviciul doi moale!
Badosa a intrat în teren, ăsta a fost punctul de la care s-a întors meciul, și a dat niște retururi la care Simona nici n-a mai plecat la ele… Astea-s niște puncte foarte nocive când le pierzi așa. Servești, apoi adversara îți dă un retur de nu vezi mingea, nici nu ajungi la ea. Din punct de vedere psihic, astea valorează mai mult decât alte feluri de a pierde punctul, îți erodează psihicul.
Și s-a întâmplat inevitabilul, n-avea cum să reziste pe parcursul a trei seturi, după atâta pauză. Dar ce am văzut în primul set mie îmi dă speranțe pentru viitor, așa că meciul acesta a fost un câștig”, a argumentat Cristian Tudor Popescu.
În ce privește viitorul Simonei Halep, gazetarul nu este prea optimist, ci dimpotrivă, căci îi prevede jucătoarei un traseu sinuos.
„Deocamdată, va primi wild-card la Stuttgart și la Madrid, astea-s sigure. Nu trebuie să fim foarte optimiști, pentru că, după perioade atât de lungi, este sinuos parcursul jucătorului, jucătoarei chiar de mare nivel care se întoarce în circuit. E sinuos!
Poate să prindă un meci foarte bun, după care două-trei meciuri rele. Ea trebuie să se stabilieze la un nivel înalt. Poate să-l atingă… Eu am spus că primul meci trebuie să fie bun, pentru că va fi adrenalina, va fi bucuria de a se întoarce pe teren. Dar, după aceea, pentru că nu are osânza pregătirii în spate, ea nu are meciuri în cap, nu are psihic de concurs cu cinci meciuri, șapte meciuri care trebuie câștigate ca să ajungi campion.
Nu mai are psihicul ăsta după atâta vreme, trebuie să și-l reconstruiască. După două meciuri bune, poate urma o coborâre, urmând ca, după această vale, dacă se întâmplă, să se ducă spre nivelul care a consacrat-o. Cam ăsta ar fi graficul.
Deocamdată, Simona a condensat prima parte a graficului în meciul cu Badosa. N-a fost un meci bun, a fost un set foarte bun. Dar nu pot să fac predicții, nimeni nu poate s-o facă despre cum o să joace Simona peste 3-4 săptămâni”, a conchis CTP.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER