Cu doping la serviciu
Cilic (25 de ani) s-a retras de la Wimbledon în runda inaugurală, pretinzând că s-a accidentat la genunchi
Troicki (27 de ani) a dat la Monte Carlo probe de urină, dar a refuzat să dea și probe de sânge
Federer și Murray sunt printre cei mai controlați reprezentanți ai sportului alb, susține The Telegraph
Substanțele dopante se poartă în 2013 și în buzunarul ascuns din rucsacul celor mai rapizi oameni ai Planetei, dar și în termobegul tenismenilor. Dacă staruri precum Tyson Gay și Asafa Powell au început deja să rupă file din calendarul perioadei de pauză forțată, doi actori din circuitul ATP încep acomodarea cu noul serviciu. Fost număr 12 mondial, sârbul Viktor Troicki (27 de ani / 53 ATP) a fost suspendat un an și jumătate, după ce s-a opus recoltării probelor de sânge în cadrul Mastersului din aprilie de la Monte Carlo.
Ca Rio Ferdinand
Câștigătorul Cupei Davis din 2011 a acceptat să dea probe de urină la turneul din Principat, dar se pare că a doua cerință l-ar fi prins pe contre-pied. Inițial, Viktor a înclinat să creadă că atitudinea sa nu-l va costa, însă forul internațional a emis recent decizia care-i inhibă tot elanul. „Troicki a fost găsit vinovat pentru nerespectarea regulamentului anti-doping, articolul 2, alineatul 3 – refuzul fără justificare a recoltării probelor de sânge”. Jucătorul care a evoluat și la București în acest an intră prin gestul său în clubul campionilor care s-au opus unor teste efectuate de WADA sau cerute de forurile specifice și au fost trimiși pe banca rușinii – atleta Christine Ohourogu (un an) și fotbalistul Rio Ferdinand (8 luni).
Fața tenisului a devenit și mai brăzdată de dopaj, după ce sâmbătă, presa din Croația a scris despre suspendarea pentru trei luni a lui Marin Cilic (25 de ani / 15 ATP). Fostul număr 9 mondial ar fi folosit imprudent glucoza, iar testele s-ar fi efectuat în timpul turneului de la Hamburg, în luna aprilie. Omul care și-a clădit cariera admirându-i pe Goran Ivanisevic și pe Ivan Ljubicic a primt vestea în timpul turneului de la Wimbledon și a preferat să abandoneze în primul tur invocând o accidentare la genunchi.
Șeful ITF zice că bagă 2.000.000 de dolari
Erorile neforțate ale celor doi tenismeni vin în contextul în care președintele ITF, Francesco Ricci Bitti, a venit cu tușe tăioase asupra dopingului. „Tenisul e un sport unde dopajul nu are un efect direct asupra performanței. Noi, fotbalul și cricketul investim circa 2 milioane de dolari în lupta contra dopajului”, a spus Ricci Bitti, citat de cotidianul francez Le Parisien. Pe finalul anului trecut a apărut însă o declarație care se bate cap în cap cu afirmația șefului ITF. Elvețianul Roger Federer sublinia faptul că „față de acum șase-șapte ani, controalele antidoping au scăzut simțitor”.
2.185 de controale au fost efectuate în tenis în 2012 de forul internațional
1.851 în competiții, iar restul de 334 în afara turneelor
Petr Korda (Ceh), Mariano Puerta (Arg) și Gullermo Canas (Arg) sunt alți jucători de tenis importanți care au fost folosit substanțe dopante
Mats Wilander (Sue), Richard Gasquet (Fra) și Martina Hingis (Elv) sunt printre cei mai cunoscuți jucători de tenis depistați pozitiv cu cocaină