„Mă aștept acum ca ea să aibă un joc incredibil. Nu cred că prima dată am fost cu adevărat pregătită de asta. Aștept ca ea să fie acea jucătoare fantastică la care ne așteptăm și care știm că poate fi”, a declarat Serena Williams, potrivit site-ului oficial WTA și Sports Illustrated, la conferința de presă de la capătul sferturtului de finală al turneului de la Indian Wells, cu Timea Bacsinszky (scor 7-5, 6-3), și înaintea semifinalei cu Simona Halep. Jucătoarea cu 34 de titluri de Mare Șlem în palmares la simplu, dublu feminin și mixt a mai avut în trecut cuvinte frumoase la adresa Simonei Halep – în special la capătul finalei Turneului de la Singapore (în octombrie), când i-a prezis româncei cu zece ani mai tânără decât ea că va ajunge în fotoliul de lider mondial. Până acum, însă, aprecierile fie au venit punctual și politicos, fiind făcute ca o analiză „la obiect” a unui aspect al jocului abia încheiat, fie au venit ca o concluzie și un mesaj cu o importantă componentă de încurajare la final de duel.
„Sunt nerăbdătoare să joc cu ea (n.r. cu Simona Halep). Am privit spre acest moment chiar din momentul tragerii la sorți. Mă bucur că ambele am reușit să ne calificăm și nu mai am răbdare! Mi-aș dori să jucăm meciul acum„, Serena Williams, după calificarea în semifinale.
Chiar dacă, de la ultimele două întâlniri, Simona nu a făcut un salt spectaculos în clasament și nici nu a „spart gheața” în Marele Șlem de debut al anului, diferența de nuanță din discursul mezinei Williams este notabilă. Este destul de clar că putem asista la o schimbare a percepției avute de Serena asupra Simonei Halep.
Primele două întâlniri: Simona, ignorată aproape complet
Cel dintâi meci direct Simona Halep – Serena Williams (scor 6-3, 2-6, 1-6) s-a disputat în 2011, la Wimbledon, în turul secund. Numele Simonei Halep (aflată atunci, la 19 ani, pe locul 57 mondial) nu a apărut nicio secundă în conferința de presă de la finalul turului întâi, care a avut-o protagonistă pe Serena Williams. Aceasta, aflată în fața celui de-al patrulea meci după o absență de 49 de săptămâni din circuit, era preocupată să vorbească despre revenirea sa – „cred că tenisul mi-a simțit lipsa”, „experiența de a vedea moartea cu ochii” – și impresia generală a evoluției sale – „am demosntrat că pot”.
După acea victorie, la conferința de presă, Serena Williams primea trei întrebări despre cursul meciului: a 4-a, a 5-a și a 16-a. „Mi-am zis că servește bine pentru înălțimea ei. De regulă, jucătoarele de talia ei nu servesc atât de bine. Pune atâta forță în serviciu, este cu adevărat fantastic. Este complicat să joci cu asemenea putere, pe iarbă. Am avut șanse (n.r. – în primul set), le-am irosit. Dar și ea a servit foarte bine”, a explicat Serena, expediind rapid întrebarea despre setul trei: „Mi-am propus doar să închid mai repede, să termin”. Numele Simonei continua să lipsească.
Cel mai lung parcurs al Simonei Halep la Wimbledon s-a oprit în semifinale, în 2014. Jucătoarea manageriată de Virginia Ruzici a reușit să îi câștige set Serenei Williams la prima prezență pe tabloul principal de la All England Club.
Nici la meciul doi, disputat în 2013, în semifinalele turneului de la Roma, pe zgură, Simona Halep (semifinalistă-surpriză venită din calicări și clasată la acea vreme pe locul 64 WTA) nu s-a văzut pe radarul Serenei, care era mai preocupată de greșelile din meciul din sferturile de finală. Înaintea semifinalei câștigate cu 6-3, 6-0, americanca se gândea că trebuie să ajungă mai repede pe terenul de antrenament, ca să-și îmbunătățească nivelul de joc „pentru Roland Garros”.
Duelul 3, Cincinnati 2013: „este o jucătoare cu adevărat bună”
Peste alte patru luni, tot în 2013, înaintea sfertului de finală cu Simona de la Cincinnati, Serena Williams a fost din nou provocată să vorbească despre româncă. Americanca s-a refugiat în analize și considerații generale: „A avut o victorie foarte bună în optimi. Joacă atât de bine! Este cu adevărat rapidă, nu face nimic prost. Aceștia sunt adversarii care uneori pot fi cel mai dificil de gestionat. Este o jucătoare cu adevărat bună. Returnează atâtea mingi! Cred că îmi va pune probleme pe această suprafață”. Serena s-a impus lejer, scor 6-0, 6-4.
Singapore, de la „este treaba antrenorului să le urmărească” la „și ea a spus că a jucat foarte bine”
Jocurile la intimidare, psihologice, dinaintea meciurilor directe nu sunt străine de sportul alb, chiar dacă de regulă sunt mult mai „pașnice” decât în box, fotbal, sau mai nou, Formula 1. Astă-toamnă, în Turneul Campioanelor de la Singapore, meciul Simonei Halep cu Serena Williams a fost în a doua etapă din Grupa Roșie. Lidera mondială a primit o întrebare relativ impersonală în conferința de presă de la capătului victoriei pe care o obținuse cu Ana Ivanovic în prima etapă: „Cu Ana ai jucat de multe ori anul ăsta, urmează două adversare cu care nu ai jucat în acest sezon. Cât de multe știi despre adversarele tale și cum vei pregăti aceste meciuri?”. Răspunsul a fost surprinzător, mai ales că urma meciul cu Halep: „Nu-mi place să urmăresc meciurile prea mult. Cred că este treaba antrenorului meu”. A fost o remarcă a Serenei pe care în 2015 am regăsit-o și la Simona Halep, care a recunoscut că așteaptă indicațiile de la Victor Ioniță înainte de meciuri, pentru că nu se uită la partidele rivalelor. „Nu sunt oarbă, așa că știu totuși câte ceva despre jocul lor. Dar încerc mai ales să îmi fac propriul joc înainte de toate și sper că va funcționa”, a rămas într-o zonă neutră Serena Williams, fără să discute direct despre Simona.
„Dacă am curaj, cred că pot să câștig”, a prefațat Simona Halep semifinala de vineri, de la Indian Wells, cu Serena Williams, potrivit site-ului oficial al turneului.
La Singapore, în grupe, laudele Serenei pentru Simona au venit după prima partidă, în grupe, când constănțenca o învinsese cu 6-0, 6-2. Chiar și atunci, Williams s-a rezumat la observații punctuale: „A reușit cel mai bun meci al carierei”, „nu am văzut-o niciodată jucând atât de bine”, „aștept cu nerăbdare meciul următor pentru că mă face să merg acasă să muncesc mult și să mă antrenez în mod special pentru ea”, „a servit uriaș cu mingea a doua, prime servcii mari, a lovit de multe ori câștigător și nu acesta este jocul ei obișnuit”. Apoi, la următoarea conferință de presă, ultima înaintea posibilei reîntâlniri din finală (Simona fiind programată în meciul doi al zilei, alături de poloneza Radwanska, după meciul lui Williams cu prietena sa, Wozniacki), Serena a vorbit mai mult autoironic despre obiectivele sale, iar cuvintele direcționate spre Simona au fost, din nou, cu referire strictă la jocul anterior: „Sunt entuziastă. Obiectivul meu este să câștig trei game-uri. Ă‚sta este primul meu scop. Voi porni de acolo. Sper să îmi pot face serviciul. Ar fi bine. Cel mai mult îmi doresc un break. Deci încep cu obiective minore. Apoi voi vedea. (n.r. – Simona, în meciul din grupă) a jucat foarte, foarte bine. Chiar și ea a spus că a jucat bine”. Finala de la Singapore a fost câștigată de Serena cu 6-3, 6-0.
Comentariile Serenei Williams legate de Simona Halep trebuie privite prin comparație cu analiza creionată celeilalte posibile rivale, Agnieszka Radwanska. Poloneza a primit un portet-robot general, nu exagerat de contemplativ, dar într-o altă notă decât caracterizarea Simonei. „Este foarte complicată, șireată. Se folosește de mingi joase. Îmi place să o urmăresc. Mă uit des la meciurile ei. Așa că măcar îi cunosc jocul foarte bine, cred că este atât de distractiv de privit și este captivantă pentru tenisul feminin„, a conchis jucătoarea de 33 de ani.
Acum, la Indian Wells 2015, în turneul „revenirii acasă” a Serenei Williams după o pauză de 14 ani, liderul mondial a urcat cu câteva grade considerațiile la adresa Simonei Halep. Nimic general, nimic impersonal, în schimb aprecieri la superlativ și flatante înaintea meciului direct: românca i-a câștigat respectul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER