Cum a scăpat o rivală a Simonei Halep de suspendarea pentru dopaj: „Am luat substanța prin contact sexual!” Cele mai bizare scuze folosite de jucătoarele de tenis | SPECIAL

Până ca Simona Halep să fie depistată pozitiv la un control anti-doping, mai multe vedete din circuitul WTA s-au aflat în situația româncei, invocând scuze care mai de care mai „inventive”.

În ultimul timp, mai multe jucătoare de tenis prinse dopate au încercat și chiar au reușit să scape de suspendări folosind scuze bizare.

Iată ce le-au spus judecătorilor sportive precum Dayana Yastremska, Cagla Buyukakcay sau Maria Sharapova, în înercarea de a scăpa de suspendare.

Cum a scăpat Dayana Yastremska de suspendarea pentru dopaj: „Am luat substanța prin contact sexual!”

Dayana Yastremska (ocupantă a locului 21 WTA în trecut) a fost prinsă dopată cu mesteleron, iar ucraineanca a susținut, la prima audiere, că în urma unui act sexual cu iubitul său i s-a transmis substanța respectivă, încadrată în articolul 2.1 din Programul Anti-Doping din tenis. Interesant este că suspendarea provizorie dictată împotriva ucrainencei, în urma unui control inopinat pozitiv, a fost ridicată cu efect imediat după doar 6 luni, în iunie 2021.

Decizia a fost luată de un tribunal independent din cadrul Programului antidoping din Tenis din Federaţia Internaţională (ITF). La fel ca Simona Halep, Dayana a fost suspendată provizoriu în ianuarie 2021, după ce a fost descoperită cu o substanţă interzisă în analiza probei de urină.

Cagla Buyukakcay a dat vina pe carnea mâncată la Cluj-Napoca

O altă jucătoare importantă suspendată pentru dopaj, Cagla Buyukakcay, fostă ocupantă a locului 60 WTA, s-a apărat într-un mod inedit. Turcoaica a dat vina pe carnea mâncată la Cluj-Napoca, în luna august 2021, în timpul turneului Winners Open: „Singura mea explicație este că am consumat carne contaminată cu această substanță. Am oferit chitanțe celor de la ITF în care le-am arătat că am mâncat de două ori friptură în zilele dinaintea meciului”, a explicat Cagla Buyukakcay într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Buyukakcay a fost găsită dopată cu o substanță numită ractopamină, aflată pe lista interzisă a agenților anabolizanți. Iar scuza sportivei a funcționat de minune. Suspendarea de doping a jucătoarei turce a fost ridicată anul acesta după ce o instanță independentă din Anglia a întors hotărârea luată de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA).

Maria Sharapova nu a avut intenția de a trișa, dar a fost suspendată 15 luni

Mai puțin norocoasă decât cele două sportive a fost Maria Sharapova, fost lider WTA și cvintuplă campioană de Grand Slam! În 2016, Maria Sharapova a picat un test anti-doping la Australian Open, care indica prezența substanței meldonium. De altfel, Sharapova a mai fost supusă unui test, pe 2 februarie, la Moscova, test care a indicat aceeași substanță.

Maria a admis rezultatele, iar un tribunal din Londra a decis să o suspende pe rusoaică timp de doi ani din circuit, luând de asemenea hotărârea ca punctele și premiul de la Australian Open să fie retrase. Sharapova obișnuia să ia medicamente care conțineau meldonium înainte ca susbstanța să fie interzisă! Rusoaica s-a apărat spunând că nu știa de introducerea meldoniumului pe lista de substanțe interzise, dar acest lucru nu i-a impresionat pe judecători. „Masha” a primit o suspendare de doi ani, care i-a fost redusă la 15 luni după ce s-a constatat că nu a existat nicio intenție de trișa.

Câți ani de suspendare riscă Simona Halep

Simona Halep riscă între doi și patru ani de suspendare după ce fost depistată pozitiv cu roxadustat și rămâne de văzut dacă românca își va putea demonstra nevinovăția. Roxadustat este o substanță care facilitează oxigenarea mușchilor, ajutând astfel la creșterea performanțelor sportive.

„Un caz care implică o substanță nespecifică este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat. Un caz care implică o substanță specifică se presupune că nu este intenționat, cu excepția cazului în care organizația anti-doping stabilește că încălcarea reglementărilor anti-doping este intenționată. Atunci când încălcarea este intenționată, perioada de suspendare este de 4 ani”, a anunțat Agenția Națională Anti-Doping.

Publicat: 25 10. 2022, 14:20
Actualizat: 25 10. 2022, 14:31