Cum poate participa Sorana Cîrstea la Jocurile Olimpice Paris 2024. Condiție clară impusă celei mai bune jucătoare de tenis din România
Sorana Cîrstea a fost desemnată Sportiva anului 2023 de Federaţia Română de Tenis, marţi seara, la Gala Tenisului Românesc, pe baza locului 26 ocupat în ierarhia WTA.
Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a afirmat că pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Paris, Sorana Cîrstea trebuie să revină în echipa de Billie Jean Cup a României, de unde și-a anunțat retragerea acum câțiva ani.
„Pentru Jocurile Olimpice, Federaţia Română de Tenis are ca obiectiv calificarea a patru sportive. Comitetul Olimpic este deja implicat în susţinerea acestor sportive, cu bani pentru deplasare, bani pentru pregătire. Sunt convins că fetele vor obţine clasamentul necesar să poată participa la Jocurile Olimpice. Căpitanul nejucător al echipei de Billie Jean King Cup şi al lotului olimpic feminin este Horia Tecău şi eu cred că Horia mai are un atu în mânecă pe care îl va putea folosi.
Dar atenţie, ca Sorana să poată participa la Jocurile Olimpice trebuie să îndeplinească nişte condiţii, în sensul că trebuie să joace la Billie Jean King Cup, să obţină o derogare. Ea mai are posibilitatea în aprilie să joace la Billie Jean King Cup şi apoi să obţină acea derogare, că nu a jucat de două ori. Eu zic că şanse sunt şi am încredere în puterea de convingere a lui Horia”, a declarat Cosac.
Turneul ATP de la București, la baza lui Ilie Năstase și Marica
Referitor la anul viitor, Cosac a precizat că turneul ATP 250 va avea loc la baza sportivă a lui Ilie Năstase şi Ciprian Marica.
„După opt ani, circuitul internaţional ATP 250 revine în România şi va fi o competiţie de referinţă în tenisul românesc şi pentru întreg sportul românesc. Din păcate baza din Cotroceni este închisă, competiţia va fi organizată pe baza celor doi oameni de sport, Năstase şi Marica, de asemenea va fi o bază improvizată. De baza Cotroceni nu mai ştim nimic. Singurul lucru pe care îl ştim exact este că Banca Naţională nu are ca obiect de activitate sport, astfel încât nu poate investi în arena de tenis. Nu poate deschide lacătul pentru performanţă. Dacă la un moment dat un ministru al Sportului se va înţelege cu Guvernatorul Băncii Naţionale şi vor face un anumit schimb, că dânsul îşi doreşte o altă locaţie, cu siguranţă se va face acel schimb cu acea locaţie, care din punctul meu de vedere aparţine sportului”, a completat Cosac.
Simona Halep are foame de performanțe
El este convins că Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) va reduce suspendarea jucătoarei Simona Halep, dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului.
„Puţină răbdare ne mai trebuie în cazul Simonei Halep. Este bine că s-a hotărât când va avea loc procesul. Sunt convins că va avea parte de o justiţie corectă şi de asemenea sunt convins că TAS va reduce perioada de suspendare”, a afirmat Cosac la Gala Tenisului Românesc.
Oficialul FRT s-a arătat optimist în ceea ce priveşte o reîntoarcere a Simonei Halep în circuitul profesionist.
„La cât o ştiu de înfometată de performanţă, sunt convins că va merge să joace peste tot. Nu ştiu cât va fi de afectată de toată această perioadă, depinde de ea. Din câte ştiu eu, se pregăteşte, nu a renunţat niciodată, dar ceea ce este foarte important e că marile companii, care sunt în spatele ei, nu au renunţat la a o susţine, şi asta înseamnă că are multe atuuri”, a mai spus Cosac.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a anunţat pe site-ul său oficial că o va audia pe jucătoarea română de tenis Simona Halep în perioada 7-9 februarie în procesul acesteia împotriva Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului.
Premiile acordate de Federaţia Română de Tenis la Gala Tenisului Românesc:
Mara Gae – Sportiva Anului – Juniori U18
Alexandru Coman – Sportivul Anului – Juniori U18
Giulia Popa – Sportiva Anului Tennis Europe
Yannick Alexandrescu – Sportivul Anului Tennis Europe
Maia Burcescu – Ascensiunea anului – Juniori U18
Ştefan Haită – Ascensiunea anului – Juniori U18
Giulia Popa, Maia Burcescu, Ştefania Boian, Ady Avram – Premiul pentru Cel mai bun parcurs la Campionate Europene pe echipe
Mara Gae şi Cara Meşter – Premiul pentru Cel mai bun parcurs la campionate europene individuale – dublu
Giulia Popa, Alexia Tatu, Alejandro Nourescu Berge, Yannick Alexandrescou şi Ady Avram – Premiul pentru performanţe deosebite la FOTE
Alexia Mărginean – Premiul pentru Cea mai tânăra câştigătoare
Luca Preda – Cel mai bun parcurs al unui junior
Monica Niculescu şi Irina Begu – Premiul pentru longevitate
Anca Todoni – Sportiva anului – Tineret
Sorana Cîrstea – Sportiva anului – senioare
Aurel Chisozan şi Vasile Moroşanu – Premiu special Pentru întreaga activitate de antrenor
Cătălina Cristea – Premiu special pentru toată activitatea
Ion Ţiriac – Premiu special pentru implicarea în dezvoltarea tenisului românesc
Ilie Năstase – Premiu special – 50 de ani de când devenea numărul 1 mondial