Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Simona Halep a avut un turneu de forță la Roland Garros, un parcurs până în finala turneului de Grand Slam care a produs efecte importante la mai multe capitole: imagine, bani și poziția în ierarhia WTA
Simona Halep (22 de ani) a ajuns în acest an până în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, performanță care nu mai fusese atinsă de 34 de ani de vreun român (Virginia Ruzici, finalistă la Paris în 1980). Ea a pierdut disputa pentru trofeu cu Maria Șarapova, scor 6-4, 6-7/5, 6-4, însă a plecat de la Paris cu un bagaj plin de câștiguri, din toate punctele de vedere. A punctat consistent la capitolul notorietate, rezultatul ei are un impact deosebit în întreg sportul românesc, financiar a ieșit din turneu cu cel mai mare premiu câștigat de vreun sportiv din țară într-o perioadă atât de scurtă – 825.000 de euro, iar în clasamentul WTA a ridicat ștacheta, ajungând până pe locul 3 mondial.
De la conferințe cu 6-7 jurnaliști, la 50 de oameni
În urmă cu două săptămâni, Simona sosea în capitala Franței de pe poziția a patra mondială , însă reprezenta încă o mare enigmă pe plan mondial. De fapt, au spus-o răspicat și francezii, nimeni nu-i oferea nicio șansă să parcurgă drumul de la Roland Garros până în mare finală, motiv pentru care nici nu i-au mult în seamă în primele zile de turneu.
După primul meci cu Alisa Kleybanova, Halep a avut la conferința de presă doar 6-7 jurnaliști, însă cu fiecare partidă câștigată jucătoarea a punctat tot mai apăsat la capitolul notorietate. Lumea a fost din ce în ce mai curioasă să afle de unde vine „minunea Simona”, ce a făcut pentru a progresa atât de mult într-un timp relativ scurt și multe alte detalii din viața ei personală. Astfel, după marea finală cu Maria Șarapova, românca a avut o sală arhiplină la conferința de presă, cu peste 50 de jurnaliști din tate colțurile lumii. Fata din Constanța necunoscută de mulți s-a transformat brusc într-o vedetă de talie internațională, numele de Halep a fost rostit în peste 150 de țări în care s-a transmis evenimentul, a fost inserat în toate publicațiile importante cu rubrică sportivă de pe plan mondial.
Prima vedetă mondială născută după Revoluție
De la Campionatul Mondial de fotbal din 1994 probabil că nicio reprezentativă din România, niciun sportiv nu a mai avut parte de o asemenea expunere, de care a beneficiat Simona Halep. Iar, în general, mediatizarea definește și valoarea unei performanțe sportive.
După fotbal, tenisul a devenit a doua disciplină din lume ca răspândire globală, este un sport care generează sume imense de bani, turnee la care se acordă și premii în valoare de 25 de milioane de euro, cum a fost cazul întrecerilor de la Roland Garros. Într-o lume exclusivistă, în care Federer, Djokovic, Nadal, Șarapova, Serena Williams și alți jucători învârt banii cu lopata, a reușit să pătrundă și Simona. Iar la cei 22 de ani pe care îi are, Halep a făcut deja pași importanți pentru a fi inclusă în aceeași galerie și cu marii sportivi ai României, Ilie Năstase, Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi.
Jucătoarea de tenis este practic primul produs autentic al sportului românesc care s-a născut după 1990 și este promovată în întreaga lume.
A ajuns deja la 2,5 milioane de dolari în 2014
Capitolul notorietate este într-o concordanță cu câștigurile financiare în tenisul mondial. Se poate spune că Simona a dat lovitura la Paris, având în vedere premiul cu care s-a ales pentru cele șapte meciuri jucate, adică 825.000 de euro, aproximativ 1.125.000 de dolari. Vreo 30 de procente din sumă probabil că vor fi reținute ca impozit, conform legislației franceze, însă jucătoarea tot s-a ales cu o sumă frumușică. „Cu siguranță îmi voi cumpăra ceva mare, dar nu m-am gândit încă la asta. Am timp acum să văd ce vreau să-mi cumpăr, cu siguranță va fi ceva special”, a spus Simona referitor la capitolul cheltuirea banilor.
Numai în primele cinci luni ale anului, Halep a adunat deja premii în valoare de aproximativ 2,5 milioane de dolari, adică mai mult decât a câștigat în toate sezoanele anterioare. În total, românca a trecut de granița a 4,5 milioane de dolari obținuți din tenis. Într-un clasament al câștigurilor pe 2014, Simona se situează pe locul 3 după Maria Șarapova și Na Li.
Simona și-a acoperit deja toate punctele din 2013
Eleva lui Wim Fissette a urcat pe locul 3 și în ierarhia WTA, stabilind astfel o nouă premieră pentru tenisul feminin din România. În urmă cu un an, Halep aborda Roland Garros-ul de pe poziția 57, însă ea a progresat în fiecare lună, chiar și de la o săptămână la alta, ca Serghei Bubka pe vremea când stabilea record după record la săritura cu prăjina. Simona și-a acoperit deja toate punctele câștigate în 2013, an pe care l-a încheiat cu 3335 de puncte. În „Road to Singapore”, jucătoarea a urcat tot pe locul 3, după Șarapova și Na Li, având o zestre de 3779 de puncte. De remarcat faptul că anul trecut, cine a reușit să treacă de 4.000 de puncte, s-a calificat la Turneul Campioanelor.
Adio presiune în turneele de Grand Slam
Dincolo de toate câștigurile generate de parcursul la French Open, după acest turneu de Grand Slam se mai poate trage o concluzie: Halep poate să joace de la egal la egal cu oricine din lume la acest nivel, fără ca factorul emoțional să mai conteze atât de mult. În finala cu Maria Șarapova, Simona a evoluat fără complexe și a fost capabilă să revină în mai multe momente după ce s-a aflat în dificultate. Chiar și rusoaica a recunoscut după partidă că a fost una dintre cele mai dificile finale de Grand Slam pe care le-a disputat. „Am arătat că pot juca la cel mai înalt nivel. Pot disputa finale fără mari emoții. Am văzut că acum pot juca bine și în Grand Slam-uri, până acum nu reușeam să fac acest lucru, aveam presiune. Dar la Paris am reușit, sunt foarte mândră de acest lucru”, a declarat eleva lui Wim Fissette după ce s-a încheiat turneul. O afirmație care poate fi privită și ca o promisiune. De fapt, dacă va fi scutită de accidentări, jucătoarea va avea un cuvânt greu de spus și la următoarele turnee importante, are deja un stil propriu cu care se poate impune. Fenomenul „Halep” are și viitor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER