Tomas Berdych (6 ATP) este singurul jucător de Top 10 care și-a refuzat naționala pentru duelurile din septembrie. Un adevărat erou al Cehiei în ultimele ediții alături de Radek Stepanek, campion în 2013, jucătorul antrenat acum de Dani Vallverdu a preferat să își ia vacanță după US Open, lăsând echipa în grija lui Jiri Vesely (22 ani, 48 ATP). Finalistul din primăvară, de la BRD Bucharest Open îl va avea alături pe Lukas Rosol, în picaj în clasament și în formă, pe cvasi-necunoscutul Adam Pavlasek (149 ATP) și pe Stepanek, într-o deplasare incomodă din punct de vedere al drumului, în India. Liderul mondial Novak Djokovic și Gilles Simon (10 ATP) rămân pe tușă, echipele lor având următorul meci programat abia în 2016, în primul tur al Grupei Mondiale.
Semifinale: recalcitrantul Kyrgios scos din „naționala tinerilor Australiei”, înaintea duelului cu Murray & Co
Andy Murray, un jucător cu destule etape de Cupa Davis refuzate în carieră, este port-drapelul insularilor care revin pentru prima dată după 1981 în semifinalele competiției pe echipe a tenisului masculin. Britanicii au din nou o problemă legată de meciul de dublu: joacă din nou cei doi frați Murray, ca în duelul din sferturi cu Franța, sau revin la dublul format din specialiști ai probei, Jamie Murray / Dominic Inglot, un cuplu care nu a adus însă victoria în fața fraților Bryan, în primul meci al anului (meci cedat 7-9 în setul cinci).
Oaspeți la Glasgow, australienii conduși în egală măsură de căpitanul-nejucător Wally Masur, dar și de un Lleyton Hewitt aflat la ultimii pași ai carierei, renunță la un bad-boy pentru a reprimi din exil un altul. Bernard Tomic, Sam Groth și Thanasi Kokkinakis sunt lupii tineri pe care Hewitt trebuie să îi îmblânzească și apoi să le insufle spiritul unei competiții care pare croită pentru jucători ca el. Kyrgios, cel care execută o pedeapsă cu suspendare din partea ATP-ului, este ferit de o întâlnire fierbinte cu fanii, care are potențialul de a scoate din nou în prim-plan partea întunecată a personalității sale, dar și cu coechipierul său pe care l-a vârât fără avertisment în saga triunghiului amoros Wawrinka – Vekic – Kokkinakis. Wally Masur a afirmat că „după o discuție serioasă cu Nick și echipa sa, am căzut de acord asupra unui plan care să îl ajute să se dezvolte pe toate planurile„. În schimb, Tomic, cel care a fost sărit din schemă un meci, după ce a atacat violent Tennis Australia, revine în echipă, prevenit că „are o foarte mică marjă de eroare„. Căpitanul Australiei afirmă că „Bernie a înțeles greșeala și lucrează pentru schimbarea comportamentului”.
Belgia – Argentina, semifinala fără star din Top 10
Cele două echipe demonstrează că nu trebuie să ai un jucător de super-top pentru a conta în Cupa Davis. Belgia are într-adevăr un jucător care bate la ușa celor mai importante rezultate în tenis, în persoana lui David Goffin (15 ATP), însă Australia, rămasă fără parcă-mereu-accidentatul Del Potro și fără veteranul Nalbandian, cu Leonardo Mayer (34 ATP, cel mai bine clasat), Federico Delbonis, Diego Schwartzman și Carlos Berlocq în distribuție, poate bifa, la a zecea semifinală din istorie, o nouă finală, după ultimul act pierdut în 2011.
Play-off-ul pentru Grupa Mondială: Federer și Wawrinka fac uitate declarațiile războinice din debutul anului. Cilic și Nishikori, și ei pe baricade
După ce ani de zile a alergat după Salatiera de Argint, trofeu lipsă din palmaresul său impresionant, Federer a câștigat alături de Stan Wawrinka competiția pe echipe, în 2014, pe tărâm francez, dar a lăsat imediat să se înțeleagă că nu va reveni pe teren pentru Elveția. La finalul lunii februarie, jucătorul cu cele mai multe titluri de Mare Șlem era din nou foarte dur în declarații: „Joc de atât de mult timp că acum îmi permit să fac ce îmi place. Cupa Davis a fost mereu o povară și mi-a cauzat mai multe probleme decât altele în cariera mea. Mi-a fost foarte clar pentru mine că nu voi mai juca. Ca să fiu sincer, cred că după această victorie pot să fac ce vreau. Oricum, am făcut-o mai mult pentru colegi decât pentru mine. Am vrut cu adevărat ca Michael (n.r. – Lammer), Marco (Chiudinelli) și Stan (Wawrinka) să obțină trofeul”, a adăugat Federer.
Wawrinka a fost la fel de tranșant în declarații. Astfel, ambii eroi de la Lille au sărit peste duelul cu Belgia, însă revin pentru a menține Țara Cantoanelor în primul eșalon valoric, împotriva echipei partenerului de dublu al lui Horia Tecău, Jean-Julien Rojer. În Elveția, gazdele se prezintă cu Roger Federer, Stan Wawrinka, Marco Chiudinelli și Henri Laaksonen, iar olandezii merg la Geneva cu o echipă fără liderul Robin Haase, în care se remarcă Juls Rojer, în fața lui Thiemo De Bakker, Jesse Huta Galung sau Matwe Middelkoop.
Finalist în 2014 la New York, Kei Nishikori a ratat turneul în 2015, fiind prima victimă majoră la New York, și începe reconstrucția în deplasarea din Columbia. Taro Daniel, debutantul Yoshihito Nishioka – care a reușit să avanseze până în turul doi la US Open, depășind performanța lui Kei – și Yasutaka Uchiyama i se alătură „samuraiului”, care nu a putut învinge de unul singur Canada, în primul tur al Grupei Mondiale.
Zona euro-africană I: Nadal și Ferrer, din nou pentru Spania
Spania a scăzut turația motoarelor în Cupa Davis, după o serie de patru finale disputate în șase ediții. David Ferrer a încheiat conturile cu echipa de Cupa Davis a Spaniei în 2012, după ultimul act pierdut dramatic în fața Cehiei, 2-3. Nadal, numărul unu al ibericilor, a fost ținut departe de meciurile echipei sale de accidentări în 2013 și 2014, de la probleme de genunchi până la o operație de apendicită. Prezența lui Rafa era oricum pusă sub semnul întrebării de numirea în funcția de căpitan-nejucător a Galei Leon, însă problemele medicale au decis fără echivoc pentru iberic.
Totuși, cu trei înfrângeri în utlimele trei dueluri pentru „Armada”, cei doi spanioli din Top 10 revin pe baricade.
Pentru Nadal, cel care a ratat sezonul 2015, în ciuda faptului că fizic, anunță că este ok, este cel mai probabil ultima șansă reală ca, pe hardul indoor din Danemarca, atmosfera de camaraderie din sânul echipei să îl pună în sfârșit pe drumul cel bun, după ce nici zgura nu a reușit acest lucru, nici titlul de la Stuttgart. Suprafața nu îi este favorabilă lui Nadal, nici condițiile de sală, însă Cupa Davis este o competiție pe care jucătorul de 29 de ani o iubește enorm, jucând un ultim act în 2011, la simplu și dublu, cu infiltrații la genunchi, periclitându-și la acea vreme întreg sezonul 2012, deși avea deja trofeul în palmares.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER