Cupa Davis | Austria conduce România, 2-0, la capătul primei zile. Filmul unei demonstrații de forță a gazdelor în fața debutanților tricolori: Gerald Melzer l-a dominat pe Dragoș Dima, Bogdan Borza a contribuit la spectacolul făcut pe teren de Thiem
- Austria conduce România, 2-0, la capătul primei zile a întâlnirii contând pentru primul tur al play-off-ului de menținere în Grupa I, zona Europa/Africa din Cupa Davis.
- Dragoș Dima (489 ATP) a pierdut meciul său de debut în Cupa Davis, câștigând un singur set în fața rachetei numărul doi a Austriei. Gerald Melzer (133 ATP) s-a impus 6-1, 6-1, 3-6, 6-1, într-o oră și 47 de minute de joc, în primul meci al zilei.
-
Dominic Thiem (7 ATP) a dublat avantajul gazdelor, ducându-și echipa la o victorie de calificarea în turul doi preliminar, cu o victorie scor 6-2, 6-2, 6-4 în fața lui Bogdan Borza (707 ATP).
- Sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 15, este programată partida de dublu, acolo unde urmează să se întâlnească perechile Horia Tecău / Nicolae Frunză și Dominic Thiem / Philipp Oswald.
- Duminică, 17 septembrie, sunt programate meciurile dintre Dominic Thiem și Dragoș Dima, repsectiv Gerald Melzer versus Bogdan Borza. Pot interveni modificări în funcție de scorul general în partidă.
- Urmărim împreună, în format LIVE TEXT, partida României din Cupa Davis. Toate meciurile pot fi urmărite în direct la Digi Sport 1.
România nu a reușit să dea peste cap calculele hârtiei în prima zi de concurs în confruntarea cu Austria, cedând net, cu un singur set câștigat, duelul cu jucătorii mai bine clasați, conduși de pe bancă de Stefan Koubek.
Dragoș Dima a intrat cu emoții pe teren și nu a reușit să puncteze pe tabelă decât în game-ul al cincilea al meciului cu Gerald Melzer – un jucător cu serviciu superior, forță mai multă și retur eficient pe lansarea românului. Partida a curs pe repede-înainte în favoarea gazdelor, Melzer reușind să ia avantaj de două seturi la zero, în doar 48 de minute. Românul a echilibrat și a reușit să câștige la mare luptă setul trei,, însă manșa a patra a readus imediat scenariul primelor două seturi, a doua rachetă a Austriei câștigând un al treilea set cu scor identic, 6-1.
Bogdan Borza a surprins pe alocuri în fața lui Thiem, cu joc curajos, apetit ofensiv și lovituri tranșante atât de pe forehand, cât și de pe rever. Astfel, jucătorul de 20 de ani a contribuit la un meci cu multe momente spectaculoase, în care Thiem a avut de muncit și în defensivă și în ofensivă pentru a se impune. Totuși, diferența netă de valoare și experiență la cel mai înalt a înclinat cu ușurință balanța în favoarea lui Dominic, în momentele cheie – incluzând și o serie de nouă game-uri câștigate consecutiv. Cele 114 minute de tenis de la Wels au fost însă presărate cu scurte, contre la fileu, passing-uri, smash-uri și puncte asezonate cu inspirație și o doză de fantezie. La finalul zilei, Thiem a tras linie după o primă victorie pe zgură obținută în Cupa Davis, care îi corectează bilanțul carierei, 3-3 în partidele de simplu.
FILMUL PARTIDELOR, PAS CU PAS
16:30 Game, set, meci Dominic Thiem. Liderul echipei Austriei își încheie misiunea în prima zi punând punct meciului cu Bogdan Borza, după o oră și 54 de minute de joc, scor 6-2, 6-2, 6-4.
16:25 Bogdan Borza a câștigat încredere și continuă să îi refuze victoria lui Thiem: austriacul a avut minge de meci pe retur, dar România rezistă în continuare. Dominic va servi pentru a doua oară pentru a închide meciul, la 5-4.
16:20 Re-break Bogdan Borza. Românul face break alb, cu zâmbetul pe buze. Thiem și-a pierdut concentrarea și partida continuă.
16:17 După 31 de minute scurse din setul trei, Dominic Thiem este pregătit să servească pentru victorie și 2-0 pentru Austria la finalul primei zile de concurs. Numărul 7 mondial a convertit a șasea minge de break și conduce 5-2 în manșa a treia.
16:05 Dominic Thiem este decis să obțină o primă victorie pe zgură în Cupa Davis. A făcut break în game-ul al treilea din acest set și se îndreaptă spre un succes în minimum de seturi. Ajunge rapid și la 3-1, continuându-și supremația pe serviciu.
15:58 Bogdan trece cu bine testul primului serviciu în setul trei. 1-0.
15:53 O grijă în plus pentru Andrei Pavel. La pauza dintre seturi, Bogdan Borza cere îngrijiri medicale și bandajarea umărului.
15:50 Al doilea set câștigat de Dominic Thiem. Scorul – identic ca în primul set, 6-2. Thiem este la un set de a închide ziua de tenis la Wels, după o oră și 15 minute de joc. Al șaptelea jucător al lumii a câștigat manșa cu un smash în forță,, din săritură.
15:45 Bogdan rămâne în setul doi, câștigându-și o a doua tură de serviciu. Thiem are procentaj slab la mingile de break convertite – 4 din 14.
15:37 Borza face cursa fileu-linia de fund a terenului de două ori într-un singur raliu obține un nou punct spectacol. De partea cealaltă, Thiem este neatent pe alocuri, încearcă multe lovituri pe care rar le folosește în meci, însă diferența de 700 de locuri din clasamentul mondial se vede. Este primul game pentru România, de 1-4. Seria lui Thiem se oprește la 9 game-uri consecutive.
15:30 Al optulea game câștigat la rând de Thiem. Bogdan Borza insistă cu scurta, salvează astfel o minge de break, o alta cu minge câștigătoare de pe linia de fund a terenului. în total, anulează patru mingi de break în acest game, dar tot Thiem își trece în cont punctele decisive, ajungând la 8-0 bilanțul ultimelor opt game-uri jucate. 6-2, 3-0 – este un scor mai categoric decât se vede pe teren. Totuși, valoarea net superioară face diferența în momentele-cheie pentru austriac, în ciuda eforturilor depuse de jucătorul român născut la Cugir.
15:20 Break Thiem. Austriacul continuă seria, deschizând setul doi cu break. Deși succesiunea de game-uri este una apăsătoare, Borza păstrează pofta de joc intactă: câștigă punctul game-ului doi cu un passing înalt peste Thiem, care încheie câștigător un punct intens, dar game-ul ajunge tot la Dominic. 2-0.
15:13 Set Dominic Thiem, 6-2, în 38 de minute. Numărul 7 mondial a câștigat cinci game-uri consecutiv, pentru a prelua conducerea pe tabelă, la seturi. iar publicul din tribună aplaudă reușita favoritului lor, dar și un joc care a oferit destul spectacol. Procentajul la prima minge a lui Bogdan a fost la 52%
15:10 Bogdan Borza cedează un al doilea break în setul doi, după un game maraton. Thiem are nevoie de patru mingi de break pentru a se impune, alternând retururile ratate cu puncte inspirate. Constanța în raliu înclină însă balanța în favoarea austriacului.
15:00 Ordinea restabilită. Semifinalistul ediției 2017 a Roland Garros-ului a preluat controlul: a declanșat atacul la fileu, și-a confirmat cu ușurință break-ul, cu game alb și pune în premieră pe tabelă avantaj de două game-uri. 4-2.
14:57 Break Thiem, 3-2. Numărul șapte mondial obține break-ul, în game-ul cinci, lovind pe centru și smulgând ratarea lui Borza.
14:55 Intens. Bogdan Borza face efort pe teren, returnează minge de la limita terenului, revine rapid spre linia de fund a terenului și își obține minge de break pe lansarea lui Thiem. Austriacul se concentrează și evită break-ul, cu servicii inspirate, 2-2.
14:50 Vocea lui Pavel se aude clar – Bravo! Bogdan Borza a reușit primul al meciului înaintea lui Thiem, salvează o minge de break cu forehand câștigător și arată că nu este intimidat de mult mai cunoscutul său adversar. Thiem a încercat o rupere de ritm pentru a prelungi game-ul, dar mingea sa nu prinde terenul, iar scorul urcă din nou în dreptul României. 2-1 pentru Bogdan Borza în start de set unu – după 16 minute.
14:45 11 minute de joc pentru 1-1 în primul set. Bogdan Borza îl surprinde pe Thiem cu un retur inspirat, iar partida începe sub semnul echilibrului.
14:40 Bogdan Borza strânge pumnul după un rever pe diagonală care îi aduce o primă minge de game în meci. Lovitura sa câștigătoare atrage totodată o privire de aprobare din partea lui Thiem, care amână deznodământul jocului cu un retur norocos, prăvălit de fileu în terenul românului. Dar, cu servicii convingătoare și o abordare agresivă, Bogdan își trece în cont game-ul inaugural. 1-0 în primul set pentru român.
14:35 Ora debutului pentru Bogdan Borza. Într-un dialog cu ProSport, tânărul de 20 de ani recunoștea că își dorește mult acest meci cu Dominic Thiem, omul aflat în lumina reflectoarelor peste tot în lume. Românul începe la serviciu.
14:00 Game, set, meci, Gerald Melzer. Austria începe cu dreptul partida de pe teren propriu împotriva României, câștigând meciul împotriva numărului unu din echipa lui Andrei Pavel, cu trei seturi identice, de 6-1 și o tresărire de orgoliu a piteșteanului, în setul trei, adjudecat cu 6-3. Cel mai mic dintre frații Melzer s-a impus cu 6-1, 6-1, 3-6, 6-1, într-o oră și 47 de minute de joc.
13:54 Melzer ajunge la un game de prima victorie în partida România – Austria. 6-1, 6-1, 3-6, 5-0. Dragoș Dima are minge de break, dar nu mai poate converti.
13:47 Gerlad Melzer a accelerat și duce seria câștigătoare la patru game-uri înn setul patru.
13:40 Break Melzer, în start de set 4. Serviciul lui Dragoș este testat din nou, pentru că Melzer ia inițiativa și atacă de două ori la plasă. Deși se apără cu toate forțele, Dragoș oferă minge de break și mai departe 2-0 pentru Austria în acest set, după o dublă greșeală.
13:32 Dragoș Dima relansează partida, câștigând setul trei, 6-3. Jucătorul născut în Pitești a impresionat cu loviturile din alergare, cu un passing frumos în lung de linie trimis pe lângă Gerlad Melzer și un break alb luat în premieră pe lansarea adversă la prima oportunitate. Dragoș închide manșa cu un al doilea game alb pe serviciu.
13:25 Dragoș Dima câștigă a patra tură pe serviciu în setul trei: reverul din alergare aduce un punct spectaculos, controlează situația la plasă și smulge și o eroare de pe cealaltă parte a fileului. Manșa a treia este una mult mai echilibrată. 4-3 pentru român
13:18 Dragoș păstrează avantajul primului serviciu în setul trei, deși frecvența primului său serviciu este în scădere – 73%, de la 79% în manșa inaugurală. 3-2. Serviciul lui Gerald Melzer este însă în continuare de neatins
13:00 Gerald Melzer prinde viteză: 48 de minute pentru un dublu 6-1. Dragoș Dima urmărește seriile de puncte câștigătoare ale adversarului și caută soluțiile la Andrei Pavel.
12:55 Problemele continuă pentru Dragoș Dima, care nu reușește să profite de două mingi de re-break consecutive în setul doi. Melzer scutură rapid erorile neforțate din jocul său – inclusiv o dublă greșeală și păstrează avansul în manșa a doua.
12:43 Gerald Melzer continuă turul de forță în fața lui Dragoș Dima. Returnează în picioarele românului și și smulge un prim break în setul doi. 2-0.
12:35 SET Gerald Melzer, 6-1.Austriacul câștigă primul set pe o dublă greșeală a lui Dragoș, în 23 de minute.
12:27 Dragoș Dima câștigă primul game în partidă, ca răspuns la o tură de lansare adjudecată la zero de austriac. Îl ajută serviciul spre corpul austriacului, o reacție alertă la scurta adversarului care îl forțează pe Gerald să încerce lobul. Melzer trimite prea lung și se schimbă ‘zero-ul’ din dreptul României.
12:21 Gerald Melzer profită de fiecare ezitare a lui Dragoș și își trece în cont un al doilea break al meciului. 3-0. Cu doar trei punct câștigate în spatele primului serviciu, Dragoș nu poate ajunge la minge de game. Mingea lui este scurtă în raliu, eroarea vine pe forehand, iar la minge de break ezită să facă atac decisiv cu smash, după o tușă plină prinsă cu cross-ul pe forehandul de stângaci al lui melzer.
12:15 România are primul serviciu în partidă. Dragoș Dima are parte și de puțină susținere la Wels. Jucătorul nostru începe ezitant, pierde primele două puncte și, deși face puțin spectacol cu o scurtă, Dragoș își pierde prima tură pe serviciu. Break rapid pentru Gerald Melzer.
12:00 Ceremonia oficială. Iată protagoniștii.
România are o misiune dificilă la Wels: Austria pornește ca favorită, în condițiile în care îl va avea pe teren pe al șaptelea jucător al lumii în acest moment – Dominic Thiem (24 ani).Austriacul este pregătit să joace trei meciuri – la fel cum a făcut-o și anul trecut, împotriva Portugaliei (4-1 în deplasare pentru austrieci, trei victorii pentru Dominic).
De partea cealaltă, pentru România înregistrăm două debuturi absolute, vineri: atât Dragoș Dima, cât și Bogdan Borza vor juca în premieră în competiția pe echipe din tenisul masculin – deși amândoi au mai participat la reuniunile lotului.
Semifinalistul de la Roland Garros caută prima victorie pe zgură în Cupa Davis
Partida se dispută pe zgură – suprafața preferată de români. Interesant este că bilanțul lui Thiem pe această suprafață, în Cupa Davis, este negativ: nicio victorie, în două partide. Austriacul însă a crescut mult în joc iar recordul său de doar trei victorii (două la simplu, una la dublu) și patru înfrângeri este extrem de înșelător. Cea mai bună dovadă: în sezonul european de zgură pe 2017, Thiem a ratat o singură prezență în careul de ași – la Monte Carlo. În rest, a jucat finale la Barcelona și Madrid – pierdute în fața lui Nadal, l-a învins pe iberic la Roma, dar s-a înclinat în meciul imediat următor în fața lui Djokovic, apoi a încheiat en-fanfare cu o prezență în semifinale la Roland Garros.
ProSport vă prezintă tot ce este important de știut despre primul adversar al României în această întâlnire de Cupa Davis pentru care Andrei Pavel contează pe o formulă inedită, dând credit tinerilor, în absența unor jucători obișnuiți cu această competiție – Marius Copil, Adrian Ungur și Florin Mergea.
1. Gerald Melzer ocupă în prezent poziția 133 ATP
Este o diferență de mai mult de 350 de locuri între a doua rachetă a Austriei și jucătorul numărul unu trimis pe teren de Andrei Pavel, în condițiile în care Dragoș Dima se află pe poziția 489 ATP în această săptămână. Cea mai bună clasare a carierei pentru Gerald a venit însă la finalul anului trecut: pe 21 noiembrie a urcat până pe poziția 68 ATP, pe care a și încheiat mai apoi anul.
2. Fratele lui Jurgen și „cea mai grea zi din viața mea”
Gerald a împlinit 27 de ani la jumătatea lunii iulie și este fratele mai mic al lui Jurgen Melzer, fost număr 8 ATP (18 aprilie 2011), semifinalist în 2010 la Roland Garros și de două ori câștigător al unui turneu de Mare Șlem în proba de dublu (Wimbledon – 2010, US Open – 2011). Nouă ani, o lună și 21 de zile este diferența de vârstă dintre cei doi.
Jurgen (36 ani) a devenit jucător profesionist atunci când fratele mai mic era încă în școala primară, în 1999. Totuși, în 2015, cei doi s-au întâlnit pe teren, în primul tur al calificărilor pentru Wimbledon: a câștigat Jurgen, 6-1, 6-4, însă jucătorul cu cinci titluri ATP nu s-a putut bucura: „Nu a fost amuzant deloc. A fost cea mai grea zi din viața mea pe terenul de tenis. Sper să nu mai avem de jucat niciodată unul împotriva celuilalt. Evident, diferența de vârstă a fost destul de mare, așa că nu am jucat unul împotriva celuilalt când eram copii. Ne-am antrenat împreună, dar nu mai jucasem niciodată unul împotriva celuilalt. Vom uita acest meci„, declara Jurgen Melzer în 2015, pentru site-ul turneului de la Wimbledon.
2016 – anul revanșei. Gerald și-a învins fratele mai mare în 2016, pe zgura de la Kitzbühel, în faza sferturilor de finală – scor 3-6, 6-3, 6-1
3. Gerald Melzer este stângaci
Gerald Melzer este, la fel ca și fratele său, jucător de mâna stângă și execută reverul cu două mâini.
4. Mai înalt și decât viitorul adversar, și decât fratele său
Gerald Melzer are 1,88 metri, fiind cu cinci centimetri mai înalt decât fratele său mai mare și cu opt centimetri mai înalt decât viitorul său adversar, Dragoș Dima.
5. Unul dintre puținii jucători care poartă ochelari de vedere pe circuit
Gerald Melzer poartă constant ochelari pe terenul de tenis. Doar la ceremoniile de premiere renunță la ei, la fel și la unele interviuri.
În circuit, jucătorii și jucătoarele de tenis recurg, cel mai adesea, la operații laser sau la varianta mai discretă a lentilelor de contact pentru a corecta deficiențele de vedere. Există însă și o listă a celor care ies pe teren cu ochelari de vedere. La 17 ani, britanica Elena Baltacha făcea primii pași în circuitul tenisului profesionist purtând niște ochelari de vedere cât se poate de discreți, însă înalta jucătoare cu origini din Ucraina, răpusă de cancer înainte de a împlini 30 de ani, a renunțat rapid la ochelari. Janko Tipsarevic este celebru pentru ochelarii săi, special creați de Oakley cu lentile corectoare cu dioptrii. Belgianca Gaelle Taton (37 ani, 458 WTA – cea mai bună clasare a carierei, la simplu) ieșea pe teren cu ochelari, la fel și legendara Martina Navratilova – jucătoarea cu 59 de titluri de Mare Șlem în palmares (simplu, dublu feminin și mixt). Francezul Arnaud Clement era renumit pe tur nu doar pentru bandanele sale colorate, ci și pentru ochelarii săi, iar conaționalele sale – Mary Pierce și Amelie Mauresmo – au jucat amândouă cu ochelari, la început de carieră.
În circuitul ATP, sud-coreanul Hyeon Chung are 21 de ani, este al 44-lea jucător al lumii în acest moment și duce mai departe tradiția, jucând non-stop cu ochelari de vedere.
6. Ascensiune fantastică în 2016
Gerald Melzer a câștigat primele titluri ale carierei sale în țări… foarte exotice. În 2010, dădea start numărătorii cu serie de trei titluri la simplu, în circuitul ITF: victoriile sale au venit în Burundi, Rwanda și Uganda. În 2011 și 2012 a repetat parcursurile câștigătoare în Burungi și Rwanda, adăugând victorii în Statele Unite și apoi în Chile. Mezinul Melzer a încheiat în 2013 seria victoriilor la nivel ITF cu un al patrulea succes în Rwanda.
2016 a fost însă anul care l-a pus cu adevărat pe harta tenisului austriac și nu numai. Jucătorul născut la Viena a câștigat patru turnee din seria Challenger – Mendoza Challenger; Bucaramanga Challenger; Morelos Challenger și Mohammedia Challenger – trei pe zgură, unul pe hard. Pe lista țărilor în care a ridicat trofeu deasupra capului în proba de simplu s-au adăugat Maroc, Mexic, Columbia și Argentina. Mai mult, pe final de februarie 2016 înregistra un record fabulos în circuitul Challenger – 18 victorii în 21 de meciuri!
7. ‘Big Brother’, secretul exploziei sale
Gerald Melzer explica după al treilea titlu câștigat din șase turnee în care a luat startul în primele două luni din 2016 că fratele său mai mare, Jurgen, a contribuit decisiv la ascensiunea sa. „După ce el s-a accidentat, a început să vină la terenuri alături de noi și m-a ajutat cât de mult a putut. A fost incredibil. El a trecut printr-o operație la umăr în noiembrie, este în recuperare și încearcă să revină. Când eram mic, aveam o impresie bunicică despre mine. Dar când Jurgen a ajuns în Top 10 – mi se părea că vine dintr-o altă lume. Era atât de departe„, a povestit Gerald Melzer pentru site-ul ATP.
8. Legătura specială cu Munchen-ul
Frații Melzer au, amândoi, o legătură specială cu Munchen-ul. Jurgen, pentru că este fan Bayern, iar Gerald – pentru că în 2015 a înregistrat acolo prima semifinală de turneu ATP a carierei. Mai mult, venind din calificări, a reușit o super-victorie în fața conaționalului său Dominic Thiem (locul 44 ATP la acel moment) – 7-6(5), 3-6, 6-3. Tânărul Melzer mai trecuse de Andujar – în sferturi, prin abandonul ibericului, iar în semifinale a fost învins de Philipp Kohlschreiber – 6-2, 1-6, 6-4.
9. Tatuajele
Gerald Melzer mai are ceva în comun cu sârbul Tipsarevic, dincolo de faptul că amândoi poartă ochelari: tatuajele. Pe încheietura mâinii drepte, unul dintre multele tatuaje ale lui Gerald transmite un mesaj motivațional „Bleib dir selbst immer treu” (n.r. care s-ar traduce astfel – Păstrează-ți crezul”). Iar unul dintre cele mai dragi tatuaje de pe corpul lui Gerald este cel cu caractere chinezești – care înseamnă „dragoste de frate”. Jurgen are și el exact același tatuaj.
10. O singură victorie în Cupa Davis pentru Austria: decisivă!
Gerald Melzer a debutat în echipa de Cupa Davis a Austriei în 2014, împlinindu-și visul de a-și reprezenta țara alături de fratele său. A disputat în total șase partide, toate la simplu, și a câștigat un singur meci, 6-1, 6-1, 6-3 în fața suedezului Christian Lindell. A fost însă o victorie decisivă, în meciul cinci al confruntării, la scorul de 2-2. Din echipă au făcut parte, atunci, Andreas Haider-Maurer, Jurgen Melzer, Gerard Melzer și Alexander Peya.
11. Este pentru prima dată când Gerald Melzer va juca în Cupa Davis, pe teren propriu
Toate cele șase meciuri jucate de Gerald Melzer pentru Austria au fost în deplasare: în Slovacia (2014), în Suedia (2015), în Portugalia și în Ucraina (2016), în Belarus (2017). Gerald Melzer nu a fost convocat pentru ultimul meci jucat pe teren propriu de Austria în Cupa Davis – înfrângere 2-3 în fața Olandei (2015)
- Dragoș Dima (489 ATP) este prima rachetă a României, Nicolae Frunză (611 ATP) și Bogdan Borza (707 ATP) reprezintă generația „1997”, în timp ce Horia Tecău, campion la US Open alături de Jean-Julien Rojer, aduce valoare netă pentru echipa lui Andrei Pavel, la dublu.
- Meciul Austria – România contează pentru primul tur al play-off-ului de menținere în Grupa I, zona Europa/Africa a Cupei Davis.
- Echipa Austriei este formată din Dominic Thiem (7 ATP), Gerald Melzer (133 ATP), Sebastian Ofner (138 ATP) și Lukas Kubot (22 ATP la dublu).